Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (51)

plakát

Jagna (2023) 

Kdyby to bylo o chlup delší a dovysvětlilo to na začátku vztahy a příbuznost jednotlivých postav, bylo by to více srozumitelnější pro neznalého předlohy. Tím končím s mínusy. Kvůli vizuálu jsem na to šel, dostal jsem, co jsem chtěl. Zajímala mě ta doba a prostředí, tady mi film taky splnil očekávání. A taky bych chtěl vypíchnout hudbu a to nejen podkres, ale i ten skutečný zpěv polských selek, hospodskou muziku, která ve filmu hraje. Obzvláště veselka při svatbě byla opravdu atmosférická a krásná. Doporučuju do kina i kvůli ozvučení! Takových filmů venku moc není.

plakát

Poslední souboj (2021) 

Charaktery byly napsané skvěle, hlavně mě bavila ta, kterou ztvárnil Damon. Obecně scénář to posouvá fakt hodně vysoko. Obsahuje zajímavé detaily, nevím jak historicky věrné, ale velmi zajímavé a neokoukané. V každém ze tří vyprávění přibylo vždy něco nového, co dalo divákovi poznat lépe nejen postavy, ale i svět a dobu, ve které se příběh odehrává. Taky se mi moc líbila práce se zvukem, hlavně u těch pár střetů, kde zbraně řinčí o sebe navzájem a jde slyšet dusot koní. A docela mě bavilo špičkování postav od Afflecka a Damona, kteří si natáčení museli hodně užívat. Driver opět výrazný, ale Comer se taky velmi dobře zhostila své role. Už jsem ve Scotta nevěřil, ale tohle je fakt super. Hlavně mě překvapil tou komorností a způsobem vyprávění, který pro něj není vůbec typický. Promethea a Covenanta mu odpouštím. A hudební podkres taky skvělý, hezký dobový, místy mi to připomnělo Kingdom of Heaven. Za delší dobu fakt dobrý film ze středověku, který má i nějakou tu akci a skvělé produkční kvality. Doporučuji!

plakát

Loki - Lamentis (2021) (epizoda) 

Oproti dvěma předchozím dílům byly v tomto ty dialogy a práce s postavami opravdu příšerné. Moc moc doufám, že je na vině Bisha K. Ali. Na IMDB je toto jméno podepsané jen pod tímto dílem. Snad se ty další vrátí kvalitativně zpět a bude zábavné hlavní postavy poslouchat. Absence postavy Wilsona hodně zamrzela.

plakát

Richard Jewell (2019) 

Uvědomění reportérky, kterou hrála Wilde, není dobře prodané. Nějak tomu nešlo uvěřit. Podobně se ze střižny nedostavily scény s postavou Jona Hamma, aby vysvětlily jeho motivace, které nějak chybí a divák si je musí jen domýšlet. Komparz občas nehraje, i když by měl (např. bistro na konci). Zkrátka docela dost tomu jde vytknout, ale film vyhrává dvěma snadno oblíbitelnými charaktery obžalovaného a obhájce. Od tvůrců filmu je to taková rána na jistotu. Škoda že kvůli "podle skutečných událostí" nemohli více riskovat a natočit to třeba z pohledu obhájce, aby pro diváka zůstala stopa nejistoty. Stejný problém jako u Passengers. Divák prostě všechno ví hned ze startu a pak jen trpí jako hlavní hrdina a čelí plochým charakterům vyšetřovatelů a novinářů.

plakát

Westworld - The New World (2020) (série) 

Jestli v něčem třetí série vyniká nad předchozími, tak bych řekl že v hudebním doprovodu. Ale co se týče vyprávění příběhu, napětí a vývoje charakterů dál, tady to drhne snad na všech frontách. Namísto promyšlených rozhovorů tvůrci sahají, podle mě, až příliš často k akci, která zase tak strhující není, aby zahnala pachuť toho, že už zkrátka dochází buď nápady a nebo péče nad příběhem. Celé tempo třetí série je rozhárané, vykreslený svět budoucnosti působí zjednodušeně a alespoň mě postavy přestávají bavit. Maeve skoro beze změny po celou dobu série. Bernard jako by měl být jednou z hlavních postav, ale pak tvůrcům došly nápady, nebo co. Udělali z něj jen postavu, která kouká do scénáře a divákům ozřejmuje, co se to vlastně v seriálu děje. Herce Wrighta mi u posledních dvou dílů bylo úplně líto. Poslouchat Dolores, jak celou dobu na přímé otázky odpovídá v jinotajích, mě už taky přestávalo bavit. A Williamův vývoj sice herecky opět zajímavý, ale ke konci na něj okolí reagovalo trochu zvláštně a začalo to působit prvoplánově. Zkrátka, konzistentní a skvěle promyšlená jednička, na ni navazující a dovysvětlující dvojka a pak tu máme trojku. Takovou neřízenou střelu. Škoda.

