Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Romantický

Recenze (1 562)

plakát

Manacu no Cinderella (2023) (seriál) 

Letní popelka je nesmírně sympatický seriál, který přináší závan 90.let, který Vás naposledy ovanul v sérii Beach Boys. Nesmírně sympatičtí, prostí hrdinové, slice of life a letní romance v jednom.  Obsazení hlavních rolí je také zvolené správně (v menší roli Kenši Okada, jinak nikoho neznám), trpaslíček Mori Nana jako pracovní kůň Aoi Natsumi vede kurzy surfování, potká tři elitní týpky, kteří si přijeli zařádit na léto, ale znáte to, jednorázovka to nebude. Normální hrdinové, normální emoce a logicky jednající postavy, žádné berserkry veletoče.  Problém pro mě není rozvíjení děje, ani postavy, ale prostě z toho ke konci zmizela taková ta letní síla a svěžest, ale pořád solidní 3,5 hvězdy.

plakát

Man ťiang chung (2023) 

Stále jsem rozpolcen, jak tento film chápat, hravá subverze smrtelně vážného tématu, nebo chtěný žánrový veletoč? Námětem je smrt generála (Jue Fei) 1146, který chtěl, aby jižní dynastie Song bojovala s Džurčeny. Generál je 4 roky po smrti a  kancléř Qin Hui (geniální Lei Jiayin) má řešit diplomatická jednání s dynastií  Ťin na pohraniční pevnosti. Jenže velvyslanec zemře a vyšetřování se rozbíhá, kdo chce krach jednání a případně smrt kancléře. Film ukazuje naprosto schizofrenní atmosféru, která v nejvyšších mocenských kruzích panovala. nikdo si nebyl jist životem. Jenže jak se ukáže, to že si myslíte, že je proti vám vedeno spiknutí a nemůžete ho prokázat, neznamená, že po vás už někdo nejde, jen nevíte, jaká má být finální hra. Z černohumorné, slapstickové atmosféry se postupně divák dostane do vod vlasteneckého patosu a rafinovaných spiknutí, tragických lidských osudů, silných emocí.  Film je to náročný, subverzivní, dlouhý a komplikovaný, stejně jako současná situace pro filmaře v Číně. Ne že by ve filmu nebylo nějaké to klopýtnutí a kopanec, ale nakonec se vám vaše trpělivost bohatě vyplatí. V Číně vydělal skoro 700 mil., takže hit. Ve světe se však obávám neuspěje, ani u místních diváků, kteří jsou obeznámeni s asijskou produkcí, jelikož tohle je mimo jejich obvyklý vzorec toho, co běžně vidí. Nicméně Yimou Zhang je podle mě zpátky ve vrcholné formě a když strana, šílený kormidelník dovolí určitě nám může ještě natočit zajímavé filmy.

plakát

Mission: Impossible Odplata - První část (2023) 

Film, kde samozřejmě mohu ronit slzy, že jsem ho během léta neviděl v kině, protože takhle skvostná akce a velkolepě pojaté záběry prostě na plátno patří. I ten největší odpůrce Toma Cruise musí uznat, že ten chlap nepatří do starého železa. Jeho partička sidekicků funguje skvěle, stejně jako krásné top herečky, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby jsou osvědčené persóny. Ale nejvíce překvapila Hayley Atwell. kterou prakticky vůbec neznám, navzdory její úctyhodné filmografii. Film zvládá doručit kulervoucí akci, kaskadérství nejlepší kvality, ale zároveň nenápadně vpašovat humor. Zápletka opět ukazuje, jak moc současná technologická tyranie ohrožuje lidstvo, které bere "pokrok" v technice jako pouhé zábavné nedopatření, aniž by si uvědomovalo nevratné následky. Charaktery jsou skvěle napsané, prostě jsem jásal, jak perfektně si tvůrci počínají a nezabřednou do žádné křečovitosti, ani ztráty tempa. Pár překvapení po cestě potkáte, za mě skoro 5 hvězd. P.S. potřebujeme genovou terapii, aby byl Cruise, kdo v Hollywoodu je natolik oddán svém řemeslu a chce hrát nadoraz? Potřebujeme nějakou další akční hvězdu, snad se dočkáme dvojky.

plakát

Moscow Mission (2023) 

