Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (7)

plakát

Zrada a pomsta (1986) 

Kultovní film, nadčasový, nesoucí velkou myšlenku. Je to více než 20 let, co jsem tento film viděl poprvé, líbil se mi předtím a líbí se mi i dnes. Krásná podívaná s hlubokým příběhem a ještě krásnějšími bojovými scénami, kde je vidět, že herci nejsou jen herci, ale skutečnými bojovníky.

plakát

Virus (1999) 

Film námětem jako by z oka vypadl Moontrapu avšak s tím rozdílem, že tento výtvor tady nezachránilo ani hvězdné obsazení. Náhlý rozjezd vybízí diváka k udržení pozornosti, to však rychle padá s tím, jak se film stává krutě nudným a předvídatelným. Neohrabané stroje a až stupidně ftipná mimozemská inteligence udávají i myšlenku tohoto snímku. Béčkový plátek je zakončen masivním výbuchem a já si oddechuji, že je už konec a divím se, že jsem se na takový výtvor výdržel dívat až dokonce.

plakát

1984 (1984) 

Tento film je silně nadčasová záležitost. Děj se odehrává v poválečné době silné totality, maximální zmanipoluvané propagandy prosperity a šťastné společnosti. Vymývání mozků a neustálého sledování každého vašeho kroku, vaší činnosti, vašich zájmů pod pohrůžkou že se stanete persona nan gráta a snadno se můžete rychle ztratit. Vštěpování slepé nenávisti vůči neviditelnému nepříteli, vyvovávání strachu ze smrti a slabosti, boj o holý život a svou existenci. Takto by se dalo popsat velmi podařené filmové ztvárnění slavného Orwellova románu 1984. Film až příliž velmi připomíná nastávající i současnou dobu, život lidí a reakci na změny společnosti. Strohé vnímání a konzumní život otupující logické uvažování, používání vlastního mozku vyvolává až magneticky silná pojítka, které tomuto filmu dodávají energii a neustále oslovují stále více diváků. Hlavním hrdinou je vychrtlý John Hurt, který se proslavil například i jako Bishop ve vetřelcích. Svojí filmovou roli informačního pracovníka, který plní tužby režimu svědomitě zvádá skvěle a pouští diváká nejen pod svou kůži ale i do své společensky ztrýzněné mysli. Když nachází lásku, tam kde je to zapuzeno a nachází krásu umění, stává se tak nepřítelem Velkého bratra a jeho život dostává nových obrátek. Děj je silně zabarven atmosférou totalilní společnosti a to je přesně to, co tento film dostává na úroveň špičkového díla vymykající se mainstreamu. Tento snímek vřele doporučuji.

plakát

Highlander (1986) 

Žije již přes čtyři století a nemůže zemřít. Příběh horala z malého skotského klanu, jehož osudem je život ve vyhnanství, neboť probuzení z mrtvých není v roce 1536 zrovna in a získat nálepku psance a kacíře není žádný poblém. Život mladého nerozvážného horala s mečem v ruce, který touží pouze po šťastném životě se svojí láskou je předem odsouzen k nezdaru, hlavně pokud jste nesmrtelní a tak vidíte svojí milou zemřít ve stáří před vašima očima, aniž by jste měli na tváři jedninou vrásku. Duncan MacLeaod, hlavní hrdina v hlavní roli s Christopherem Lambertem, je jedním z vybraných bojovníků celého světa, jejichž osudem je duel na život a na smrt, boj o nejvyšší odměnu. Příjít o hlavu a tím i o svojí nesmrtelnost může být možnost, jak se zbavit utrpení dlouhého života staletími, cenu však získá pouze jeden. Pod taktovkou až komické postavy Ramireze ztvárněné skvělým Seanem Connerym je mladý Duncan cvičem proti nejobávanějšímu protivníkovi, slizkému Kurganovi s pořádně chraplavým hlasem, jeho dávnému sokovi, který po ceně prahne jako vlk po zraněném zvířeti. Ponurá atmosféra filmu za pochodu výtečného ztvárnění hudby na pozadí ve znění písní od Qeenů, ostré souboje v ulicích současného New Yorku diváka udrží bez problému na židli. Film plný magie, ostrých mečů a skrývání identity před přítomností. Film doporučuji shlédnout nejlépe v noci, kdy si tuto atmosféru více užijete.

