Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Akční
  • Drama

Recenze (2 537)

plakát

Fantastická zvířata a kde je najít (2016) 

Jako otevření do toho, co "bylo předtím" to funguje celkem dobře, zasazení do Států dává celkem smysl, stejně jako humorná postava Mudly, ehm, tedy nečara, neboť to oboje slouží jako průvodce pro ty diváky, co Pottera moc neznají. Jenže problém je v tom, že funkčnost úvodníku do nové série, kde by se v dalších dílech měli dít vskutku velké věci, je poněkud horší, jelikož hlavní Postava Mloka se do souboje mágů zrovna hodit nebude, alébrž se jedná o kouzelnického autistu (což se projevuje tím, že na cokoliv civí jako pako a předvádí obří hrochorožčici milostný tanec) a velmi podobně působí i všechny ostatní kladné postavy, jako sbírka figurek. A tak nějak si nejsem jistý, jestli se zrovna tohle hodí do... No, nebudu předbíhat do následujících filmů. Vlastně se to povedlo, ačkoliv je z toho cítit kalkul na sto honů. A to je upřímně asi ta největší pochvala, pakliže je to dobrý, přestože se jedná jen o umělé přiživování na staré značce, kde v době natáčení pravděpodobně nikdo nevěděl, kam chce tuhle sérii směrovat.

plakát

Baader Meinhof Komplex (2008) 

Hodně dobrej film, skvěle natočenej, vhodně zahranej, celkově dobře vypadající a především faktograficky dost přesný. Ovšem nemůžu si pomoct, v druhé polovině se snaží honit až moc zajíců a nefunguje to, scény se soudním procesem by si zasloužili mnohem více prostoru a do toho tvůrci vecpávají činy druhé a třetí generace těchle městskejch guerillantů.. A pak je mnoho událostí přísně zkratkovitých. Osobně bych raděj viděl filmy dva, než takto, ale i tak výborná věc, to ne že ne.

plakát

Rapl (2016) (seriál) 

Jasně, pár dílů je tu znatelně slabších, protože občas hapruje logika vyšetřování a "velká" linka, co se line po všechny episody trpí nedostatkem vedlejších, nepolicejních postav. Ale jinak? Už od úvodní znělky doprovázené skvělou písničkou se jasně naznačuje, že tady se bude ladit kamera do tmavších filtrů a s ní i děj/dialogy. Jasně, inspirace severní krimi (však je to taky na severu, hehe) tu je velká, ale naštěstí je to jenom inspirace, výborně zasazená do našich reálií, do toho perfektně padnoucí Čermák, co se nesměje a když už se usměje, tak vypadá jako úchylný prznitel gumových medvídků. Jednoduše nejlepší detektivka, co ČT zatím natočila (ovšem Četnický humoresky za detektivku nepovažuju).

plakát

Kosmo (2016) (seriál) 

I stalo se, že nakonec v čt vznikl seriál, co si nejenže zaslouží plnej počet, ale nakonec je to ani to nejlepší, co se v posledních xy letech na čt objevilo(a to letos běží i velmi boží Rapl). Ano, je nutné přežít první díl, který nemá ani moc vtipů, ani tempo a je poněkud chluchotupý, jenže od druhého dílu se začne tempo a hlavně humor neskutečně stupňovat až do výšin nebeských (ha! Humor. Nebesa, Kosmo, chápeme se) a dobrovolně přiznávám, že takhle jsem se naposledy u seriálu tlemil, když jsem si dělal opáčko prvních sérií Červenýho trpajzlíka (byť je humor zcela odlišný). A dále jen telegraficky: Baldachých je bůh a už mi nevadí, že se vykašlal na Odvážné Palce ; "polskej" díl je nejlepší ; humor je krásně satirickej a nebojí se být politicky nekorektním ; snad možná casting na pár místech hapruje ; ovšem Myšička se svým poskokem je boží naprosto. Et cetera. "Kokodááák, dáááák kokodáááák"

plakát

Garm Wars (2014) 

Chvílemi se to tváří jako zajímavá záležitost s trochou lacinější filosofie, chvílemi jako totální béčková konina se špatnejma hercema. A hlavně se tu krásně ukazuje, že na natočení dobrého akčního scifi filmu je prostě potřeba pořádnej (alespoň trochu) rozpočet (cgi animace tu vypadá jako z nějaké deset let staré videohry), krom vizuálu, který nedokáže využít celkem zajímavě udělanou technologii (lodě jsou super), ale hlavně selhává v ukotvení v reáliích světa, je tu spousta divných výrazů, naznačena velikost univerza, ale nic z toho není vidět, velmi brzy se děj začne soustředit jen na čtyři postavy a je to kurník špatně. Mimochodem, většina záběrů je dobře natočených, ale díky mrzkému rozpočtu a špatným hercům vypadají špatně, přitom, kdyby někdo dal Mamorou Ošiimu pořádnej rozpočet a bandu nemytých animátorů, tak by zrovna tohle v anime hávu vypadalo neskutečně dobře, takhle se sice režie i kamera snaží o anime stylizaci, ale nesedí to. A mimochodem, kdyby to bylo animované, tak nebude vypadat tak trapně, když po palubě vesmírné lodi pobíhá pes Baset a všichni se tváří, jaká je to úžasná, filosofická bytost plný vědomostí všehomíra.

