Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Sci-Fi
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Komedie

Recenze (90)

plakát

Purpurové řeky (2000) 

Příběh je velmi podivný. Na začátku je nějaká atmosféra, která se s přidáním druhé větve příběhu vytratí a nakonec se ještě vrátí ve své strašidelné formě. První vražda je zajímavá a divák ještě netuší jaký by mohl být motiv (náboženský, politický, rasistický,...). Poté, co se objevil název Calloisovi disertační práce jsem začal tušit něco o nacismu, ale bílé lady mě svedly na cestu Ku-klux-klanu. Některé scény jsou až k smíchu a to především Maxův souboj s nacisty v baru. Oba policisté jsou zajímavé postavy a možná je Max Kerkerian sympatičtější postava, ale Jean Reno je určitě sympatičtější herec. ,,Jen z legrace jsme vypočítali zdejší průměrné IQ. Hádejte kolik ? - Dvacet čtyři."

plakát

Válka světů (2005) 

Kruté a především skvělé vykreslení pravděpodobně nejhoršího možného konce světa. Zničeho nic, bez jakéhokoliv varování, bez možnosti nechat se zotročit, bez možnosti se domluvit, zaútočí na Zemi mimozemšťané a začnou vyvražďovat lidskou rasu. Zkrátka geniálně natočený katastrofální film, ale Tom Cruise mi prostě nesedne. Snažil jsem se zbavit mého přesvědčení, že je Tom Cruise špatný herec, ale ono to přesvědčení je správné. Je opravdu špatný. Tripodi jsou hrozná ničivá zbraň, proti které lidi neměli žádnou šanci bojovat, a i přesto se objevila ta naivita lidí (Američanů?), že nejen že můžou bojovat, ale oni dokonce vyhrají. To už přivádí film k hrozném konci. Podle mě to nejlepší, co mohli udělat, bylo úplně vyhubit lidskou rasu, ale protože se jedná o ten typ filmu, který skončí dobře, tak to bylo velmi nepravděpodobné. Ale on je ten konec možná ještě lepší, než jsem chtěl. ,,Já a můj brácha víme úplně všechno. - Jaké je hlavní město Austrálie? - Tohle zrovna ví můj brácha."

plakát

Forrest Gump (1994) 

Průřez novodobými moderními dějinami Spojených Států Americký, zakomponovaný do výborného příběhu. Celý film jsem přemýšlel o tom, jestli si vůbec někdo takový život jako dostal Forrest zaslouží. Člověk co naučil tančit Elvise, člen národního týmu v americkém fotbale, hrdina z Vietnamu, který umí rychle skládat pušky, pingpongový velmistr, garnátový magnát a člověk, který čtyřikrát přeběhl Ameriku . A pokud by si to nějaký člověk zasloužil, byl by to hlupák s IQ 75? Co třeba taková Jenny? Milá dívka, která na rozdíl od Forresta o všechno ve svém životě přišla. Byla "prostitutka", feťačka a mnoho dalších věcí. Nebo co třeba nějaký velký vědec? Každý inteligentní člověk má v sobě nějaké zlo, a tak byl prostý člověk možná ta nejlepší volba pro tento osud. Navíc se o peníze a vše ostatní rozdělil a celkově byl hodný, takže ano, Forrest si to asi zasloužil. Film je výborně natočen a je doprovázen skvěle vybranou hudbou. ,,My momma always said ..."

plakát

Star Trek - Kam se dosud člověk nevydal (1966) (epizoda) 

První díl (The Cage) je sice lepší, ale tento ho téměř dohnal. Gary Mitchell je velmi sympatická záporná postava. Ovšem to, že mohl být vůbec poražen je trochu nelogické, i když lépe vymyšlené než v jiných sci-fi. Schopnost přečíst knihu za pár minut, schopnost telekineze, schopnost střílet z rukou blesky, schopnost vytvářet nové věci z ničeho, schopnost číst myšlenky a mnoho dalších schopností dělají tuto postavu opravdu Bohem.

plakát

Star Trek: Klec (1965) (TV film) 

Geniální sci-fi. Ze začátku to vypadá jako velmi slabý film, ale už jen to, že se jedná o historicky první díl Star Treku je jedinečné. Spock je jediný, koho budeme v seriálu stále vídat, ale zde působí trochu jinak, než ho znám já. Možná to bude tím, že je jen vedlejší postava. Christopher Pike je velmi charismatická a sympatická postava, kterou zahrál také charismatický Jeffrey Hunter. Škoda, že jsme neměli možnost ho vidět v seriálu. Příběh je naprosto geniální. Talosiané, rasa mentálně velmi vyvinutých bytostí, které tvoří iluze nerozpoznatelné od reality, jsou jedna z nejlepších ras v celé kinematografii. Navíc ten mozek podporující jejich vizáž. Tito Talosiané si staví soukromou ZOO, ve které chovají různé bytosti, aby je mohli využít jako otroky a znovu obnovit svoji ve válce zničenou civilizaci. Nakonec se ale ukážou jako slušné bytosti.

plakát

Star Trek: Do temnoty (2013) 

