Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Fantasy

Oblíbené filmy (10)

Snídaně na Plutu

Snídaně na Plutu (2005)

Podle mého názoru jeden z nejnádhernějších filmů o lásce, jaký byl kdy natočen. Láskyplnost hlavní postavy čiší z každé scény, Patricia zas a znova zůstává laskavá a otevřená navzdory všem možným hrůzám, které se jí staví v Irsku 70. let 20. století do cesty. Nastavuje životu (přeneseně i doslova) obě tváře pořád dokola. Nejde jí nedržet palce ze všech sil. Další nespornou výhodou filmu jsou herecké výkony. Cillian Murphy je pro postavu Patricie dokonalý, nikoho lepšího si snad ani nelze představit. Co se týče soundtracku - poslouchám ho pořád dokola už několik let a stále se ho nemohu nabažit. Po všech stránkách je tenhle film lahůdka, kterou by měl vidět snad každý. Dodává mi pocit naděje v lidstvo.

Harold a Maude

Harold a Maude (1971)

Nevzpominam si, kdy sem po zhlednuti filmu seděla v takovem tichem posvatnem pohnuti, jako po Haroldovi a Maude. Jednoznačny vzkaz pro všechny lidske bytosti, že laska je fakt pro každyho. Řekla bych, že nejpodobnějši (ne dějem, ale poselstvim a naladou) je Harold a Maude Snidani na Plutu. A nejen že message je překrasna a křehka jak skleněna socha, ale film je protkany nadhernymi gagy a hřejivě usměvnymi momenty, ktere mi vyplouvaji velmi pohodlně z paměti, když se na chvilku zastavim. Sebevraždy nikdy nebyly tak roztomile a žadouci, jako s Haroldem a Maude. A jedna z věci, ktera mě dostala uplně nejvic, je nadherny kratičky moment poodhaleni Maudiny minulosti. Tak neuvěřitelně pohnuta tak drobnym detailem sem snad u žadneho filmu ještě nikdy nebyla. Tvurci to nepřehnali s patetičnosti (což je dano už povahou postavy Maude) a tim dosahli maximalniho efektu. Bravo. Tleskám. A pláču.

Život Briana

Život Briana (1979)

Nejdřív jsem viděla Briana, zamilovala jsem se do Monty Pythonů a na to konto jsem začala sledovat Létající Cirkus. Panebože, jak tohle je vtipné! Život Briana je odpověď na otázku: "Co vznikne, když spojíme humor, krajní bizarnost a intelekt?". Neskutečná jízda gagů, sarkasmu, ironie, narážek na církevní dogmata a to vše v neskutečně svěžím podání navždy mladých Monty Pythonů. Nechápu, jak někdo na světě ještě může tvrdit o britském humoru, že je suchý.