Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Horor
  • Akční

Recenze (54)

plakát

Jan Žižka (2022) 

Proč všichni musí řešit, že film neodpovídá skutečnostem, že nevypadá na svůj rozpočet a podobně..? Každý se na tom vozí, ale já dostal to co jsem očekával. Co mě překvapilo, byla míra násilí a gore efektů, na můj vkus až zbytečně moc akce, ale aspoň se pořád něco dělo.. Výběr herců je za mě fantastický, dabing byl povedený, akce dobrá, ale mohla být líp dávkovaná. Příběh se celou dobu točil kolem únosu jisté Kateřiny, takže žádné zvraty, ani nic podobného. Jedná se spíše o zběsilou rubačku s dobrými efekty, super obsazením.. Nečekejte ani skvělý příběh, ani dokumentární film.

plakát

Survivor Česko & Slovensko - Série 1 (2022) (série) 

Za mě nejhorší na Survivoru je délka dílů a střih - některé pasáže jsou opravdu extrémně natahované a nudné. Soutěže zbytečně rozvleklé, hrané na spoustu bodů. Druhým problémem je velmi špatný zvuk. V 21. století už snad není takový problém zařídit, aby hlasy byly slyšet víc než šumění moře. Většinou tyto špatné pasáže nebyly ani opatřeny titulkama (a že jich nebylo málo). Jinak Novotný jako moderátor super, jde vidět že je to srdcař. Výběr soutěžících jako fanoušci vs. celebrity je za mě skvělý nápad. Samotní hráči byli taky poměrně zajímaví, jen by tam mohli být alespoň dva starší, jak to bývá v Survivoru zvykem. Soutěže byly jako vždy super, ale mohly být týmovější. Mě to bavilo a na jednotlivé díly jsem se těšíl, ale bylo tam spousta chyb, které z jiných sérií neznám.

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Nevyužitý filmový potenciál jsem viděl v černobylské katastrofě už dlouho před tímto počinem. A tento pětidílný seriál je toho důkazem. Většina dílů má parádní atmosféru i spád. Dokonce i politická část, která je tady zastoupena v docela širokém měřítku, nenudí. Škoda, že to, co se dělo těsně před katastrofou, je tu zfilmováno jen krátkými vzpomínkovými úryvky. A nemusela tady být ani ta občasně mírná rozvleklost, která je nejvíc patrná v předposledním dílu. Ale jinak Černobyl patří mezi výjimečné díla, které zaujmou snad kohokoliv.

plakát

Terminátor: Temný osud (2019) 

I když je Terminátoří série jedna z mých vůbec nejoblíbenějších, poslední díl - Temný osud, bych nejspíš bez zájmu přehlédl, nebýt pozitivního ohlasu tady na ČSFD. Už předchozí katastrofální Genisys jsem v kině úplně vynechal. Naštěstí se poslední Terminátor docela vydařil a troufám si tvrdit, že patří po prvních dvou legendách mezi to nejlepší, co bylo natočeno. S třetím dílem je to tak trochu remíza. Jediné, co mi na jinak perfektním filmu hodně vadí, jsou hlavní ženské role. Nejvíc Natalia "Dani" Reyes, které jsem budoucí válečnou hrdinku nevěřil ani náhodou. Všeobecně feministické pojetí mi vadilo a do filmu tohoto ražení by dle mě nemělo co dělat. Druhý průser byl Arnold Schwarzenegger, respektive ne on, ale jeho postava. Sorry, ale aby Terminátor založil rodinu, to byl opravdu velký úlet, který víc radši komentovat nebudu. Kromě těch několika zádrhelů, zbytečně moc umělých CGI efektů, šlo by o perfektní akčňák. Přesto mě nesmírně bavil a více než dvě hodiny utekly jako voda.

plakát

Toy Story 4: Příběh hraček (2019) 

Už třetím dílem jsem očekával úspěšné ukončení této hračkovské série. Proto jsem měl z dalšího pokračování trochu obavy - působilo to na mě jako uměle nastavovaná kaše. Technická stránka filmu je naprosto famózní a po delší době jsem si uvědomil ten obrovský rozdíl oproti animákům z devadesátých let. Hlavně na pastýřce je ten pokrok nejviditelnější. Příběh není ničím revoluční a stále se točí na podobném principu jako v minulých letech. Určitě zaujme trochu hororovější nádech a závěrečné ukončení filmu. Po shlédnutí v kině musím přiznat, že obavy můžou jít stranou a Toy Story 4 je podařeným pokračováním v mojí nejoblíbenější animované sérii.

plakát

Zaklínač (2019) (seriál) 