A nejlepší postavou tohoto dílu se stává Scotty, který se ukázal být lepším než ten starý. Jinak to byla velká bída. Chekov není vůbec tak skvělý jako v předchozím díle, ale stále je dobrý. Zachary Quinto se znovu snaží, ale jde mu to ještě hůř než minule. Karl Urban hraje úplně jinou postavu, než je starý Leonard "Bones" McCoy (tomu je nejvíce podobný Scotty), ale nemůžu o ní říct, že je vyloženě špatná. Jen je oproti originálu nedostatečná. Kirk je stále dobrý, ale také jde poznat, že to není to, co v minulém díle. Ovšem postavy, které byly v minulém díle slabé, se zde ukazují v lepším světle. Jsou jimi myšleny Uhura a Sulu. A neměl bych zapomenout na opravdu nejlepší postavu tohoto dílu a to je Khan. Benedict Cumberbatch zahrál postavu absolutního nadčlověka (krutého) naprosto skvěle. Navíc Khanův souboj s Klingony je geniální. A podobných scén je ve filmu více. Za zmínku stojí hned první scéna z planety Nibiru a jejich působivých domorodců. Bohužel tyto geniální scény jsou stříhány nepochopitelně slabými scénami a poněkud nezajímavým dějem. Nimoyovo cameo v tomto díle bylo zbytečné (nikoliv dějově).

plakát

Star Trek (2009) 

Přijde mi, že příběh začíná podobně jako úplně první Star Trek film. Poprvé se ve Star Trek filmech objeví jako hlavní záporná postava Romulan. Vztah Spocka a Uhury je nehorázná chyba a zničení Vulkánu je minimálně sporné. Ale co už, alternativní realita. Příběh sám o sobě je skvělý a pokud máte rádi i staré filmy, tak vás někde ke konci čeká milé překvapení. Pro pokračování v recenzi jsem se musel stát Spockem a vypnout své emoce, abych postavy hodnotil bez předsudků (originál je vždy lepší). Nový Kirk je pravděpodobně lepší než ten starý. Zachary Quinto se snaží a je lepší než jsem očekával, ale Leonarda Nimoye v roli Spocka přehrát prostě nemůže (a to nemám Spocka nějak extra moc v oblibě). Leonarda "Bones" McCoy není zde také špatně zahrán, ale DeForest Kelley zahrál tu postavu tak skvěle, že se stala mojí nejoblíbenější Star Trekovskou předgenerační postavou. Stará Uhura je lepší. Nový Scotty je v jednu chvíli lepší než ten starý, ale ten starý patří k top postavám Star Treku, a tak je starý lepší. Nový Sulu je velmi nedostatečný, ale pořád ještě snesitelný. Nový Chekov je určitě lepší než ten starý a možná nejlepší postava tohoto dílu. Zmínit můžu ještě Sareka, který je nedostatečný. 2:7(8) pro starý Star Trek.

plakát

Star Trek IX: Vzpoura (1998) 

Devátý díl Star Treku je nejvíce podobný seriálu. Příběh je oddechový a překvapivě velmi zábavný. Myšlenka metafázní radiace je velmi zajímavá, ale je to velká cena za pokrok, kterou bych stejně jako Ba'kové nepodstoupil. Picard je zase o něco málo sympatičtější než v předchozím díle, furt to ale není ono. Posádka naopak oproti minulému dílu zaostává (snad až na Worfa).

plakát

Star Trek VIII: První kontakt (1996) 

Jedná se o mé první filmové/seriálové setkání s Borgy, kteří na mě zapůsobili jako jedna z nejlepší mimozemských ras celé kinematografie. Napůl organičtí a napůl technologičtí mimozemšťané se schopnostmi asimilace a přizpůsobování se útokům na ně, pracující kolektivně. Poprvé jsem se také setkal s postavou Doktora, který zde ale má jen malé cameo. Předcházející díl byl velmi slabý, a tak nás až tento plně seznámí s novou posádkou. Data znovu exceluje, ale tentokrát už je poražen Jean-Luc Picardem, který ale stále není ve své kůži. Příběh je napůl o cestování časem a napůl o Borgech (i když jsou příběhy navzájem propletené). Příběh o cestování časem je zase odlehčený a Zefram Cochran není moc sympatická postava. Příběh o Borgech je vážnější.

plakát

Star Trek VII: Generace (1994) 

Jedná se o první filmový příběh s Picardovou posádkou. Picard je lepší než Kirk, ale v tomto díle jsou jeho citové výlevy na začátku hrozné (o částech z Nexususu to netvrdím). To dává prostor, aby nejlepší postava byl někdo jiný než Picard. A je to překvapivě Data. V tomto díle se spíše než na své vědomosti, které se mi na něm líbí víc, zaměřuje na to jak být člověkem. Ovšem celá posádka mě překvapila a nečekal jsem, že bude tak skvělá (na starou Kirkovu posádku to ale stále nemá). Celkově je díl velmi slabý a příběh je hrozně nudný. ,,Někdo mi jednou řekl, že čas je dravec, který se za námi blíží jako za kořistí. Ale já spíš věřím, že čas je společník, který nás provází a připomíná, abychom se radovali z každé chvíle, protože se nevrátí."