Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Animovaný

Oblíbené seriály (9)

Mr. Robot

Mr. Robot (2015)

Esmail šponuje napětí na maximum, a nejen že je to výborně napsané a do detailů promyšlené, Mr. Robot uchvacuje především formou zpracování. Což je bez debat. Jestli byl za poslední dobu výjimečný třeba styl True Detective, kdy se člověk párkrát až pozastavil nad brilantní prací s obrazem a atmosférou, tenhle hackerský mindfuck je ještě úplně nový level. V podstatě nám říká, že kdo toho chce opravdu hodně dokázat, moc se v životě nevyspí - a audiovizuální stránka tomu odpovídá neklidnými roztěkanými scénami, nepředpisově rámovanými záběry a proměnlivým ambientním soundtrackem. Prostě je toho mraky. První série je dost temná a skvěle vygradovaná. Trošku Dexter koncept - ve smyslu, že hlavní hrdina má problém se začleněním se do společnosti a pracuje jako expert na něco, co po nocích dělá ilegálně, aby ze světa udělal o něco lepší místo (hehe). Druhá série je mnohem roztahanější, děj časově zpřeházený, ale doslova nabušený plot twisty a šílenostmi, že ta první řada z porovnání nakonec vychází jako čajíček. Na druhou stranu dvojce chybí tempo a trochu i gradace. Celkově jsem asi něco podobného ještě neviděl a léta mě žádný seriál nedostal takovým způsobem, abych ho sjel během tak čtyř dnů. Možná to bude i proto, že jako divák si vůbec nemůžu být jistý, jestli to, co zrovna sleduji, je vůbec realita. Elliot Alderson je totiž nedůvěřivý nejen ve svém příběhu, ale i k obecenstvu. A to je něco.

Zpátky do školy

Zpátky do školy (2009)

Vlna originalit, popkulturních odkazů a sbírka lidských trosek v potenciálním cvokhausu, kterému „vládne“ plešatý děkan s úchylkou (nejen) na dalmatiny. Škola tak hrozná, že má ve vitríně úspěchů pohár za druhé místo v soutěži o nejlepší americkou college podle hlasování svých vlastních oficiálních stránek. Abych svoje pocity nějak shrnul: Nebylo by těžké se do Community zamilovat, když v jednu chvíli prokazuje svou inteligenční a buddyship výši a během druhé se zvrhne v sérii šíleností a vypjatých situací, do kterých se vžijí doslova všichni ze sekundy na sekundu (pinballové nebo halloweenské speciály a mnoho dalšího). Jenže na Greendale tohle funguje zároveň a ve stejnou chvíli. A to tak, že si tvůrci razí svůj kousavý humor a baví v první řadě sami sebe, což dokazuje absence „Now you’re supposed to laugh“ smíchu na pozadí. OT – Jednou, až vyrostu, budu uznávaným changologem. 1. řada 9/10 | 2. řada 10/10 | 3. řada 8/10 | 4. řada 7/10 | 5. řada 8/10

Sherlock

Sherlock (2010)

Kdo chce natočit seriál o géniovi, musí umět přemýšlet jako on. Vydržel jsem nějaké dva roky od "Pilota" a takřka najednou zhlédl první dvě série, abych pak spokojeně navázal třetí, no a nakonec si krásně další dva roky počkal, než dostanu čtvrtou. BBC zaválela. Z románu a špinavé Anglie 19. století tak hladce do současnosti, že by mě ve snu nenapadlo, jak fantasticky (a sarkasticky) to může fungovat. Přiznám ale, že bližší mi jsou atmosféricky a scénáristicky dokonalé díly Paula McGuaigana, než ty s trikovou a dějově nabitou show, až na úkor pozornosti. A Study in Pink znamená brilantní úvod – navnadí, pohltí a přitom nechá největší trumfy v kapse. Kdo si ale počká, ten se dočká A Scandal in Belgravia – dílu skandálně dokonalého ve všech směrech – příběhově, technicky a emocionálně. Škoda úpadku ve třetí sérii, laťka byla asi příliš vysoko. 1. díl 10/10 | 2. díl 8/10 | 3. díl 9/10 | 4. díl 10/10 | 5. díl 8/10 | 6. díl 9/10 | 7. díl 6/10 | 8. díl 8/10 | 9. díl 7/10

Městečko Twin Peaks

Městečko Twin Peaks (1990)

Od úvodní melancholické znělky Angela Badalamentiho se pomalu ale jistě vnoříte do Twin Peaks. Městečka položeného na pomezí Spojených států a Kanady, kde vládnou Douglasovy jedle, zvláštní posmutnělá harmonie a kde nikdo nemá čisté svědomí a není tak úplně normální, jak by se slušelo. Kyle MacLachlan ztvárňuje coby agent Copper svou životní roli a jeho sny plné divně mluvících liliputů a nápomocných obrů nebo všechny ty originální způsoby řešení nespočetných hádanek, které se s případem postupně vynořují, jsou doslova nezapomenutelné. Hororové pojetí, vybroušené charaktery, uhrančivá hudba a jedna dáma s polenem, které o ledasčem ví, chroupající pryskyřici. To je nejspíš úplné minimum, co může Twin Peaks nabídnout. Jak moc poznamenaly celý seriál zásahy produkce, můžeme jen spekulovat. Jeho (minimálně) první polovina je však Lynchovým veledílem, které v rámci mysteriózního krimi překoná kdokoliv asi jen těžko. The owls are not what they seem.

Simpsonovi

Simpsonovi (1989)

Jak něco napsat nebo hodnotit, když seriál je život sám - ve svém svobodoslovném, nahém Bartově zadku. Jedna velká karikatura běžící už tak dlouho, že si pomalu říkám - nejen že jsem na ní vyrostl a dospěl, ale že tu bude i v mém produktivním věku, v důchodu a až budu umírat, poběží zrovna v televizi. A pokud mi to bude chtít někdo urychlit, může mi k tomu pustit pana Burnse, kterak se převáží dopředu pod tíhou pasty na kartáčku - to mě spolehlivě dodělá. Svět se nemění a Simpsonovi s ním.. "jelito možné". Abych nezapomněl, český dabing válcuje originál (jak všichni víme)!