Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Dumbo

Dumbo (1941)

Úspěšná resuscitace Disneyho studií - po poměrně neúspěšných a velice nákladných velkofilmech (ve spojení s tehdejší situací ve světě) byli tvůrci nuceni šetřit, ovšem opět se jednou potvrdilo okřídlené "v jednoduchosti je síla". Prostý děj a sázka na roztomilého hlavního hrdinu a jeho dojemný osud. Nucené utažení opasků očividně mistrům v oboru, kteří se na tvorbě Dumba podíleli, prospělo. Skvělá je ale i kompletní zvuková stopa (tady je třeba ocenit i český dabing, obvzláště zpěv Jiřího Korna, který se originálu přinejmenším vyrovná). Nezapomenutelná je též scéna s růžovými slony, ve které se odráží vliv tehdy stále aktuální avantgardy. Jednoznačně pohádka číslo jedna mého srdce!

Dva muži ve městě

Dva muži ve městě (1973)

Zase jedno magické spojení dvojice Gabin - Delon. A zřejmě to nejlepší (alespoň dle mého). Krásné ztvárnění tragédie osudu člověka, který jednou zabředl do kriminálního prosředí, z nehož se, jak později sám zjistí, jen velmi těžko dostává. Pokud se člověk seriózně zamyslí nad tím, že i v reálném životě je nemálokdy prospěšné na svět nazírat podobně jako klidná síla v podání Jeana Gabina, má snímek vlastně i velikou přidanou hodnotu.

Funny Games

Funny Games (1997)

Většinu diváků zaujme především syrovostí a neortodoxností - bezmoc obětí a pramálo logiky v jednání únosců/tyranů. To je základ tohoto filmu, který i mě osobně velice baví, je to osvěžení. Ještě mnohem víc bych ale vypíchl interakci s divákem, jež se vidí poměrně málokdy a která sedí spíše k formátu divadelního představení. Obecně vzato, Hanekemu by se dalo vyčítat nedotažení nespočtu detailů a lehké odfláknutí Funny Games, ale je to právě ono netradiční pojetí práce s divákem, které tohle vše může omluvit. V mých očích výborný film, konečně někdo točí jinak než všichni ostatní.

Ikarův pád

Ikarův pád (1977)

Hubač, Filip a Menšík, trio zaručující úspěch. Těžko si představit herce, který by hlavního hrdinu mohl ztvárnit stejně dobře jako právě Vladimír Menšík, jeho výkon je fantastický. To mu ovšem umožnila právě dvojice autora a režiséra. Osobně vidím kouzlo tohoto dramatu ale především v tom, jak nakonec Károva závislost ovlivní osudy lidí nejenom jemu blízkých. Nejlepší dílo zabývající se problematikou alkoholismu, které na našem území vzniklo.

Za černou duhou

Za černou duhou (2010)

Snaha o audiovizuální orgie, která na mě dost fungovala. Zfilmovat to jen jako kraťas by byla hrozná škoda. edit: ujíždím na zvukové stopě, musím dát těch 5 hvězd..

Černý jestřáb sestřelen

Černý jestřáb sestřelen (2001)

Emočně silný příběh a spousta akce podpořená výbornou kamerou s velkou dynamikou záběrů a skvělým soundtrackem Hanse Zimmera. Zajímavé je, že ačkoli je film nabitý hereckými hvězdami, vůbec se mezi sebou svými výkony nebijí. Každý si odehrál přesně to, co si odehrát měl. A to tak že perfektně. Vyloženě chlapský film, který si nejvíc vychutnáte s basou piv a partou kamarádů na pohovce...