Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (2007)

Filozofický film režiséra Andrew Dominika, z něhož prýští inspirace Mallickem, má výbornou atmosféru divokého západu a doba Jesseho Jamese z něj přímo sálá. Naprosto úžasná je Deakinsova kamera a dechberoucí hudba dua Cave/Ellis. Stopáž dává vyniknout hereckým výkonům, Pitt tady podává snad svůj nejlepší výkon a u Affleckova Roberta Forda nevíte, jestli ho máte nenávidět nebo milovat, tak dobře je to zahrané. I přes tu délku film ale nezačne výrazně nudit a pomalu se ubíra k naprosto fenomenální konečné půlhodině.

Interstellar

Interstellar (2014)

Nolan asi sepsal smlouvu s ďáblem, když začal svou režisérskou kariéru. Interstellar je něco absolutně nevídaného. Old school a přesto revoluční. Stejně jako Malickovy filmy je Interstellar něcím, co člověk prožije, než aby se jen díval. V mnohém je to podobné 2001: Vesmírné Odyssee, která mě ale absolutně zklamala, zatímco Interstellar je citově založeným filmem, který není ani tak o vesmíru jako spíše o lidských emocích. Byly momenty, kdy jsem nedýchala. A ještě více bylo momentů, kdy jsem stěží udržovala slzy. Hudba byla geniální. McConaughey předvedl emociálně naprosto odbourávající výkon. Interstellar je film, který se snad ani nedá popsat, dokud ho sami neuvidíte. Kulminace všeho, co Nolan zatím natočil. PS: Po projekci v Imaxu zvedám na pomyslných 6*. Dost možná nejlepší film, jaký jsem kdy viděla.

Zkrocená hora

Zkrocená hora (2005)

Nádherně natočená trochu 'jiná' romance, ve které Lee rozvinul vše, co bylo v povídce Annie Proulx jen lehce načrtnuto. Jediné, co tomu můžu vytknout, je v půlce trochu pomalé tempo, což ale není zas tak na škodu. Každopádně herecké výkony pro mě z filmu dělají nejsilnější zažítek za hodně dlouhou dobu. Heath Ledger jako mlčenlivý Ennis, mi opravdu bere dech. Tak samo jako Jake Gyllenhaal, který je pravým protipólem Ennise. Vše je zasazené do nádherné přírody s jednoduchou dojemnou hudbou. Scéna s košilemi a závěr v přívěsu, naplno odhalují, jak tragický ve své podstatě celý příběh je.

Království nebeské

Království nebeské (2005)

Brilantiní historický epos mistra Ridleyho Scotta, který u mě už asi ničím nepřekoná. Výborné herecké výkony všech zůčastněných, zejména na muslimského vojevůdce s tváří Ghassana Massouda, se vám nebude zapomínat snadno. Velkolepá hudba, kde se michájí jak evropské, tak orientální vlivy. A především obrovská myšlenka, která se ve filmu ukrývá, dělá spolu s director's cutem z Království nebeského naprosto nezapomenutelný a jedinečný film.

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004)

Po prvním zhlédnutí jsem Cuaróna zatracovala, že mi zničil mého dětstkého hrdinu. S pár lety odstupu už se na to dívám jako na nejlepší díl série. Vězeň z Azkabanu má feeling jako žadná jiná část. Cuarón si to prostě udělal po svém a udělal dobře. Williams se navíc opět překonal a stvořil naprosto dokonale kouzelnou hudbu. Nejvíc mě překvapilo, kolik emocí měly klíčové scény. Edit 16.7.2011: Jaká škoda, že nesvěřili Alfonsovi i poslední díl.

Agora

Agora (2009)

To mě zase jeden film zaskočil. Agora není ani tak antický velkofilm, jako spíš komorní drama zasazené do pozdního starověku. O to víc pak vynikne silný příběh o skutečné ženě, kterou s velkým nasazením ztvárnila Rachel Weisz. Malou vadou na kráse jsou lehce neopracované postavy. Naopak hudba, kulisy, herci a mrazivá atmosféra v některých scénách mi asi nedají spát. Mimořádný film nejen proto, že se soustředí na poměrně opomíjené události, ale i proto jak dokáže být v jednu chvíli syrový a znepokojující, a v druhou dojemný a poetický.

Sicario: Nájemný vrah

Sicario: Nájemný vrah (2015)

Brilantní kus filmařiny, který si nezaslouží jen jednoho Oscara, ale rovnou několik. Až do poslední sekundy mě mrazilo v zádech. Za jmény tria Villeneuve + Deakins + Johannson by mělo následovat upozornění pro ty se slabším srdcem, not even kidding.

Sám doma

Sám doma (1990)

Tenhle barák je přecpanej lidma, je mi z toho zle. Až vyrostu, tak se ožením a budu bydlet sám. Vánoce bez Kevina nejsou Vánoce a John Hughes byl génius.

Společnost mrtvých básníků

Společnost mrtvých básníků (1989)

Škoda, že takhle nevypadá výuka na více středních školách, svět by byl hned o něco hezčí. Peter mi opět dokázal, že je to Pan režisér, a že Robin Williams se pro tyhle oduševnělé role přímo narodil. Krásný film, který ani po více než 20 letech neztratil nic na své působivosti.

Král Artuš: Legenda o meči

Král Artuš: Legenda o meči (2017)

Myslím, že američtí recenzenti by nepoznali zlato od hnoje. Tohle je dokonalá střihová jízda, kde se skloubí dechberoucí hudba a režisérská inovace. A to v takovém měřítku, jaké jsem nezažila od Snyderovy 300. Prostě dokonalý požitek pro všechny smysly, který jsem nechtěla, aby někdy skončil. Charlie Hunnam je perfektní Artuš. Jeho drsnost a drzost dává téhle postavě novou jiskru. Ritchie a jeho parta mi zkrátka vyrazili dech a nemůžu se dočkat, až na to půjdu kina ještě pětkrát. A to je snad přesně to, co od moderní historické fantasy chcete, ne? "It's a table. You sit at it!" PS: Viděno potřetí a pořád je to jízda jako svině.