Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Romantický

Recenze (1 562)

plakát

Vládcové nebes (2024) (seriál) 

Zoufale scénáristicky ploché postavy, absolutně seriál nefunguje v rovině, kdy by měl divák navázat vztah s postavami. Příběh letců je příliš neosobní, nevýrazný, naprosto žádné emoce, i když jsou za kamerou velká jména. Výprava je dech beroucí, bojové scény dokonalé. Vidíte, že letecká kampaň nad Evropou nebyla žádná sranda, ale brutální boj, kdy šlo USAF hlavou proti zdi. Ztráty byly naprosto šílené první měsíce války. Respekt za oběti, které letci přinesli (technické týmy bohužel zůstaly v pozadí), navzdory tomu, že věděli co je čeká (60% ztráty). Doufám, že to není masová příprava na věci budoucí.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Ano, Villneuve nám zaduněl tak mohutně, až se žebříčky návštěvnosti třesou (tak plná kina jsem roky neviděl). Dokonalý audiovizuální epos se sice v něčem odklání od předlohy, ale ze scénáristických důvodů to vše dává smysl (Chani a její charakterový vývoj, nebo stále velká absence kosmické gildy v příběhu). Nic z toho není samoúčelné nebo násilné. Film vás dokonale pohltí mystická atmosféra probublává celou dobu,  zatímco příběh košatí. S otevřenou pusou civíte na detaily, epičnost, výpravu snímku. Honza Cimra vše podbarvuje působivým OST. Mohl bych si stěžovat jako minule, že carryall nemá vypadat jako balón, ale více mě nenapadá. Snad jen, zda bude někdy režisérská verze. Dávno před stávkou Hollywoodu jsem říkal, že by se měl uvádět první díl zároveň s druhým, hlavouni by vydělali ještě více. Nicméně jsem nadšen, Walken v roli císaře není, to, co jsem si představoval, ale nahrazují to jiné postavy, Léa Seydoux, a hlavně Florence Pugh jako princezna Irulán. Tohle si zaslouží vidět v kině znova, stejně jako jednička.

plakát

Kingdom: Unmei no Hono (2023) 

Šinsuke Sató překvapivě nejpřesvědčivější režisérská práce z hlediska expozice příběhu, vykreslení postav, práce s herci. Film sice vychází z rozmáchlé epické série (kromě mangy doporučuji hlavně anime!)První polovina filmu tak nezvykle poutavá, hlavní postava Šin (Kento Jamazaki) tentokrát v pozadí. Problém mám s druhou polovinou filmu, která se sice jakoby nadechuje k epické akci, ale je to až příliš fajto anime, místo aby se trochu více vykreslily i reálné problémy, které kampaně a bitvy přinášejí. Je to prostě tlačené příliš na sílu a heroismus. Tři hvězdy a nad režisérem hůl nelámu, pokud vím čtyřka přijde do kin 12.července.

plakát

Manacu no Cinderella (2023) (seriál) 

Letní popelka je nesmírně sympatický seriál, který přináší závan 90.let, který Vás naposledy ovanul v sérii Beach Boys. Nesmírně sympatičtí, prostí hrdinové, slice of life a letní romance v jednom.  Obsazení hlavních rolí je také zvolené správně (v menší roli Kenši Okada, jinak nikoho neznám), trpaslíček Mori Nana jako pracovní kůň Aoi Natsumi vede kurzy surfování, potká tři elitní týpky, kteří si přijeli zařádit na léto, ale znáte to, jednorázovka to nebude. Normální hrdinové, normální emoce a logicky jednající postavy, žádné berserkry veletoče.  Problém pro mě není rozvíjení děje, ani postavy, ale prostě z toho ke konci zmizela taková ta letní síla a svěžest, ale pořád solidní 3,5 hvězdy.

plakát

Elpis: Kibó, aruiwa wazawai (2022) (seriál) 

