Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Romantický

Recenze (1 562)

plakát

Vyproštění (2020) 

Krásné akční béčko, které sice vůbec ničím nepřekvapí po scénaristické stránce, tvrdý voják vzpomínající na rodinu, zemřelého syna, všemocný záporák, atd. Nicméně Hemsworth mě ve své roli bavil, je to neuvěřitelná vysokooktanová akce, kdy kosí bez milosti prohnilé policejní složky, navíc tady hraje můj indický oblíbenec Randeep Hooda. Pekelná jízda se ke konci stupňuje a závěr filmu je ve svém audiovizuálním pojetí prakticky artovou záležitostí, která jakoby do té řeže nepatří. Spousta lidí bude nadávat jak je to povrchní, nesourodý snímek, ale podle mě se Netflixu povedlo něco neobvyklého. Nefalšovaná oslava akčního filmu v reaálných kulisách, který jsme tady od 90.let, a vybraných snímků (typu Expandables, a různé Stathamovy filmy) neměli.

plakát

Bílý tygr (2021) 

Indická společnost bez příkras, podle románu indického autora, je kastovní, nábožensky i sociálně roztržená, zaostalá, libující si v praktikách patřících do dob legendárních eposů a nikoliv moderní doby. Tedy úzká vrstva všemocných a dole bezmocný, ponížený plebs bez možnosti zvednout se z chudinského dna... Hlavní hrdina se rozhodne překonat omezení společnosti i doby, odhodit tamní morésy a zvyklosti, být svým pánem. Morálně velmi odvážný až revoluční film, který pokládá znepokojivou otázku, v mé zemi lze zbohatnout jen jako politik a zločinec, je to u vás také tak? Zdůrazňuji, že film je natočen primárně v angličtině, je to záměr režiséra, nikoliv zásah dabingu, distribuce. Priyanka Chopra je zde spíše v epizodní roli jako expat, který nedokáže příliš koexistovat se svojí zemí, její manžel má po návratu z USA také velké plány a rád by viděl svoji zemi jinde, jenže začně zajíždět až příliš do rodinných kolejí. Velice důležitý film součanosti, ukazující, kde Indie je, není to lichotivé místo. Ale jakékoliv zlepšení musí začít sebereflexí. Otázka je, zda indické elity jsou schopny činu, nejen myšlení...

plakát

Byzantium (2012) 

Doporučuji nečíst obsah před sledováním. To co zpočátku vypadá jako laciný, béčkový upírský film se postupem času promění na velmi atmosférický lehký fantasy thriller s retrospektivními výlety do 19. století, a samozřejmě trochu hororových prvků k tomu. Úchvatná Gemma Artenton jako Clara, která si svojí cestu za nesmrtelností vybojovala, ale přesto se musí pořád ohlížet zpět. Její dcera by ráda změnila svůj život, ale bude si to žádat jisté oběti... Film představuje postupně obě hlavné ženské postavy a s přibývajícím časem roste složitost příběhu. Béčkové prvky se střetly s klasikami žánru a celkem luxusním technickým zpracováním (včetně velmi nenápadného, ale dobrého hudebního podkresu). Snímek mě rozhodně zaujal, jak celkem vytěžené témata udělal celkem svěžím způsobem a dokázal vykřesat emoce jakoby z románů 19. stol., bravo Neile.

plakát

Joje (2020) 

Han Ji-min (přezdívaná národní poklad), se ujala hlavní role ve filmu, který odmítám nějak kategoricky žánrově definovat. Sociální drama, romance, magický neorealismus, to vše je tady nějak přítomno. Příběh představuje hlavní hrdinku Josée, která má sice divotvornou představivost, ale zároveň těžký životní úděl, když je upoutaná na vozík. Jednoho dne potká studenta Young Seok (Na Joo-hyeok), který jí pomůže domů. Scénář v žádném případě nevydírá, příběh si pomalu plyne svojí cestou, kameraman neuvěřitelně precizně vystřihuje detaily zanedbané čtvrti a magické momenty jara i zimy. Oba dva herci předvádějí civilní a působivý výkon, film do vás zcela nenásilně dostává emoce, nejen krásné záběry, a čím dál více se nemůžete ubránit jistému smutku. Nikoliv však tragickému, nebo nereálnému, prostě tak nějak se vše mohlo stát a je to tak působivé, že se nemůžete ubránit slzám, aniž by to bylo kýčovité. Film nikdy neuhýbá k laciným zkratkám, nebo dramatu, neviděl jsem japonský originál, ale tohle je skutečně jedno z nejzajímavějších korejských dramat minulé dekády. Nam Joo Hyuk se ukázal zase v úplně jiné herecké poloze a vypadá to, že chce být herec, nejen idol, který bude brát to, co se líbí managmentu jeho agentury. Budu mu držet palce, aby mu to budování kariéry dál šlo a umně kličkoval mezi popularitou a dovedností hrát náročnější role a zlepšovat se.