Na novém Zaklínači je hodně věcí skvělých, ale minimálně stejně tolik špatných. Začneme těmi dobrými - obsazení Geralta a Marigolda si sedlo úplně fantasticky. Jde vidět, že Henry Cavill si svou roli užil, protože roli zaklínače ztvárnil věrohodně do sebemenších detailů. Jakožto vysokorozpočťák od Netflixu obsahuje seriál i několik vizuálně pěkných lokací a efektů. Horší už to je s obsazením Yennefer a ještě horší s Triss. Obvzláště Anna Shaffer jako Triss je dle mě přešlap jako blázen. Vyprávění příběhu je celkově pojato hodně nešťastně, hlavně v prvních dvou epizodách, protože obsahuje několik časových linií a flashbacků a nezkušený divák se v tom okamžitě ztratí. Trpaslíci jsou odfláklí, asi nejhorší jaké jsem kdy ve fantasy viděl. A třešnička na dortu je tmavý elf běhající po zimní slovanské krajině. To je opravdu úlet. Já se jen ptám, proč je potřeba kazit kinematografii multikulturalismem tam, kde se prostě neočekává? Takhle to asi Sapkowski nezamýšlel.

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

Je plný sál, film má přes dvě hodiny stopáže, přesto všichni sedí na svých místech až do posledních písmen závěrečných titulků, aby mohl zaznít oprávněný aplaus. Tyhle situace se často nestávají, proto považuji Bohemian Rhapsody za jeden z výjimečných filmů. Film necílí vyloženě na fanatiky legendární skupiny Queen, o které film pojednává - není to dokument rozebírající detailně celou kariéru kapely. Naopak dokáže být někdy trochu roztěkaný a přelétavý z okamžiku k jinému okamžiku. Jenže to není vada na kráse, protože technicky není možné zfilmovat detailně celou kariéru skupiny. Drtivá většina ostatních sledovačů bude ale nadšena. Film má fajn zápletku, naprosto vynikající herecké výkony s Rami Malkem v roli Mercuryho - smekám. Skvělý zvuk technologie Atmos a perfektní cit pro detail. To vše řadí film mezi špičku a nebojím se jej doporučit komukoliv.

plakát

Ready Player One: Hra začíná (2018) 

Mě teda film zklamal. Nápad o "jediné" zábavě na planetě budoucnosti - virtuální realitě je super a vzhledem k vyhlášené soutěži samotným tvůrcem, i originální. Zpracování byl ale těžce průměrný mainstream, který se chtěl očividně zavděčit nejširšímu možnému publiku. Chyb a nelogičností tady bylo taky jako máku. Nejvíc mě fascinovalo, jak si děti pobíhají po městě v brýlích, aniž by narazily do zdi, nebo je přejelo auto. A nebo hlavní představitel naprosto fantasticky zvládá bojovat uvnitř dodávky, která prchá po ulicích města. A nebo jsem jen já neschopný lempl, kterému by z toho bylo pěkně špatně? A na nějaké větší pohybové kreace to tam taky nebylo. A ten závěr s hlavním záporákem s bouchačkou! A ještě k tomu závěrečná megabitva, která je rádoby epická a.. Nudná. Někteří jsou tady unešeni ze spousty kulturních vložek osmdesátých a devadesátých let, ale to úplně k úspěchu asi stačit nemůže. Ale většina je povedených, to musím uznat i já. Celkově je zpracování filmu kvalitní a nikdy bych netipoval, že starý pardál Spielberg natočí něco takového "moderního", ale myslím, že je to momentálně hodně nadhodnocený film, který víc než 60% si nezaslouží.

plakát

Robinsonův ostrov II (2018) (pořad) 

Když jsem v prvním Robinsonovi vytýkal jalového moderátora, tak tentokrát musím uznat, že Ondra Novotný udělal obrovský krok kupředu a je naopak tahounem této soutěže a na roli moderátora sedí perfektně. Soutěže na mě působí propracovaněji, finální fáze s posledními pěti nebo šesti členy je obdobně uspěchaná jako minule. Soutěžící byli opět různorodých charakterů, takže je možnost vypíchnout třeba Herr Führera Dominika, taktika Radima, feministku Blanku, poctivce Martina, nebo nevyzpytatelnou Báru se Zinou. Pro mě ještě díky moderátorovi a průběhu soutěže ještě lepší než minule a opět jsme se náramně bavili. Takže za mě plný počet.

plakát

Spider-Man: Paralelní světy (2018) 

Upřímně řečeno, od Spidermanovského animáku Paralelní světy jsem čekal trochu víc. A nebo možná právě míň, ale v jiném slova smyslu. Čekal jsem něco trochu usedlejšího, smysluplnějšího. Teleportování z paralelního světa jsem vůbec nepochopil, pořádně to ani nikdo nevysvětlil. Akce byla přepálená a díky tomu docela nepřehledná. Spider vepř, spider anime holka,... Já nevím, ale tohle má být vtipné, nebo proooč? Asi na takové filmy nejsem a nemám pro ně pochopení, jinak si nedovedu představit z jakého jiného důvodu je tu tak nadhodnocen. Velké zklamání.