Masami Nagasawa byla kdysi populární moderátorka zpráva (News 8), jenže provalil se vztah s kolegou, a milá Ena byla přesunuta do brainless páteční večerní show, která slouží jako existence pro nepohodlné a zkrachovalé existence, ratingy tradičně proklatě nízko. Jenže jeden ze zaměstnanců, Takuro Kishimoto (Gordon Maeda) se dostane k případu na smrt odsouzeného muže, který je křivě obviněn z vraždy středoškolačky. Ena i Takuro na případu dělají spolu a zjišťují, jak děsivě funguje japonská policie i justiční systém, společnost obecně (bezpráví a chyby přehlížet, neuznávat je, natož napravit). Součástí problému jsou i média, vzájemné vztahy institucí. Je to rozhodně zajímavé a poutavé pátraní, série má dobře prokreslené charaktery, některé jsou velmi sympatické. Navíc tady hraje charismatický chlapák Rjóhei Suzuki. Ale něco mi v seriálu prostě chybí, více napětí, nebo překvapivosti. Rozhodně nadprůměr, ale v roce 2022 určitě byly i lepší série, jen se k nim musím probojovat...

plakát

Jawan (2023) 

Shahrukh Khan si střihne menší dvojroli, kde jedna postava je voják bez paměti z minulosti (nelze se ubránit inspiraci hk klasikou Who Am I?), a dozorce ženské věznice Azad. Žánr masala je pro mě normálně těžce neproniknutelný, ale zde mi všechny ingredience sedly. Film má velkou minutáž, ale v žádném případě se nudit nebudete. Celý příběh není jen bezhlavé vršení akčních sekvencí, ale velmi poutavý a propracovaný příběh.Námět se nespokojuje pouze s tradičním revenge motivem, ale má sociálně kritický podtón, jakou společností Indie je. Země, kde úvěr na meďour je levnější, než na traktor, kde veřejné zdravotnictví je v rozkladu, cinknuté zakázky na obraně, atd. Film není trapně moralizující, ale skutečně poutavý, kdy servíruje pěkně vymyšlené akce partičky zbojníků, kteří to systému chtějí inteligentním způsobem nandat (inspiraci La Casa de Papel zapřít určitě nejde, vždyť Azad se stane manželem hlavní komisařky, mimo jiné). Jak psali už jiní, romantická linka na minimum, z tanečních čísel se mi rozhodně líbí to z vězení, ostatní jsou slabší. Film má samozřejmě pár odkazů a vtípků na zahraniční a domácí filmovou produkci (Lví král, Baahubali). Nenapadá mě skoro vůbec nic (kromě jednoho dlouhého flashbacku), co bych filmu vytkl, ano snad větší milostná linka, protože herečka Nayanthara je velmi krásná (cože 40? vypadá na 30) a relativně charismatická, její postava, komisařka Narmada Rai má svoji sílu. Ale přesto všechno považuji Jawan, za unikátní zážitek nejen pro kino (stejně jako u Tiger 3, moje chyba, že jsem to v kině nestihl).Na to, že je film žánrově masala a kolega Libicher ho považuje, za odtažitý u pro severoindické publikum, tak si myslím, že trochu vnímavější, pokročilejší divák, co z Indie nic neviděl by mohl být filmem nadšen. Viděna rozšířená verze.

plakát

Tiger 3 (2023) 

