Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Zajímavosti k filmům (5)

Rozpolcený

Rozpolcený (2016)

Způsob, jakým film zobrazuje disociativní poruchu identity (DID; dříve známá jako mnohočetná porucha osobnosti) vyvolal ve Spojených státech pobouření a dokonce zapříčinil vznik petice vyzývající k bojkotu snímku. Lidé trpící touto diagnózou jsou totiž ve skutečnosti spíše obětmi, než agresory. Shyamalanovo dílo však v tomto směru nijak nevybočuje z řady, neboť podobně jedince s touto mentální poruchou vykreslují i jiné filmy. Například Psycho (1960) či Identita (2003).

The Prisoner

The Prisoner (1967) (seriál)

Narážky na seriál The Prisoner, jakož i citace z něho, se objevují v povídkové knize spisovatele Stephena Kinga "Srdce v Atlantidě" (orig. Hearts in Atlantis, 1999), která se věnuje zejména bouřlivému období 60. let v USA.

Povzbuzení

Povzbuzení (1988)

Sean Young, která byla v tomto filmu závislá na kokainu, se v reálném životě potýkala s jinou drogou - alkoholem. V roce 2008 nastoupila na protialkoholní léčbu.

Povzbuzení

Povzbuzení (1988)

Herec James Woods se po natočení snímku soudil se svou filmovou partnerkou Sean Young kvůli jejímu údajnému stalkingu.

49 Up

49 Up (2005) (TV film)

Dokument začal režisér Michael Apted točit v roce 1964, kdy zpovídal několik dětí a dokončil ho v roce 2005, kdy jsou z těchto dětí dospělí lidé středního věku. Na začátku děti říkají, co jednou chtějí dělat, jestli hodlají založit rodinu apod. a jejich odpovědi jsou pak porovnávány s tím, jaký mají život dnes a nakolik se jim jejich dětské představy a sny splnily.

Reklama