Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Akční
  • Drama

Recenze (2 537)

plakát

Osm hrozných (2015) 

Tam kde Tarantino začal, tam se i vrací, tohle totiž jede na vlně Reservoir dogs, přestože dialogy nejsou až tak břitké, jak by se hodilo, ale zato jsou tu o pár chlupů zajímavější charaktery. Přesto mám ale s těmi postavami trochu potíž. I když na první pohled působí titulní osmička jako sbírka vizuálně i charakterově unikátními postavami, tak se ukáže, že to jaksi není pravda, některé postavy jsou tak ozvláštněné jen a pouze tím, že mají divnej klobouk a barevné brýle, nebo otravným mexickým přízvukem. A to je obrovská, obrovská škoda, plocha na prokreslení postav tu totiž je, jenže první část filmu svůj prostor ani zdaleka nevyužívá a věnuje se jen planým plkům, které nejsou ani zvlášť zajímavé, ani důležité. Pak se naštěstí dojede do něčeho-jako-hostince, kde se konečně rozpoutá ten pořádný dialogový pordel, ke kterému se brzy přidají nějaké ty kulky. Jasně, mohlo to bejt asi bžilionkrát lepší, některé voiceoverové vysvětlovačky jsou na pytel er cetera. Pořád je to ale kurevsky fajn film.

plakát

Korunní princ (2015) (TV film) 

Tohle se povedlo, aneb vřelé díky ve jménu libovolného božstva čt za to, že díky nim je vánoční nabídka alespo%n trochu zajímavá. A Janák, jak se zdá, se v téhle tvorbě taky našel a je otázkou, jestli nedospěl k tomu, aby mu byl producentstvem ČT předhozen celovečení kinorozpočet, možná by pak příště mohlo pár korun zbýt na nějakej model draka, místo odpudivého cgi plaza, co vypadá asi stejně kvalitně jako v roky starém polském zaklínači a i tam vypadaly triky jako cosi hrozně zastaralého z intra PC hry na začátku tisíciletí. A ve zkratce, herci povedení (Kříž! Plesl!!), princové a princezna fajn a obzvlášť padoušský Hádek si to vyloženě užívá, humor vyvolává úsměv a ne trapnoškleb a příběh je docela fajn, přestože není nijak hyperoriginální, tak to stále není kopírka tisíckrát viděného. A palec nahoru za dost povedený dřevcový turnaj.

plakát

Max Payne - Česká verze (2011) (amatérský film) 

Ano, je to hovadinka, kde chybí spoustu filmařských návyků. hereckých výkonů, ale.... Je to prostě lepší, než filmová tří áčková verze made in hollywood. A to se prostě počítá. Howgh.

plakát

Drsný Harry (1971) 

Tenhle film stojí na Kameném gezichtu páně Eastwooda a na kovovém výrazu, co patří Magnum 44. To samo o sobě by stačilo na slušný film i kdyby jeho děj byl o výrobě druhé největší zelné placky, co kdy někdo ve Wisconsinu vyrobil. Po pravě, scénář tu není příliš propracovaný a co dělá Drsného Harryho v mých očích zvláštního, je krásně psychopatický padouch, herecky krásně zvládnutý. Bez něj by to byla docela obyčejná kriminálka, kde je detektiv sice charismatickej, ale vpodstatě hrozně nesympatickej. Howgh.

plakát

Kosti a skalp (2015) 

Film, jehož hlavní postavy jsou: namyšlený a indianofobní floutek, stařec, kovboj mrzák a šerif Kurt Russel s licousy, za které by se nemusel stydět kterýkoliv člen CK monarchie, se zálibou pálit obviněným do nohou. A přesně tohle jsou charaktery, se kterými se tahle dvouhodinovka velmi dobře tráví, někdy se sice zdají postavy až přiblble jednorozměrné, ale upřímně, nějaké rozkrývání charakterových vlastností v sálodlouhých debatách o filosofické podstatě pečených fazolí se sýrem by filmu o vendetě na bílou hlinkou pokryté a divošské něco-jako-indiány příliš neseděl. Žánrové zasazení nahoře trochu kecá, tohle rozhodně není horor a o čistkokrevnej western se taky nejedná, akce je tu rychlá, krvavá a neúprosná, žádné dlouhé akční scény, jen pár brutálních výstřelů, nebo švihnutí titulního kostěného tomahavku (a taky pár abnormálně brutálních scén). A přitom na těhle prvcích většíma filmu nestojí, bohatě stačí zajímavé charaktery zahrané dobrými herci. Mimochodem, tohle nemá vpodstatě žádný soundtrack, což pomáhá budovat tísnivou atmosféru. A jo, tohle je jeden z nejlepších režijních debutů, co jsem kdy viděl.

plakát

Ztracený muž (2015) (studentský film) 