Vlaky pendlující mezi Pekingem a Moskvou byly v roce 1993 častým cílem zlodějských gangů z pevniny. Čínští a ruští policisté spojí síly, aby jejich řádění zabránili. Je asi zbytečné říkat, že hongkongský veterán a žánrový všeuměl Herman Yau natočil vynikající krimi s elitními herci. Vlivy hongkongského pojetí akčního žánru, krimi thrilleru jsou jasně patrné. Včetně mýtizace minulosti (v 80. a 90. letech bylo všechno možné), pomrkávání k heroic bloodshed. Tohle zdařilé retro však narušují čínská cenzurní pravidla, kdy všichni víme, jak postavy musí dopadnout. Project Gutenberg zůstává nepřekonán. Přesto hodné vidění.  Sledováno někdy v prosinci 2023

plakát

My Man Is Cupid (2023) (seriál) 

Nana si vybírá roztodivné seriály, tentokrát ale měla dobrou ruku. Její postava, veterinářka Oh Baek Ryun má zajímavý osud, stíhá ji prokletí, každý muž, který s ní chce být utrpí vážný úraz, nebo nehodu. Jako trest za staré hříchy bude kletba trvat, než vyšplhá 1000x na jednu horu, kde bude prosit za odpuštění, teprve poté získá lásku svého života. Kupid Cheon Sang Hyuk (baby face Jang Dong Yoon) si odpykává na zemi už 500 let trest, za to že se vzepřel osudu a miloval smrtelnici. Začátek je opravdu povedený a silný, protože během prvních dvou dílů vás seriál zaháčkuje. Povedený mix romantické komedie s mírnou příměsí tajemna, krimi. Dialogy jsou dostatečně na výši série má vtip, švih, eleganci. Hlavní dvojka mezi sebou má chemii, Nana hraje krásnou,smutnou, lehce šílenou ženu (a pro ty mají muži obvykle slabost), má charisma. Co mě překvapilo je výkon co podal Jang Dong Yoon. Babyface, ale žádná neschopná tlamka, i když vypadá o dekádu mladší, než Nana, tak je ve skutečnosti pouze o rok mladší!:) Seriál svým výkonem Jang Dong Yoon táhne a naprosto se vyrovná schopnostem Nany, tři čtvrtiny seriálu si nemůžete na nic stěžovat, ani na scénář. Správně jsem vytušil, že linka o masovém vrahovi bude filler, ale většinu času ničemu nepřekáží. Až po díle 11 se začne perfektní seriál propadat do čím dál větších zbytečných zmatků a nedořečeností. Jednak překáží retrospektivní postup, kdy se začne v nějakém bodě a po 10 minutách se vracíme zpět, jak tam postavy dostanou. Navíc flashbacky z pozdějších dílů jsou v absolutním rozporu s těmi z dřívějších dílů. Chápu, že má jít o perspektivu různých postav, ale je to podáno neuvěřitelně chaoticky. V krimi zápletce se postupuje až moc amatérsky a divně. Vraha znáte epizody 14. nejen divák, ale i postava, proč musí trvat dva díly, než se proti zloduchovi zasáhne. Kdo je tajemný muž alá Raiden, personifikace osudu? A takových věcí má seriál více. Nějaké silné momenty a povedené vtípky se ještě objeví mezi díly 13-16. Ale finální díl přebytečně dlouhý, poslední čtvrtina prostě padá o úroveň níže, než předchozí epizody. Nicméně z 3,5 hvězdy dám z milosti čtyři, hlavní dvojka skvělá, většinu času vám dá seriál dostatek zábavy, romance i napětí. Po repríze uvidíme, jak se hodnocení změní.

plakát

Napóleonsskjölin (2023) 

Roztomilé akční béčko, kde to sice značně skřípe, i když je tady sypatický mistr Mormont (Iain Glein), tentokrát jako hlavoun CIA, co pase pokladu nacistů na Islandu. Místní právnička Kristin (Vivian Ólafsdóttir) má nádhernou kočku (to není eufemismus, ta Norka, nebo Sibiřka, prakticky zabírá křeslo), sama je taky kočka. Nemá s životem problém, nebýt bratra, co najde na ledovci německý Junkers 52. Od té chvíle po ní jdou, a musí přijít záhadě na kloub. Bohužel film má příliš cringe a béčkových momentů, naštěstí se to po první půlce zlepší. Věřím, že kniha je zajímavá, závěr slibuje pokračování, nebránil bych se. Charaktery jsou sympatické a když někdo udělá pořádný scénář, tak příběh hledání vlaku s pokladem v Polsku může být pecka. Viděno v prosinci 2023.

plakát

Obchodníci s bolestí (2023) 