plakát

Ad Astra (2019) 

První půlka skvělá. Nápady, ztvárněním, detaily. Akční scéna super. Usmíval jsem se úžasem, bylo tam napětí, zvědavost na to, co přijde. Všechno vypadalo skvěle, dobrá kamera, pěkně přehledné. Ani trochu se to nepodobalo filmům, ke kterým je Ad Astra přirovnáván. Jenže čím byl hlavní hrdina (Pitt byl skvělý) dál od země, začala se jednak trochu hroutit logika a potom už to i příběhově přestávalo být zajímavé. Mohlo to být podle mě precizní sci-fi zobrazující zajímavě blízkou budoucnost (první půlka) s nějakou tou příběhovou kulisou a nebo se snažit tlačit více tu psychologickou stránku "otec syn" (snaha v druhé půlce, bez většího vhledu do jejich vztahu to ale moc nefungovalo), ale nakonec z toho není ani jedno. Mrzí mě to, na Pitta a skvělého Richtera jsem se moc těšil, ale zdá se, že tvůrci neměli konzistentní vizi, o čem film vlastně má být. Přesto doporučuji určitě vidět film v kině, protože to vypadá fakt pěkně.

plakát

Černočerná tma (2000) 

Viděno podruhé, teď v originálním znění (112 minut - SE). Překvapivě dobré sci-fi. Nabízí se srovnání s novými Vetřelci a musím říci, že až na efekty (což je pochopitelné) je to ve všech ohledech lepší. Seznámení se s postavami, s prostředím, kde se děj odehrává, s jeho minulostí, to je prostě o řád lepší. Většina činností ztroskotané posádky dává smysl, morální dilema hlavní postavy (nemluvím o Riddickovi) je hodně zajímavé. Závěr nabídne dobrou katarzi. Fakt koukatelné i dnes.

plakát

Alita: Bojový Anděl (2019) 

Film krásný v jednotlivých okamžicích, ale že by se mi stalo, abych byl při jeho sledování napjatý, jaký dějový zvrat přijde v následující scéně, to ne. Příběh je čitelný a proto je dobře, že se film soustředí primárně na to, jak vypadá, dá divákovi dostatek času si všechno prohlédnout, užít si tu pastvu pro oči. Akční scény, které jsou opravdu krásně přehledné, naštěstí nenaplnily mé obavy získané z trailerů, že tam bude přemíra slow motions. Opravdu po technické stránce skvělý zážitek určený do kina, takže neváhejte, pokud vám akční žánr nevadí. Herecky je to taky zvládnuté. S hlavní postavou se snadno člověk sžije, fandí ji. Zkrátka všechno funguje, jen ten příběh je jak přes kopírák a ještě o něco jednodušší, než je zvykem. Takže v tomhle ohledu nečekejte žádná překvapení. Končí to hodně otevřeně, doufám, že bude pokračování navzdory tomu, že to produkovali FOXové.

plakát

I Don't Feel at Home in This World Anymore (2017) 

Povedená černá indie komedie. Hodně se mi líbilo, jak dokázal autor představit hlavní postavu v prvních deseti minutách. Je to svižné, s přimhouřením oka i uvěřitelné. Konec hezky přepálený, hodně pobavil. Lynskey skvělá a E. Wooda začínám v těch menších rolích v menších filmech mít fakt rád.

plakát

Volejte Saulovi - Vítěz (2018) (epizoda) 

Linka s Mikem byla zakončena přeslazeně, až jsem si říkal, že prostě zašli tvůrci příliš daleko. Ziegler mi nepřišel jako ten typ chlapa, který by se nakonec zachoval takto. Ale pak přišlo na řadu finále s Jimmym a skončil jsem úplně beze slov civět na černou obrazovku. Jedno z nejlepších zakončení, co jsem kdy viděl.