plakát

Volný pád (1993) 

Zvuk běžícího motoru stojících aut, příšerné horko, smrad potu a bezmoc ho donutili vystoupit ze svého auta a nechat dálniční zácpu zácpou a vydat se pěšky cestou svému osudu. Ztráta rodiny, práce a sebevědomí. Takto prožívá svojí cestu muž v kravatě a bílé košili, mířící si to skrz město nástrah za vidinou opětovného žískání toho co ztratil. Plný zásad a jednoduchého lidského vnímání se stává najednou honěným zločincem, psancem společnosti, který pomalu ale jistě přichází ke svému cíli, svému osudu. Jedna z životních rolí Michaele Douglase nenechává žádného diváka chladným a je až příliž snadné vcítit se do charakteru hlavního hrdiny, podivínovi o němž nikdo do konce filmu neví, co to v hlavě vlastně má. V patách mu jde neméně skvělý herec Robert Duvall, jehož postava, místy až svatouškovský policista krok před důchodem, se pomalu vciťuje do pocitů padoucha a začne si uvědomovat i svůj vlastní život. Film Joela Schumachera plný zatajeného dechu a plného močového měchýře chytá diváka za srdce a po skončení filmu se ještě později stále sám přichytí, jak si v mysli pohrává s podstatou filmu a zadumaně civí do prázdného šálku kafe. Psychologický thriller, jehož krivka diváckého zaujetí drží horní hranice až do konce titulků. Skvelý filmový zážitek. Není co více říci.

plakát

Šílený Max (1979) 

Přichází doba temna, kdy je situace ve světě napjatá a na pokraji globálního chaosu. Stoupá kriminalita a je stále těžší s ní bojovat, hlavně na silnicích, kde se objevuje stále více pouličních gangů. Max Rockatansky, jehož role se ujal ještě neznámý mladičký Mel Gibson, je stále pod větším tlakem a rozhodne se opustit řady policie. Tyto plány jsou pro něj však ztraceny, když se na scéně objeví motorkářský gang, který žádá odplatu za svého mrtvého bratra, kterého Max zbavil utrpení života. Max přichází o to jediné co kdy měl, svojí rodinu. Bezmoc a hněv jsou jeho motorem, oprašuje svojí starou koženou kombinézu a chytá zákon do svých rukou. Nyní nemá už co ztratit. Tento příběh, který zní jako nějaké špatné klišé tomuto snímku s překvapením vůbec neuškodil, právě naopak! Roli, s kterou se Mel Gibson prosadil a stal se tak známým, si tento herec přímo užil,je to vidět jeho hereckým nasazením. Psychologický půvab děje a nenucené citové scény jsou příjemným zbarvením celého filmu, který rád všem doporučím.

plakát

Blade Runner (1982) 

Dnes již kultovní snímek, který nesmí chybět ve sbírce žádného fandy tohoto žánru. Tento skvost Ridleyho Scotta v Harrisonem Fordem v hlavní roli blade runnera a Rutgerem Hauremem, coby hlavním padouchem, vyvolává napjatou atmosféru ponořenou do doby roku 2019, kdy je Země jen odpadištěm té nejhorší chátry, dobou bezmoci a přežívání. Postupně divák vstřebává děj, napětí se silně stupňuje a to vše s rozuzlením, kdy za ambientní hudby vangelise člověku běhá mráz po zádech. Fandíte-li sci-fi žánru a neznámá vám není cizí, tento film vřele doporučuji.