Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Sci-Fi
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Komedie

Recenze (90)

plakát

Requiem za sen (2000) 

Aronofsky opravdu není můj oblíbený režisér. Respektuji jeho originální režisérský styl, ale mě se zkrátka nelíbí. Atmosféra na začátku filmu je ještě docela podařená, ale po zbytek filmu je, jak už to u Aronofskyho filmech bývá, režie špatná a především katastrofální kamera. Na druhou stranu má film skvělou hudbu a takových výborných hereckých výkonů v hlavních i vedlejších rolí je pro tento film škoda. Asi nejsmutnější je osud Sary Goldfarbové a asi nejzajímavější scéna je ta s ledničkou.

plakát

Andělé a démoni (2009) 

Bylo mi jasné už od začátku, kdo je hlavní záporná postava, i když musím uznat, že mě Brown natolik zmátl, že jsem si to těsně před odhalením myslet přestal. Z prastarého souboje věda versus náboženství nám tento film vyčaroval takové fantasy, že by se věda s náboženstvím chtěli oficiálně spojit. Líbí se mi, jak je to vše do detailu promyšlené. Režie je po celý film velmi slušná až na ten seskok padákem, který působí komiksově a nelogicky, a konečné nahánění hlavní záporné postavy. Inspektor Olivetti a i celá Vatikánská policie jsou celkem sympatičtí stejně jako camerlengo Patrick McKenna. ,,Naše církev je ve válce. Čelíme útoku dávného nepřítele. Iluminátů. Zaútočili zevnitř. Zavraždili Svatého Otce! A chtějí nás zničit pomocí svého nového Boha, vědy. Mstí se a tvrdí, že po právu. Protože církev kdysi ublížila vědcům. To je pravda. Od Galilea se snažíme zpomalit neúprosné tažení pokroku. Někdy nevhodnými prostředky ..."

plakát

Osvícení (1980) 

Ta hudba dělá tento film ještě několikrát děsivějším. A že je to sám o sobě velmi děsivý film. Na celém filmu mi nejděsivější přijde (až po hudbě samozřejmě) chraplavý Tony. Danny Lloyd zahrál svou postavu skvěle a možná podal ještě lepší herecký výkon než Jack Nicholson či dokonce Shelley Duvall, kteří byli též bravůrní. Kdybych měl napsat všechny další děsivé věci v tomto filmu, nejspíše bych udělal recenzi delší, než všechny ostatní dohromady, ale k těm nejděsivějším patří určitě všechny vidiny a speciálně ty dvě malé holky a zombie v koupelně. Dick Hallorann je nejvíce sympatická postava, skvěle zahraná, a tak je její konec poněkud nepěkný. Je až hrozivé, co se z člověka může stát, když je společně s pár lidmi delší dobu zavřený v nějakém komplexu. Magické prvky jsou ve filmu vsazeny velmi dobře a je kvůli nim snad nemožné film úplně pochopit. Kubrickovi střihy jsou v tomto filmu infarktové. ,,Redrum, redrum, redrum, redrum, ..."

plakát

Princezna Nevěsta (1987) 

Když začal děda vyprávět, tak jsem si říkal, jak to bude krásná romantická pohádka. Spletl jsem se, neboť je to velmi vtipná komedie. Je zde mnoho skvělých dalo by se říci i geniálních vtipů. Humor se tváří absurdně či parodicky, ale když se nad tím zamyslím, tak takový většinou není. Pokud by to měla být pohádka, tak by to snad mohla být jedině parodie na ní, protože například slovo ,,son of a bitch" do pohádky určitě nepatří (a pak je tu také ten humor). Je zde mnoho pěkně vymyšlených i samo o sobě dobrých postav. Nejsympatičtější jsou asi Inigo Montoya, Fezzik a Westley v tomto pořadí. A jak to skončí s Robertsem mi bylo jasné hned po Ohnivé bažině. ,,As you wish."

plakát

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957) 

Hlavní myšlenkou tohoto filmu je podle mě ukázat různé povahy lidí a jejich myšlenkové rysy. Vezměme si například flákače, rasistu či osobně zakomplexovaného člověka. Typy filmů, ve kterých se celou dobu sedí v jedné místnosti a lidé mezi sebou debatují, mám opravdu velmi rád. Argumenty, které byly ve filmu zmíněny, by mě nepřesvědčily o tom, že je chlapec nevinný, ale pro správné rozhodnutí bych musel slyšet i vidět celý případ. Nechci tu rozebírat každou postavu i herce zvlášť, proto jen napíšu, že postavy jsou propracované a všechny výborně zahrané, ale v herectví u mě asi vede Lee J. Cobb.

