Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Akční
  • Drama

Recenze (2 537)

plakát

Eternals (2021) 

Má to vše, co by dobrá Marvelovka měla mít a dokonce spoustu věcí navrch, jenže.. Tam kde má být gradace k finále (lhostejno, zda to má být akce, dialog, nebo nalezení telepatické želvičky), tak přichází obrovská pasáž, ve které je gigantické nic. A je to hrozná škoda, protože většinu filmu je to všem super, především postavy jsou naprosto skvělé a je unikátní, jak dobře fungují, přestože každá z nich si sebou nese kříž v podobě něčeho, co z něj dělá tak trochu vyděděnce a unikum v rámci žánru (tu má někdo de facto schizofrenii, tu je někdo nešťastně zamilován, tu je někdo gay, tu má handycap.. A tak dále). Daří se tak vytvořit postavy zábavné a životné, jenže poslední třetina je zoufalá, stopáž neskutečně přebujelá a to sráží celek na kolena do prachu průměrnosti. Jakkoliv je to v jádru slušný film, v žádném případě není tak hluboký, nebo děje-plný, aby si tu délku obhájil. A hudba je taky dost nudná a vůbec si z ní nevybavím ani fň. ps: po dvou vtipech očekávám v některém z multuverz filmů cameo z druhé stáje

plakát

Star Wars: Vize - Dvojčata (2021) (epizoda) 

Fan-art na tripu, kde nechybí tuna klasických SW hlášek a vše co tu je, jsou klasické star wars krát dva a všechno je tak přes hranu, že je to vlastně super a nevadí mi nelogičnosti ve fyzice, kdy je evidentně úplně v pohodě dýchat ve volném prostoru kosmírném, ani přítomnost zbraně schopné ničit planety, což jsme v sérii viděli asi jen osmtisícšestrkát. Animace je ucházející, akce slabší, ale celkové vyznění až překvapivě zábavné a positivní.

plakát

Star Wars: Vize - Tatooinská rapsodie (2021) (epizoda) 

Ono to vlastně není špatné, je to celkem zábava a kdyby to bylo nějaké anonymní scifi prostředí, asi by to fungovalo o řádný kus lépe, jenže se celé vyznění hrozně bije se star wars světem a hrozně to k němu nesedí a dohromady to moc nefunguje a hutt hrající na baskytaru v J-pop-rock kapele je sice zábavný, ale  zoufale se, stejně jako hudba, co hrají, nehodí k prostředí předaleké galaxie. A teď si jdu pustit cantina band.

plakát

Star Wars: Vize - Souboj (2021) (epizoda) 

Absolutní genialita a za mě jeden z nejlepších kraťasů vůbec. Dokonalé propojení anime, star wars a především chanbary (klasické samurajské drama, např. sedm samurajů) a vše funguje naprosto perfektně, ať už atmosféra, která se nebojí být černobílá a těží jak z kresby, tak i budování příběhu ve veskrze klasickém stylu, kde jediné, co by se dalo pohanit, je fakt, že na dvanácti minutách všechno uteče až moc rychle. Upřímně řečeno, kdybych si mohl tuhle samostatnou epizodu přidat mezi oblíbené filmy, tak ji tam vrazím, je to dokonalé, má to světelné meče a pije se tu čaj. Co víc si já můžu přát.

plakát

Ming (2017) (studentský film) 

Zábavná jednohubka, která se věnuje celkem zajímavému tématu, které ovšem rozhodně nejde vnímat, cituji, "jako objekt ponížení a zkoumá psychologické dopady mužského pohledu na něj" dle mého je to jednoduše zbytečný náhled na zajímavý  nástin prostředí čínské ženy, co pózuje pro kreslení. Je to dobrý film, nepotřebuje takové berličky,  je výborně naanimovaný, má moc zajímavou kresbu (a rozhodně nejen kvůli decentně macaté protagonistce) a vizuální vyprávění samo o sobě dobře funguje a narace mu spíš škodí.

plakát

Roommates (2016) 

UF, sice chápu, co se tu básník snažil říct, ale fakt se to nepovedlo, pointa je neexistující a výtvarné pojetí tak ohavné, že je nejen značně nehezké, ale z rychlého blikání a střídání barev (a rozhodně to není technologická limitace, jak by se mohlo na první dobrou zdát, ale "umělecký" záměr) mě rozbolela hlava (a není to vtip).