Tiger se nám vrací a režisér Maneesh Sharma dodal filmu nejen punc high-endového snímku, ale celková kvalita scénáře a akčních sekvencí míří tak vysoko, že by se to neztratilo ani v Bondovkách, a zatím si stojím. Příběh nás retrospektivně vezme do dob dávno minulých i nedávných, jsou to rozhodně zajímavé segmenty filmu, nikoliv nějaké odbočky, nebo výplně. Celý příběh stojí hlavně na postavě Aatish Rehman, který chce získat Pákistán pro sebe a generalitu, která demokratickému režimu nepřeje, ani mírovým vztahům. Emraan Hashmi je své roli excelentní a dodává filmu obrovskou emoční angažovanost a kvalitu, jeho postava má hloubku. Salman ok, Katrina vynikající, škoda, že ke konci začne být řešení příběhu příliš krkolomné a nelogické, je tam jistý propad v nápadech a řešení. Nicméně perfektně natočené akční sekvence, aktraktivní zahraniční lokace, a nádherně vypointovaná hostovačka -  Paathan vás dostane. Film má podstatně větší kvalitu a sílu, než druhý díl, navzdory výhradám si vaši pozornost snímek zaslouží. Škoda, že jsem to neviděl v kině, závěrečný song je rovněž třešničkou na dortu, potitulkového závěru. Registroval jsem minimálně jeden vtípek na RRR, ostatní odkazy na jiné tituly možná odhalím při repríze. Bohužel film příliš v kinech nevydělal, i když nevím proč, není to vyloženě film pro globální publikum, ale myslím, že cílem bylo zabodovat i venku.

plakát

My Man Is Cupid (2023) (seriál) 

Nana si vybírá roztodivné seriály, tentokrát ale měla dobrou ruku. Její postava, veterinářka Oh Baek Ryun má zajímavý osud, stíhá ji prokletí, každý muž, který s ní chce být utrpí vážný úraz, nebo nehodu. Jako trest za staré hříchy bude kletba trvat, než vyšplhá 1000x na jednu horu, kde bude prosit za odpuštění, teprve poté získá lásku svého života. Kupid Cheon Sang Hyuk (baby face Jang Dong Yoon) si odpykává na zemi už 500 let trest, za to že se vzepřel osudu a miloval smrtelnici. Začátek je opravdu povedený a silný, protože během prvních dvou dílů vás seriál zaháčkuje. Povedený mix romantické komedie s mírnou příměsí tajemna, krimi. Dialogy jsou dostatečně na výši série má vtip, švih, eleganci. Hlavní dvojka mezi sebou má chemii, Nana hraje krásnou,smutnou, lehce šílenou ženu (a pro ty mají muži obvykle slabost), má charisma. Co mě překvapilo je výkon co podal Jang Dong Yoon. Babyface, ale žádná neschopná tlamka, i když vypadá o dekádu mladší, než Nana, tak je ve skutečnosti pouze o rok mladší!:) Seriál svým výkonem Jang Dong Yoon táhne a naprosto se vyrovná schopnostem Nany, tři čtvrtiny seriálu si nemůžete na nic stěžovat, ani na scénář. Správně jsem vytušil, že linka o masovém vrahovi bude filler, ale většinu času ničemu nepřekáží. Až po díle 11 se začne perfektní seriál propadat do čím dál větších zbytečných zmatků a nedořečeností. Jednak překáží retrospektivní postup, kdy se začne v nějakém bodě a po 10 minutách se vracíme zpět, jak tam postavy dostanou. Navíc flashbacky z pozdějších dílů jsou v absolutním rozporu s těmi z dřívějších dílů. Chápu, že má jít o perspektivu různých postav, ale je to podáno neuvěřitelně chaoticky. V krimi zápletce se postupuje až moc amatérsky a divně. Vraha znáte epizody 14. nejen divák, ale i postava, proč musí trvat dva díly, než se proti zloduchovi zasáhne. Kdo je tajemný muž alá Raiden, personifikace osudu? A takových věcí má seriál více. Nějaké silné momenty a povedené vtípky se ještě objeví mezi díly 13-16. Ale finální díl přebytečně dlouhý, poslední čtvrtina prostě padá o úroveň níže, než předchozí epizody. Nicméně z 3,5 hvězdy dám z milosti čtyři, hlavní dvojka skvělá, většinu času vám dá seriál dostatek zábavy, romance i napětí. Po repríze uvidíme, jak se hodnocení změní.

