Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (165)

plakát

Raazi (2018) 

Večer, něco po osmé hodině. To si takhle jdete kolem kina Regal v Bombaji. Okouzlujícího pozůstatku z let třicátých, kdy svět byl ještě černobílý, ale přesto barevnější, než je tomu dnes. Otočíte hlavou o devadesát stupňů zpět do ulice a pokračujete v rozdělané práci, tedy kladení levé nohy před pravou. Najednou se zastavíte a dojde vám to. Bollywood ve své krystalicky čisté podobě, byl by hřích neochutnat! Za dvě minuty se začíná promítat? Excelentně. Lístek za 150 rupií do obřího poloprázdného sálu vám přistává v ruce. Pravé či levé, to v tento posvátný moment není až tak podstatné. Klimatizace stáhla venkovních 35 stupňů na příjemných 12, deky a termoska s čajem k dispozici želbohu nejsou. Plátno se roztahuje a objevuje se indická vlajka. Lidé povstávají a spontánně se dávají do zpěvu indické verze "Kde domov můj?" Poté už může začít film samotný. Raazi v hindštině, samozřejmě bez anglických titulků. Hudba k obrazu bezvadně lícuje. Z výrazů ve tvářích herců a z intonace jejich hlasů se dají odtušit přesná slova, která zaznívají. Hlavní zápletka je vskutku atraktivní. Indická dívka si má vzít po dohodě rodin pákistánského vojáka a poté bude převezena do Pákistánu. Všichni tušíme, kolikrát mezi sebou tyto dva státy válčily a jaká mezi nimi panuje rivalita. Ještě před svatbou je však dívka kontaktována indickou rozvědkou a je jí poskytnut patřičný špionážní výcvik. Všichni nakonec zemř... Nebo ne? Však se podívejte sami. Libovolné indické kino k tomu není podmínkou, pouze výhodou.

plakát

Tajemství (2006) odpad!

Americký reklamní kýč a vstupenka do sekty. Kniha? Film? Stačilo jednou krátkou větou říct, že pozitivní smýšlení je samo o sobě pozitivní, ale chápu, že by z toho nebyl tak velký profit. Když už tady házíme ty tajemství a moudra, taky vám jedno prozradím. Činy jsou daleko podstatnější, než jen slova a myšlenky.

plakát

Dotek zla (1958) 

Prvních zhruba deset minut je geniálních a napětí by se dalo krájet. Mistrovsky natočeno! Poté film sklouzne do polohy užvaněných postav, kterých je přehršel a mají mezi s sebou rozličné vztahy. A to je škoda, film měl raději zůstat v desetiminutové krátkometráži.

plakát

Doktor Živago (1965) 

Jak je od románů z Matičky Rusi zvykem, jsou zde mraky postav a vztahů mezi nimi, že ani teď nevím, o co vlastně šlo. Kromě bolševické revoluce samozřejmě. Své kvality to rozhodně má, ale žádný křik tedy. Být zde lepší vyprávěcí schopnost a pořádný tah na branku, byla by to famózní podívaná.

plakát

Sněhurka a sedm trpaslíků (1937) 

Být v něčem první ještě neznamená být v tom nejlepší. Nadčasové a legendární dílo? 109. nejlepší film? Opravdu? Ale kdež. Zdlouhavé, infantilní, schematické, doslovné. Tenorový zpěv to také nezachraňuje, právě naopak. Takový Tom a Jerry, spatřivší světlo světa o tři roky později, je úplně jiná kvalitativní liga.