plakát

Ahoj, cizinče (2016) 

Zhovadilost na pomezí nepovedeného umění a ještě víc nepovedeného memu, který postrádá jakýkoliv vtip. Místo toho to má plastelínovou figurku s divně vymodelovaným zadkem, co absurdně nesympatickým hlasem pronáší hluboké filozofické pitomosti. Nuda atakující mou samou podstatu diváctví a je to fakt špatný.

plakát

Tenki no ko (2019) 

Většina filmů od tohohle tvůrce je pro mě za jasných pět hvězd, zde o jednu méně. Proč? Tentokrát mi jen lehce zvlhly mé lachtaní bulvy. A to je málo. No dobře, první polovina byla nějaká slabší a chvíli mi trvalo, než jsem se dostal do opravdového diváckého tempa a chvílemi sem se víc, než na děj soustředil na to, zda jsou tam vlaky (jsou), hezká animace (je) a melancholická atmosféra (taky přítomna). Postupem času sem se do děje a postav ponořoval, přenesl jsem se přes jejich šablonovitost a prostě si užil další skvělý film, který je sice ve své podstatě hrozně podobný předchozím, ale vlastně mi to nijak zvlášť nevadí, pořád je to jednou za pár let moc fajn melancholická romanťárna.

plakát

Duna (2021) 

Jeden z těch filmů, který nejen že bude pravidelně zařazován jako zásadní ve své dekádě, ale v kombinaci s budoucím pokračováním má velký náběh na to, stát se generační událostí, která bude vlivná stejně, jako filmové adaptace Harryho Pottera a Pána Prstenů. Ano, největší problém filmu je fakt, že se jedná o pouhou polovinu přepisu (tady je na místě dodat že kniha je mou nejoblíbenější sci-fi vůbec) a opravdového mistrovského díla se (snad) dočkáme až v kombinaci s Dune, part II. Veškeré mé výtky jsou zde pouze rýpáním ohledně detailů, které sice zamrzí, ale reálně nic neřeší (Barvy Harkonnenů jsou modrá a oranžová, MODRÁ, ne červená!!!) a samotný Baron je namaskován až příliš a nemá mnoho mimiky, ale... Vše ostatní je naprosto skvělá ilustrace, která se drží příběhu věrně a s úctou. Řemeslně je pro některého diváka možná až příliš formální, pro mě je ale jakási filmařská klasičnost naprosto kladná a perfektně dokresluje příběh, který je mnohem víc přemýšlivý, než standardní blockbuster (a rozhodně to není jen tím, že vykrádá korán kde to jde). Zároveň se daří nastolit trvalou zábavnost a neutopit příběh ve vizích, proroctvích a slovních novotvarech, co zní, jako kdyby je napsal beduín čuchající toxické lihové fixy a děj odsýpá, akce je zábavná (snad jen ta by mohla být trošku propracovanější a rozdíly mezi styly rodů a domorodců lepší). Zimmer ze sebe vytahuje to nejlepší a po dlouhé době působí dost originálně (děkujeme, arabské aranže a geniální práce s tichem), herecké obsazení skvělé, kostýmy a architektura originální a uvěřitelná... Hodně dlouho jsem neměl z každého filmového okénka takovou radost, je to skvostné, tajemné, podmanivé a skvělé.  Tak snad už jen... Muad´dib! 

plakát

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech (2021) 

Až překvapivě zábavný amalgám prvků klasické východní bojovky a digitálního bordelu, kdy se obě fáze navzájem nejen prolínají, ale vlastně si film navzájem rozdělili. První půlka má v sobě scény, za které by nemusel stydět první Matrix, nebo jakýkoliv akční film s dobrou choreografií (scéná v autobuse je boží), přičemž postupem děje se čím dál tím víc zabrušuje do mytologie a množí se cgi scény, kdy konec samotný má nul a jedniček asi dva celé osmtisíckrát víc, než masa a kostí. Ale hrozně to funguje. Herci jsou zábavní, postavy na marvelácký origin hodně dobré (včetně super záporáka)  a upřímně, jeden z mála marveláckých sólo filmů, které mám chuť vidět znova.  Ono to snad vypadá, jako kdyby měl Shang-Chi filmovou duši... No nehrál tam žádný zrzek, takže..