plakát

Vyšší princip (1960) 

Z filmu jde poznat, jak byla škola v minulosti oproti dnešku složitá a jak byl školský systém výborný. Obdivuhodná moc nacistů a především vysoce postavených komisařů gestapa i opovrženíhodný nemorální nacistický teror vykresluje skvělou atmosféru filmu. Samotná důležitost vyššího principu mravního v tomto filmu se mi velmi líbí. Mnoho skvělých herců podává v tomto filmu různé výkony. Za zmínku stojí i slušná hudba. ,,Studenti, profesorský sbor našeho ústavu se usnesl, pověřil mě, abych včerejší strašnou událost uvedl na pravou míru. Vaši spolužáci byli včera zastřeleni pro schvalování atentátu. Z hlediska vyššího principu mravního, vražda na tyranu není zločinem. Já protestuju tak, jako každý čestný člověk musí protestovat. Protestuju proti vraždě vašich kamarádů jejich nevinná, čistá krev ať padne na hlavy jejich vrahů."

plakát

1984 (1984) 

Oproti knize mi to přišlo velmi mírné. Ať už se to bere z depresivní stránky, pompéznosti nebo v knize skvělého vykreslení totalitního politického systému. Například moje nejoblíbenější scéna z knihy, Jsme mrtví, mě v tomto filmu docela zklamala. Další velké nedostatky jsou, že se nám moc nepředstaví postava O'Briena, která je v příběhu dost zásadní a mučení proběhne velmi rychle a oproti knize také neefektivně. Takovýchto nedostatků je ve filmu mnoho a ten potom působí, jako by se zabýval spíše malými detaily, než z knihy důležitými věcmi. Na druhou stranu, se film snaží knihy držet co nejvíce a nových věcí tam je jen velmi málo. S výběrem herců je to složité. John Hurt je dobře vybrán, ale nehraje, a třeba Gregor Fisher je vybrán hrozně, ale hraje dobře. Celkově je na tom tedy nejlépe Suzanna Hamilton. Pro toho kdo četl knihu za čtyři hvězdičky, pro toho kdo ji nečetl za tři hvězdičky.

plakát

Cesta na Měsíc (1902) 

Nikdo se nestará o to, že je na Měsíci voda, dýchatelný vzduch, život a že sám měsíc má tvář. Scéna, kde se astronomové přikryjí dekami a jdou spát je prostě skvělá. Jednoduše vtipný film. ,,Micromegas accidentally falls into a tub of nitric acid." ,,The unfortunate king bursts like a bombshell."

plakát

Klub poslední naděje (2013) 

Velmi se mi líbí, jak se z idiota z Dallasu stane po tom, co jeho život získá smysl, lepší člověk. Film má ale celkově více hlubokých myšlenek. Hlavní myšlenka je nejspíše ta, že peníze mají větší cenu než lidský život a farmaceutické společnosti to za nečinnosti státního systému, podporují. Film je velmi dobře zpracovaný. Herecké výkony jsou ve filmu celkově velmi dobré, ale to, co ve filmu předvádí Matthew McConaughey je skvělé. A i přesto je Matthew McConaughey zastíněn Jaredem Leto, který v roli Rayon podává nejlepší herecký výkon, který jsem kdy viděl. Film má celkově skvělou režii a je velmi propracován hlavně co se střihu a zvuku týče. Scénář sice má jednu větší chybu, a tou je vykreslování peptidu T jako univerzálního zázračného léku, ale jinak je scénář velmi povedený. ,,I want kids. I mean, I got one... one life, right? Mine. But sh... Fuck, I want somebody else's sometimes."

plakát

Gravitace (2013) 

Je až zajímavé, co vše se doktorku Ryan Stone snažilo zabít. Tento film mohu zařadit mezi ty, které jsem nejvíce prožíval. Na začátku filmu se mi točila hlava a celkově to na mě působilo, jako bych byl já sám ve vesmíru (i když realita by byla asi jiná). To mi ale nebránilo, abych se vžil i do příběhu, celý film seděl v napětí, co se stane dál a prožíval všechny postavy, ale především doktorku Ryan Stone. I když na rozdíl od ní, bych to asi vzdal. Je to tedy i velmi dobrý thriller se skvělou režií. Kamera je skvělá, hudba je také dobrá, ale u samotného zvuku mi vadilo to rozmezí hlasitosti. Možná bych se ani nezaměřoval na ty emotivní prvky, ale nijak moc mi nevadily. Matt Kowalsky je velmi sympatická postava a už jen kvůli němu bych ten "happyend", který nastane po vypnutí kyslíku v Sojuzu, potěšil. Za zmínku stojí i ta narážka na 2001: Space Odyssea.