plakát

Fairy Dust (2016) 

Ono se to prvních pár minut tváří jako celkem ucházející art film, který není problém dosledovat, ovšem do té doby, dokud se nezačne zpívat. Jasně, texty do jisté míry korespondují s dějem během písně, ale ten příliš neladí s dějem a hlavně, ať už by byl text jakýkoliv, je jím obdařena písnička až nechutně tendenčně popová (což je něco, co se srce nesnáším). A je to fakt škoda, protože jinak by to mohlo být mnohem lepší, takhle se dá bez ujmy usledovat snad jenom poslední písnička (která doprovází titulky) a to jen a pouze proto, že je Tove Lo hezká ženská a dvě minuty soft porna ještě nikoho nezabily (které je soft jenom proto, že má Tove při masturbaci tílko a kalhotky).

plakát

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (2016) 

Válečnej film, kterej je de facto protiválečnej - jo, na tohle se klidně někdy ještě kouknu. Ovšem přeskočím první polovinu, kde jsou některé linky zbytečně dlouhé (výcvik, povinná romantika) a především je tu spousta nepatřičného patosu, který otravuje a nutil mě zhrozeně otáčet oči v sloup a tvářit se jako obstarožní jezevec na speedu. Druhá půlka je o poznání lepší a přestože je neménlich patetická, tak působí mnohem přirozeněji, jelikož se odehrává v bitevní vřavě plné odtrhnutých končetin a zavilých japonců. Mimochodem, je tu fajn casting, hlavní roli má sice Garfield, u kterého mě už poněkud štve, že neustále hraje teenagery, ale alespoň je stejně tlamatý, jako reálný Desmond Doss, A Vince Vaughonovi by měl konečně někdo zařídit soudní zákaz hraní v komediích, neb ty jsou sračkové a vážná poloha mu sluší mnohem víc. Během psaní tohoto komentáře nebyl zraněn ani jeden Japonec

plakát

Rocky Horror Picture Show: Návrat v čase (2016) (TV film) 

Fuj tajbl. Tohle není pocta, tohle je odporné zprznění, které ignoruje naprostou podstatu a aureolu původního Rocky Horror . Hned první věc, která absolutně nesedí je obsazení a kostýmy, tam, kde jsou například charaktery Brada a Janet, zastydlí snoubenci, nastoupí... Ano, modelové, ne nepodobní různým vyrostlým hvězdičkám z disney seriálů (Hannah Montana a podobné kraviny). Rif Raf? V originálě vlasatoplešatec, hubený s obrovským hrbem a démonickým pohledem. Tady? Další tupomodel. A pak ej tu taky Frank-N-Furter, což je šílený transvestita, v originále hranej skvělym a tlamatym Timem Currym, tady v podobě kozaté černošky... Koho kurva napadlo, že je dobrej nápad, aby postavu, která má bejt chlap v korzetu a podvazkách hrát ženská, co vypadá jako ženská a ten korzet nepůsobí nepatřičně, ale sluší ji?! Naprosto mimo (a stejně tak Edieho part, kde nesedí u vůbec nic). Díky tomu jsou všechny Frank-N-Furterovi písně sice dobře zazpívané, ale totálně bez šťávy, absolutně všechny. Totálně. Snad jen Touch a touch a touch me první minutu zní docela dobře. Mimochodem, nemám nic, proti modernizaci, poctám a podobně, protože seriálový Glee předělal Rocky horror naprosto skvěle a obsazení, co typologicky nesedí tam nedává smysl (kozatá černoška jako Frank-N-Furter, Edie). Tohle je takovej zasmrádlej kefír, co ho někdo nechal tejden na poledním slunci.

plakát

Apollon, Dafné a tma (2014) (studentský film) 

Docela fajn jednohubka, která vyniká hlavně zajímavou animací (sice by mohla být kresba propracovanější, ale to bych ucž hledal chyby tam, kde nejsou) a taky tím, že se nestydí používat sexuální motivy otevřeně, ale přitom tak, aby nesklouzli k lacinosti. A to se počítá. (a ne, původní báseň neznám, což je asi škoda)

plakát

Kurošicudži (2014) 

Mangu jsem nečet, anime jsem neviděl a měnit na tom nehodlám zhola nic. Takže komu to vadí, šup na další komentář, jenom byste se zbytečně naštvali. Ačkoliv to rozhodně není špatný film, má v sobě hned několik špatných věcí. Třeba scénář, ten je totiž plný nečekaných dějových zvratů, které jsou asi tak nečekané, jako fakt, že se na porodnickém oddělení nemocnic rodí děti (a kdyby to někdo nepochopil, tak tím myslím, že jsou předvídatelné a na hovno), přičemž na nich film hodně stojí (vizuálně průměr a akce je tu sice hodně fajn, ale opakuje se). A když jsme u toho, osobně bych předlohu víc zprznil a vyškrtl jednu, dvě postavy, které sice v předloze svou funkci a roli mají (a jde dobře poznat i jakou), jenže ve filmu prostě zavazí a mohlo by to zlepšit tempo. A co je tu fajn krom akce? Vlastně hodně věcí, ale žádná nadprůměrně, bohužel.