1) Tohle je cvičení druhého ročníku se zadáním "reálové" a já si myslím, že na druhák je to dílko povedené, protože práce s kamerou je tu docela fajn, ale pakliže to měl být western, dokázal bych si tu představit mnohem lepší práci s žánrem, je zde hned několik scén, kde jsou dialogy (mimochodem, dost toporné) dost na víc a mnohem více by atmosféře slušelo ticho rámcované nějakým propracovanějším záběrem). A je docela škoda, že je zasazení americké, protože reálie prostě americky nevypadají, zasazení někam do R-U ve stylové podobě ala Je třeba zabít sekala by slušelo mnohem více, stačilo by vyhodit přihlouplou vlakovou vějičku, změnit jména a revolver prohodit za nějakou pytláckou kulovnici. Ale v řemeslných stránkách je tu jistý talent znát, za pár let, kdo ví, minimálně na dobré reklamy je tu našlápnuto dobře.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Síla se probudila s ní i scénaristická křečovitost, neschopná ničeho jiného, než naservírování kompilátu předchozích episod... Ne, vlastně ne, přinesla jen totéž, co už jsme viděli v jediné episodě a já se neskutečně bojím, že i další episody nebudou samostatnou svébytnou trilogií, ale jen remakem. Děj ó velký Iluvátare, aby se tak nedostalo a za dva roky dostanu überfilm, který využije tuhle rozehrávku, která se hrozně bojí být sama sebou. Ale... Vadí to? Vlastně ne, protože dělá to, co musí, uvozuje a znovu otevírá dveře do toho nejlepšího fikčního světa všehomíra. A v něm je všechno, co mám rád, světelné meče, banda X-wingů a Tie Fighterů, tlustí piloti v řadách těch hodnejch (až takhle jste do pr*** ep. VI kopírovat nemuseli) a taky bandu hajlujících nacistů, tedy, bandu odpažujících stromtrooprů ve službách prvního řádu, jsem chtěl říct, ehm. Je to vynikající velkofilm, který nezbytně nepotřebuje kosmír, aby ohromil, ale, byť se to z mých prvních slov nezná, sází na postavy a na rozehrání něčeho, co může být tou nejlepší částí ságy, má to chyby, ne že ne, je to kopírka, není dostatečně vysvětlená politická situace, rozdělení moci v galaxii, ale pořád je to geniální věc, kterou chci vidět znovu a znovu (a taky že uvidím), ale stále je to jen, jakkoliv skvostně natočenej, úvod. A co se postav týče, byť některé vyskakují hóóódně deus ex machinálně, jsou výtečnou směskou, skvěle obsazenou, plnou... Ale co se tu furt vykecávám, prostě je to dobrý, ale ne tak, jak jsem čekal, žel, holt jsem měl jít do kina buďto žádnou informací nepolíben, nebo si naopak každý den biflovat do mezimozku všechny trailery. Síla je tady. A to je ku**a dobře.

plakát

Očistec (1999) (TV film) 

CO je tenhle film zač... No, je to slušnej film, komorní western s docela zajímavou mezinebozemskou atmosférou a zápletkou a konec konců, proč do žánru plnýho koltů a komoňů nepřidat taky tróchen mysteriózna, že. Jenže už tady je první problém, správně tajemný film hrající na struny mysteriózna prostě musí vzbudit alespoň lehounké mrazení v zádech (boha, dodneška mě jíme po hrbě husí kůže, když slyším znělku akt X, aneb takhle to dopadá, když koukáte jako malej svišť na něco tajemného, ale nechápete co), tady ale nic takového není, což je velké, velké bohužel, protože jinak je to nepříliš zajímavý western, vlastně hodně jednoduchý a s příliš dušínovským hlavním hrdinou. A tv rozpočet také moc nepomáhá, protože u mnohých westernů dokáže atmosféru při slabším scénáři spasit scenerie přírody, zde se děl ale odehrává v pár domech, jedné pustině, jednom náměstí a v jedné zeleni. Škoda, mohlo to být mnohem lepší, ale tragedie to není.

plakát

V srdci moře (2015) 

Existuje nějaký film, kde se většina herců svých rolích nezhostila příliš důkladně, kde jsou chartery jimi hrané spíš jednorozměrné a kde někdy zamrzí přílišné použití cgi? Ano, existuje a je to V srdci moře, poctivý dobrodružný film, který si z různých klasik bere mnohé (konec konců, celé je to orámováno Bílou velrybou a vypravováním pro uši páně Hermana Melvilla), takže je tu například čtrnáctiletý vypravěč, co vypráví o hrdinství mužů na lodi, ale zároveň tu není nic klasicky šestákového (i když některým páteřím by možná slušel větší ohyb, ale i takhle je výsledek zcela hoden příběhu). Ono i to slabší herectví a jednorozměrnost postav zcela patří k věci - k dobrodružným charakterům se docela hodí ono upnutí na jeden cíl (případně vícero, pravidelně se měnících -. velryba, velryba, přežít, velryba atd.). A takových filmů je dnes sakra málo. Ano, klidně mohlo být levnější cgi nahrazeno komornějšími záběry, ale obávám se, že pak by tenhle film působil až příliš jako bludný přízrak, co dorazil z vod klasických dobrodružných filmů z dob před několika desítkami let. PS: vesmírná vydra s chapadlama to sice není, ale i tak je onen obludný kytovec vpravdě impozantní

plakát

Balada o Cable Hogueovi (1970) 

Je jen málo filmů, které jsou zároveň tak příjemné, s lehkým nádechem melancholična, ale na druhou stranu mají hlavní postavu tak nepříjemnou a asimpatickou, blbou a i přes relativně nízký věk s propukající senilitidou, kterou se marně snaží zamaskovat nadhledem, jenže to nefunguje. Vážně si nepamatuji, kdy se mi takhle moc hlavní protagonista nelíbil, snad jen při koulení v Columbine. Přitom většina vedlejších postav je zábavná a mnohem raděj bych viděl víc času s nimi, než Cable Hugem (erotomaniakální kněz, sličná štětka) a jelikož ani délka není příliš milosrdná, zůstává průměr, leč sympatický.