plakát

Jak Nero zachránil Řím (2009) 

Někteří římští císaři mají velmi špatnou pověst, jenže dobové historické záznamy nám často nedávají možnost posoudit, zda to byla pravda, a jaký byl význam těchto vládců. Naštěstí je tady archeologie a tak v tomto dokumentu můžeme vidět, že Nero nebyl významný svým učitelem filosofie, domnělými, nebo skutečnými zločiny, zálibě v cestování, sportu, hudbě, divadle, ale jeho přínos tkvěl v architektuře. Přetvořil Řím v lepší město, jeho domus aurea byl velkolepé dílo, které sloužilo i dalším stavitelům jako inspirace. Ukazuje se, jak důležitá je archeologie pro pochopení starověku, pefektní počítačové rekonstrukce města, vykreslení detailů doby, jak se tehdy žilo, fascinující dokument, žádná nuda, střídmá minutáž.

plakát

Mistr jinu a jangu: Sen o věčnosti (2020) 

Bylo by fajn, kdyby místní japanisté objasnili, jak moc film vychází z předlohy Onmjódži (Baku Jumemakura). V tomto fantasy námětu uvidíme zajímavý příběh, kdy se probouzí v metropoli říše démonický had a čtyři mistři se svými nadpřirozenými ochránci musí zneškodnit hada dříve, než bude pozdě. Jenže v císařském městě se dějí podivné věci a někdo mistry zabijí jednoho po druhém. Mark Chao se pokouší stát mistrem jin-jangu, respektive vylepšit svoje schopnosti. Má však svůj názor na démony a jeho metody nebudou spolupracovníkům po chuti. Uvidíte vizuálně nápaditý film, který má někdy až mystickou atmosféru, akční fanatasy a subtilní BL romance, kterou bych zrovna v Číně nečekal. Z dalších herců vyniká Allen Deng jako bojovník Po-Ja. Nejvíce tady samozřejmě válí Mark, ale i ostatní na to, že nejsou špičkoví a známí herci odvádějí svoje party dobře. Fanatastické souboje a hlavně hudba, Kendži opět zaválel. Fantasy s atmosférou tajemna, perfektní výpravou, velmi dobře zvládnuté. Takto povedeného zástupce žánru jsem už pár let neviděl, na rozdíl od všech těch infantilních monster huntů, liščích démonů, atd.

plakát

Za mých mladých let (2015) 

Vivian Sung jako krásou nepolíbená středoškolačka opět boduje, tentokrát jako rozjívená hrdinka Lin Truly let 90.tých, zbožňuje Andy Laua, věří na řetězové dopisy a pase po nejhezčím bishíkovi na škole, k čemuž jí bude pomáhat i největší sígr v okolí Hsu Tayiu (Darren Wang). Velice povedená atmosféra let 90.tých, pamětníci se mohou těšit, dojímat slzet z toho, co vše poznají (u jednoho plakátu s vlkem si nejsem jistý, zda to není renónc na jedno slavné anime, nebo jde o akčňák Cynthie Khan, případně Donnieho Yena). Standartně provedený příběh středoškolské romance ale posouvá neuvěřitelně nahoru jednak povedená atmosféra (a citace klasiky Moment of Romance vás prostě dostane). No a pak jsou tady výborní herci, Vivian i Darren. Nevýrazný začátek, kdy stejně jako na konci hrají hlavní hrdiny jiní herci je trochu divný, ale jakmile přijde na řadu minulost je film neuvěřitelně zábavný, silný, milý, není rozhodně vydírací nebo sentimentální. Perfektně nadávkovaná romance, komedie a trochu vážného dramatu. Cameo Andyho Laua je bonus. Tchaj-wan zase boduje...