Emilka Tupá ukazuje odvrácenou tvář USA, která se s prekariátem nemazlí, když se rozhodovala co s načatou kariérou striptérky/singl matky, tak fentanyl byl jasná volba... Nesmírně důležitý film, který perspektivní zkratkou ukazuje, co stojí za příčinou strašlivé drogové epidemie v USA, která má milióny obětí a dosud neskončila (doporučuji analýzy https://www.youtube.com/watch?v=caFtIPwNDlI&t=1062s a  https://www.youtube.com/watch?v=7QjYN5jYo_o&t=551s). Film samozřejmě herecky dominuje Emily, ale ani Chris Evans se neztratí. Andy Garcia v roli málomluvného "šíleného" vynálezce má charisma i s minimem slov. Chápu, že filmu se vyčítalo, že je plytký a nedostatečně prokresil charaktery, ale motivaci postav zobrazil dovedně, stejně jako šílený USA zdravotní systém. Černý humor přechází někdy do trapnosti, ale také do tragédie. Tohle je možná to hlavní co lidem vadil. Já s tím však žádný problém nemám, míchání žánrů je pro příznivce asijského filmu normální, takže je to nemůže překvapit.  Velice důležitý film vypovídající o současné situaci v USA. Z té země se stává troska, která ruinuje vlastní lidi v masovém měřítku...

plakát

Pašeračky (2023) 

Mám slabost pro retro, byť 70.léta nejsou můj šálek čaje. Přesto rejža Ryoo Seung-wan přinesl zajímavý námět o skupině potápěček, které musí nějak živit, když perlolov nenese, tak se holt přejde na pašování. To má svoje zjevná úskalí, ať policie, nebo konkurenční gangy. Film je v první polovině hlavně sociální drama zobrazující tehdejší historii. Krimi složka začne přituhovat až v poslední třetině, a směřuje do krvavého finále, které se vůbec nedá odhadnout. Jednu z nejvýraznějších rolí má Jo In-seong, ale není hlavní postavou. Za povedené finále mohu dát 3 hvězdy, film je bohužel většinou stopáže dost nudný, byť jak jsem říkal mohutně finišuje a nabízí silné momenty. Viděno v prosinci 2023.

plakát

Pathaan (2023) 

Sharukh a Deepika jsou v hlavní rolích výborní, hlavní hrdinové nemají chybu, zejména jejich špičkování, užijete spousta legrace, akce, a možná přijde i velké zvíře (nespoilerovat!). Mám problém v tom, že je na mě akce někdy strašně přestřelená a nedokážu se naladit na záměr tvůrců být přísně vážný a zároveň trousit fóry cestou. Ne že by ve filmu nebyly geniální momenty (zejména rozhovor dvou postav, komu svěřit budoucnost akčního filmu), ale prostě mi to tak nějak úplně nesedlo. Navíc stopáž je opravdu dlouhá a někdy film vyloženě šlape vodu, hudební vložky tentokrát nezaujaly. Fanoušci Sharukha si však přijdou na své.

plakát

Phantom (2023) 

Korea v roce 1933 byla pod japonskou okupační správou, odboj dokázal být velmi rafinovaný a útočit na vysoké pohlaváry administrativy i domácí kolaboranty. Nicméně ani japonský bezpečnostní aparát není hloupý. Předlohu, čínskou novela Feng Sheng ( autor Mai Jia) jste mohli vidět v podobě historického filmu už dříve https://mydramalist.com/12589-the-message (https://www.csfd.cz/film/267150-feng-sheng/recenze/) Korejci aktualizovali příběh ho na své poměry. Pět podezřelných je japonskou správou drženo v hotelu, dokud se neodhalí špeh s přezdívkou Duch.  Zatímco při čínské verzi občas člověk dokázal usnout, tak korejský podání vám nedá vydechnout.  Atmosféra je hutná, práce kamery luxusní, nemluvě o barevných filtrech, úchvatných kostýmech.  Uvidíte zajímavé postavy silné herecké výkony, to co rozjede Lee Honey, ale hlavně Park So-dam (přejeme ať zdraví drží!) je naprostá nehoráznost. Film má perfektní akční scény a dramatické oblouky se protínají, navíc je tady dokonale vystupňované finále, na postavách vám doopravdy záleží, máte o ně strach. Překlopit historické drama, krimi thriller ve finále do akčního ranku bez jediné chybičky není něco, co můžeme vidět každý den. 4 hvězdy, po repríze uvidíme, viděno prosinec 2023. Je to cool a rafinované, jsem nadšen.