Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Akční
  • Drama

Zajímavosti k filmům (38)

Star Trek VI: Neobjevená země

Star Trek VI: Neobjevená země (1991)

Ve filmu Klingoni citují větu "být, či nebýt" ze Shakespearova Hamleta v klingonštitě: "taH pagh taHbe'". Posléze Hamlet opravdu vyšel přeložený do tohoto umělého jazyka a to i v českém duálním překladu.

Prázdno

Prázdno (2015) (studentský film)

Tvůrci se rozhodli část peněz na výrobu získat přes platformu komunitního financování startovač, kde od fanoušků vybrali 26 770 korun.

8 hlav šílenství

8 hlav šílenství (2017)

Dokončovací práce na filmu se prodražily natolik, že se tvůrci rozhodli pro finanční pomoc oslovit fanoušky prostřednictvím komunitního financování, kdy na české crowdfundingové platformě vybrali částku 428 416 korun.

Hra o trůny

Hra o trůny (2011) (seriál)

Většina zbraní, používaných v seriálu, je založena na reálných předlohách. Například Dlouhý Dráp Jona Sněha (Kit Harington) odpovídá evropským jedenapůlručním mečům, zvaným "bastardi". Meče "arakh", používané dothrackými jezdci, mají svůj předobraz zase v egyptských khopeshích.

Šílený Max: Zběsilá cesta

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

Jedná se o první film, kde hudební skladatel Tom Holkenborg v závěrečných titulcích zvolil své občanské jméno a nikoliv přezdívku Junkie XL.

Cirkus Bukowsky

Cirkus Bukowsky (2013) (seriál)

Jan Pachl si krom psaní scénáře a režírování v seriálu  také  zahrál, konkrétně ve druhé epizodě druhé řady postavu lékaře.

Travis

Travis (1996) (TV film)

Václav Postránecký se při svém režijním debutu sice jako herec před kamerou neobjevil, ale propůjčil při telefonickém hovoru hlas nadřízenému pana Hurleyho.

Zlatý věk

Zlatý věk (1930)

Při leteckých záběrech Vatikánu je možné vidět stín vzducholodě, na níž se natáčelo.

Vůně vanilky

Vůně vanilky (2001) (TV film)

Postavy Stynleyho (Jiří Dvořák), Billa (Aleš Háma), Hanka (Roman Štolpa) i jejich velitele (Pavel Kříž) přísluší k 2. pěší divizi armády USA, která se vyznačovala znakem indiánské hlavy, kterou příslušníci nosili na ramenou.

Daidalos

Daidalos (1986)

Snímek se objevil na festivalech v Japonské Hiroshimě roku 1988, kde získal čestné uznání, a o rok dříve v portugalském Espinhu.

Laokoon

Laokoon (1970)

Snímek je pojmenován podle bájné postavy řeckého kněze Apolónova a věštce Láokoóna, který zkazek varoval trójský lid, obávaje se lsti ze strany oblehatelů Tróje.

A Boy and His Atom: The World's Smallest Movie

A Boy and His Atom: The World's Smallest Movie (2013)

Tvůrci snímku atomy při tvorbě vlastně neviděli, ale orientovali se dle "zvuku posouvání atomů", protože mikroskop se krom zvětšení snímku užíval zároveň k posouvání atomů.

Ordinace v růžové zahradě

Ordinace v růžové zahradě (2005) (seriál)

Seriálu byla v Čechách vůbec poprvé udělená pokuta za nadměrné použití Product Placementu.

Zpátky do školy

Zpátky do školy (2009) (seriál)

Seriál inspector Spacetime, který bezmezně zbožňují Troy (Donald Glover) a Abed (Danny Pudi), má předobraz v britském seriálu Pán času (od r. 2005).

Mladý Sherlock Holmes

Mladý Sherlock Holmes (1985)

Film byl údajně velkou inspirací J. K. Rowling při psaní knih o Harrym Potterovi

Reklama