Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární

Poslední recenze (13)

plakát

Krátký film o lásce (1988) 

Potřeba lásky je v případě protagonisty Tomka uspokojována představami. Představami, jež naplňují dokonalou a čistou ideu toho, jaká má láska doopravdy být. Pod nátlakem touhy, setkat se s touto hodnotou tváří v tvář, dochází k neúnosné konfrontaci s realitou. Úplná idea, kterou Tomek po celou tu dobu nosil tiše v úkrytu své fantazie se rozplyne. Realita se totiž ukazuje v přímém rozporu s tím, v co věřil. Odchod ze světa, blíže k vysněnému ideálu, se jeví jako jediné možné řešení. Paradoxně - právě tímto krokem dochází k hodnotové proměně milovaného protějšku (motiv pozorovaní dalekohledem se ze strany Tomka přesouvá na předtím pozorovanou sousedku Magdu). Až důsledkem tohoto činu má Magda možnost poznat a pochopit, co skutečná láska znamená. Kieślowski natočil ten nejčistší film o lásce a její skutečné podstatě, který znám.

plakát

Titan (2021) 

Titan pod svou drsnou a zdánlivě neproniknutelnou slupkou body hororu ukrývá citlivý příběh o lásce. Na relativně úsporné stopáži rozehrává hned několik témat (traumatické dětství, gender, rodičovství). Ačkoli tedy může jeho vyprávění působit mírně roztříštěně, lze tyto podtémata vnímat jako jeho pochopitelnou součást, která poznání toho stěžejního rozšiřují. Pokud k filmu přistoupíte dostatečně vnímavě, jsem si jistý, že se vám dokáže odvděčit. Rozumím ovšem i tomu, že ne každý divák se přes eticky rozporuplný úvod dokáže prokousat.

plakát

Rozhovor (1974) 

Škoda toho konce, který tak polopatě a navíc lacinými flashbacky, objasní celou zápletku. Do té doby si Rozhovor drží své tajemství, které vkládá do subtilní a zároveň precizně vystavěné formy. Vzniká tak dílo, které nabízí výrazně cennější hodnoty, než jen napínavý thriller.

Poslední hodnocení (2 335)

Echo (2019)

16.03.2024

Paralelní matky (2021)

15.03.2024

Zimní prázdniny (2023)

05.03.2024

Miluji tě, miluji tě (1968)

27.02.2024

Chudáčci (2023)

22.02.2024

Blažiny lekce (2023)

18.02.2024

Bennyho video (1992)

18.02.2024

Přišla v noci (2023)

15.02.2024

Stalo se jedné noci (1934)

15.02.2024

Reklama

Poslední deníček (4)

Red Dead Redemption 2 - Herní recenze

Obdivuji westernovou tématiku, jak ve filmech, tak i ve hrách. Westernových videoher je ale na trhu jako šafránu, proto vždy zpozorním, když se nějaká taková objeví. Jedna z těch her byla Red Dead Redemption, kterou jsem doslova uctíval. Není tedy divu, že jsem s nadšením očekával příchod jejího pokračování. A dočkal jsem se... o osm let později. Má očekávání byla opravdu vysoká. S každým dalším videem, které Rockstar (studio které RDR2 vytváří) uveřejnil, se ve mě utvrzoval fakt, že tohle bude nejlepší hra, jakou jsem kdy hrál. A byla? Nevím jestli mě už hry nepřestávají bavit, ale hlavně musím zmínit fakt, že to určitě  už nebyla taková zábava. Může za to poměrně hodně faktorů. RDR2 určitě není žádný akčňák.Odvážím se odhadnout, že možná 30% kampaně strávíte ježděním na koni z bodu A do bodu B. Metoda pověsti, která funguje v RDR2 je sice fajn, ale někdy zbytečně přehnaná. Jednou jsem ve městě nechtěně zabil kuře, což mi nejen snížilo celkovou pověst, ale také na mě byla vypsaná odměna a strážníci z města mě chtěli zastřelit. Normálně bych tento fakt přehlédl, ale když hrajete hru, která se prezentuje jako super realistická? Nehledě na to, že pokud budete bad guy, hra vám to dá pěkně sežrat. Musel jsem se tedy podvolit a kdekomu pomáhat aby se mi pověst zvýšila. Což mě v podstatě obírá o mou svobodu, kterou mám na hrách od Rockstaru tak rád. To že musíte čistit své zbraně je sice na poprvé cool, ale když už to musíte dělat po třicáté? Další věc jsou animace, které určitě lépe než já vystihne týpek  v tomto videu. Co mě pak štve na hlavních misích je to, že cca 80% z nich neděláte sám, ale s nějakým ze členů gangu. Musel jsem tak vždy někoho následovat a skoro nikdy mi hra nedovolila, řešit situace po mém. Doteď jsem pouze kritizoval, ale přes toto všechno si myslím, že je RDR2 minimálně povedenou hrou. Svět je opravdu nádherný a do detailu propracovaný. Fyzika funguje tak jako v žádné jiné hře. Interakce s okolním světem taktéž. Máte opravdu širokou škálu možností toho co dělat a hra vás tak skoro nikdy nebude nudit. Příběh není žádná bomba, ale potěší. Samotné dialogy působí jako z filmu. Zkratka vše ostatní šlape opravdu bezchybně, tak jak jste to ještě v žádné jiné hře nikdy neviděli. Celkově mi ale připadá, že RDR2 zapomíná, že je jen hrou, a ne simulací reálného života. Hry hraji abych se odreagoval a nemusel řešit to jestli jsem čistý nebo špinavý, jestli mi nerezaví zbraně, jestli jsem se najedl a podobně. Přestává to potom pro mě být hrou a to je největší škoda na tomhle jinak povedeném kousku!

Red Dead Redemption 2 - Herní recenze