plakát

Hello, Mr. Billionaire (2018) 

Díky seriálu Lost Romance jsem si tady rozjel menší festival Vivian Sung:) Zatímco ve většině případů končí angažmá cizích herců na pevnině dost tragicky (předabování, nekvalitní titul), tak Vivian měla šťastnou ruku při výběru filmu i tentokrát a potvrdila zde svůj status schopné herečky a vzrůstající popularitu. Hraje zde účetní asistentku fotbalového brankáře. Příběh alá Dědictví aneb Kurvahošigutntág (byť vychází ze staré knižní předlohy) má ojedinělé a krásně humorné momenty, které dají zavzpomínat in a českou klasiku let 90.tých. Milý hrdina musí do měsíce utratit miliardu, ale na konci měsíce nesmí nic vlastnit, a nesmí o svém úkolu nic říct. Když uspěje 30 miliard ho nemine. Teng Shen je okouzlující jako neschopný fotbalový brankář Wang Duo Yu, který je poněkud, za zenitem. Do svého úkolu se pustí s jedním přítelem a s veškerou vervou své představivosti a chtějí splnit si své sny, zahrát si proti špičkovému týmu Hetiang. Budete se smát, slzet smíchy a plácat se po stehnech. Zběsilé tempo, nápady crazy komedie, něco, co se běžně v Číně nevidí. Navíc hlavní hrdina bude muset řešit zásadní morální otázky. Vynikající film, který podle mě mohl směle do zahraničí, a ani u nás by se neztratil. Vivan opět v roli zásadové spunky girl, která svého šéfa nesnáší... Některé věci jsou tady geniální, třeba jako cameo Wang Leehoma, fotbalový zápas kde je použita chryzanténová formace. Je toho prostě kotel, zběsilá, nápaditá, herecky excelentní komedie. Rozmyslím se po repríze, zda nebude za pět...

plakát

Deng yi ge ren ka fei (2014) 

Naprosto ulítlá komedie ze školního prostředí, kde se misí trochu hrubší humor, ale zároveň také magický neorealismus. Siying jako členka literárního klubu hledá inspiracim A-Tuo, ostuda školy, který chodí divně oblečen a ještě divnějši se chová je ideální materiál. Zpočátku si říkáte generická školní, nostalgická romance, jenže příběh se rozvine nečekaným směrem, ty postavy nejsou pouze ulítlé, ale taky milé. Některé fórky jsou neskutečná palba, je to krásně pábitelské, skoro až surreálné. Perfektní příběh, fórky, velice schopné obsazení, film si s vámi hraje, ale trpělivost se vyplácí a vydoluje velké emoce, jedna z nejoriginálnějších školních romancí minulé dekády. Mimochodem Marcus Chang a Vivian Sung se tady poprvé setkali ve filmu.

plakát

Futmalls (2020) (seriál) 

Tchaj-wan se rozhodl, že televizní seriály lze dělat náměteme i provedením podstatně jinak, než tradiční domácí produkce, která se skládá obvykle z dlouhých dílů a mnoha dílů. Scifi, navíc není častým hostem v Asii obecně, o důvod více, proč zbystřit. Policista Zhao Xu Zhen (Bryan Chang), řeší zdánlivě nesouvisející případy, které však spojuje podivná stránka Futmalls.com, kde lze nakoupit nečekané vychytávky z budoucnosti, jejich použití však rozhodně není bez problémů. Seriál má celkem 8 dílů, velmi střízlivou minutáž, jednotlivé policejní případy pokračují ve více dílech. Tvůrce se drželi méně je více a vyplatilo, i když by se nějaké chybky na scénáři daly najít, nejde o nic zásadního. Hlavní hrdina se snaží stíhat svoji práci a nezanedbávat svoji přítelkyně Nian Jun (Eugenie Liu), se kterou ho svedl osud díky jeho bratrovi. Charaktery jednotlivých postav se postupně představují, pátrání je smysluplné a následky budoucích nákupů překvapivé. Doufám, že nekončíme, i když nejde o nějakou pecku, je to obrovský krok pro místní trh a rozhodně se nejedná o průměr, takže zaokrouhluji na čtyři hvězdy. Seriál je to totiž povedený a napínavý, ukazuje, že se v regionu máme na co těšit, např. https://mydramalist.com/65591-dream-raiders