plakát

Příšera ze starého Soulu (2023) (seriál) 

Park Seo Joon má roli šéfa luxusní zastavárny, Jang Tae Sang má prsty v každém větším kšeftu ve starém Soulu, a ví vše, nebo skoro vše. Proto si ho šéf japonské policie (Išikawa) vybere, aby mu našel jeho milenku Myung Ja. Když neuspěje, přijde o všechen majetek, a o hlavu. Soulu roku 1945 není milé místo, místní správa a kolaboranti vám, kdykoliv mohou šlápnout na krk, a činit, co se jim zlíbí. Jang Tae Sang se při pátrání dostane do podivné nemocnice, kde provádějí nehumánní experimenty na lidech (narážka na https://en.wikipedia.org/wiki/Unit_731) S pomocí Yoon Chae Ok (Han So Hee), která hledá se svým otcem jako pár soukromých detektivů svoji matku tak nedobrovolně všichni odhalí japonská tajemství. Musíme  si říci, že tohle nebude série pro každého. Je to horor a psychicky velmi nepohodlná série (a vy víte, že já horory nějak nemusím), nicméně série je to velmi originální na korejské poměry. A podle mě by jste seriál měli vidět,romance v přijatelné míře, velmi dobře zahrané a prokreslené postavy, celá dobová atmosféra na Vás dýchá, včetně hudby, kostýmů, to vše funguje skvěle. Vynikají tady další herci, kromě hlavní dvojky, Jo Han Chul, Wi Ha Joon, ale především Kim Su Hyun jako lady Maeda (ona je tak dokonale elegantní, distingovaná, nevyhraněná, slovy rpg, neutral evil), že Vám z jejího charismatu spadne brada dolů. Já jsem běžně alergický na přepjaté vlastenecké série, kde Japonci slouží jako fackovací panáci, ale tady je příběh o podivném minitvorovi tvořící z lidí monstra velmi dobře vystavěn. Ta atmosféra strachu, násilí, naléhavost voleb, kterým hrdinové čelí, mučení, smrti, vynucená zrada přátel, atd. A přesto všichni bojují dál, odmítají přestat, i když ví, že mohou dopadnout špatně a zemřít. V tomhle má seriál celkem dost realistických rysů, a je v tom neuvěřitelně silný. Kde selhává jsou většinou flashbacky hlavních postav, které jsou někdy strašně cringe a zbytečné. Dokážu se povznést nad některé nelogičnosti při záchranné akci v podzemí nemocnice. Seriál je velmi dobře vystavěn, cliffhangery fungují, napětí by se dalo krájet. Hlavní dvojka se k sobě hodí, občas přehnaný heroismus, nebo některé věci bych udělal jinak (přestřelka v chodbě a evakuace), a pořád by byly působivé, ale celkově se akční scény povedly. To co seriálu podráží nohy je závěr, nebudu spoilerovat, nejsem s tím emočně spokojen, prostě, bylo to trochu moc násilné a chtěné. Za mě další sezóna potřebná není, ale třeba mě tvůrci překvapí. Přes všechny neduhy, je to povedený seriál a 4* si zaslouží, protože je bez problémů reprízovatelný.

plakát

MI-5: Vyšší dobro (2015) 

Film, který je mnohem chytřejší a subtilnější, než se zdá. Hra na kočku a myš s teroristickou organizací, příběh dokáže neustále překvapovat, Kit Harrington není to hlavní lákadlo seriálu. Je to spíše celkové pojetí příběhu, kdy terorista Kásim a jeho partička umí Britům pořádně zatopit. Harry Pearce (Peter Firth) je rozhodně působivý ve svém snování plánů s plány uvnitř, a neváhá jít za hranu zákona, aby dosáhl svého. Svižně se odvíjející příběh nejde nikdy dopředu odhadnout, charaktery slušně zahrané a sympatické, strhující závěr s třešničkou na dortu. Za mě špičkový film na více podívání.