Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krátkometrážní
  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Hudební

Biografie (34)

Judy Irola (kameramanka / režisérka / producentka)

07.04.2021

Judith Carol Irola se narodila ve Fresnu v Kalifornii. Její prarodiče se v této oblasti usadili v roce 1917 poté, co odešli z Baskicka, a brzy si založili ovčí ranč. Měla dvě mladší sestry. V letech 1966 až 1968 působila v Mírových sborech v Nigeru (podobně jako její pozdější spoluprácovníci Rob Nilsson a David Schickele o… (více)

Henry Martinson (herec)

17.12.2020

Henry R. Martinson byl americký básník, malíř, farmář a organizátor dělnického hnutí, narozený do rodiny norských přistěhovalců. V roce 1905 absolvoval Zemědělskou školu na Minnesotské univerzitě a následujícího roku se usadil v oblasti dnešního města Crosby v Severní Dakotě (v té době sídlo s pár staveními). Zde plánoval díky… (více)

Michael Disend (herec)

07.12.2020

Michael Disend je herec a spisovatel žijící v San Francisku. V roce 1969 publikovalo nakladatelství Croton Press jeho první a jedinou knihu nazvanou „Stomping the Goyim“. Hlavní postavou je homosexuální židovský mladík Spoddy z Newarku (New Jersey) a děj knihy je zasazen do zdrogované a psychodelické scény konce šedesátých let.… (více)

MC Mars (herec / scenárista)

05.11.2020

MC Mars je americký rapper a spisovatel, civilním povoláním taxikář. V dokumentu The Diamond Lane (2006) uvádí, že již 24 let jezdí v San Franciscu a předtím dva a půl roku v New Yorku.Svou první knihu publikoval v roce 2005 pod názvem „Don’t Take Me the Long Way“. Jde o sbírku taxikářských příběhů, na níž pracoval od roku 1998… (více)

Peter Schickele (skladatel / herec)

01.11.2020

Peter Schickele je americký parodista, hudební skladatel, klavírista a fagotista. Hudbě se věnuje od mládí, jako teenager působil se svým mladším bratrem Davidem v kapele Jerky Jems and His Balmy Brothers. Studoval na Swarthmore College v Pensylvánii, kde se stal vůbec prvním studentem, který absolvoval v oboru hudby. Poté… (více)

C.S. Leigh (režisér / scenárista / producent)

01.11.2020

Christian „CS“ Leigh se údajně narodil v roce 1964 v New Yorku americké matce a britskému otci, ačkoliv existují i zdroje zmiňující rok 1965 a místo narození na Madagaskaru. Vyrůstal údajně v Newportu (Rhode Island) a po dokončení středoškolských studií nastoupil na univerzitu (kterou nedokončil). Někomu tvrdil, že studoval na… (více)

David Schickele (herec / střihač / skladatel)

31.10.2020

David George Schickele byl americký hudebník, režisér a herec. Narodil se dva roky po svém bratrovi Peterovi. Od devíti let hrál na housle (později přešel na violu) a brzy se svým bratrem založil kapelu Jerky Jems and His Balmy Brothers. Oba rovněž působili v komunitním orchestru Fargo-Moorhead Symphony Orchestra, který David… (více)

Chris Cairns (režisér / kameraman / scenárista)

10.02.2019

Režisér Chris Cairns se věnuje převážně tvorbě televizních reklam, pracoval například pro firmy Coca Cola, Land Rover a Pizza Hut. Vedle toho za sebou má také různá experimentální videa, jako například Neurosonics Audiomedical Labs Inc., a několik hudebních videoklipů, například pro kapelu LCD Soundsystem či hudebníka Johna… (více)

Rob Nilsson (herec / režisér / producent)

08.10.2016

Rob Nilsson se narodil dne 29. října 1939 ve wisconsinském městě Rhinelander. Jeho dědou byl dokumentarista Frithjof Holmboe. V roce 1954 se s rodinou přestěhoval do Kalifornie, která je spjata s významnou částí jeho kariéry. V letech 1957 až 1962 studoval na Harvardu, kde se začal věnovat psaní poezie. Následně odjel do… (více)

Cindy Cale (herečka)

25.09.2016

Cynthia (Cindy) Sue Wells se narodila 26. ledna 1952 v Los Angeles. Proslavila se koncem šedesátých let jako členka skupiny groupies The GTOs, která v roce 1969 nahrála pod záštitou Franka Zappy album Permanent Damage. V té době vystupovala jako Miss Cynderella, případně Miss Cinderella.V roce 1971 se provdala za velšského… (více)

John Cale (skladatel / herec / režisér)

09.01.2016

John Cale, celým jménem John Davies Cale, se narodil v jihovelšské hornické vesnici Garnant dne 9. března 1942, přesně týden poté, co se v New Yorku narodil jeho budoucí spolupracovník Lou Reed. Jeho matka byla učitelka a otec horník. Již od dětství byl z matčiny strany veden k hudbě a od sedmi let začal hrát na klavír, od… (více)

Tom Scholefield (režisér / producent)

12.12.2015

Tom Scholefield (známější spíš jako Konx-Om-Pax podle skladby Itala Giacinta Scelsiho) pochází ze Skotska. Věnuje se převážně hudbě, svou první desku nazvanou Regional Surrealism vydal v roce 2012, ale je rovněž filmařem. Natočil několik krátkometrážních filmů a je také režisérem videoklipu k písni Face to the Sky velšského… (více)

Ivan Král (skladatel / herec / režisér)

12.12.2015

Narodil se v Praze v roce 1948. V šedesátých letech působil ve skupině Saze. V roce 1966 odjel za rodiči do New Yorku, kde zůstal až do sametové revoluce. V sedmdesátých letech byl součástí doprovodné skupiny zpěvačky Patti Smith (je spoluautorem řady jejích písní, včetně Dancing Barefoot). Později hrál s Johnem Calem a Iggym… (více)

Thurston Moore (herec / skladatel / režisér)

12.12.2015

Narodil se v roce 1958 na Floridě, ale vyrůstal v Connecticutu. Koncem sedmdesátých let se usadil v New Yorku, kde se stal součástí post-punkové a no-wave hudební scény. Krátce byl členem kapely Even Worse, ale proslavil se až členstvím ve skupině Sonic Youth. Tu založil v roce 1981 a po bohu své manželky Kim Gordon v ní hrál… (více)

Abigail Portner (režisérka / střihačka / kostymérka)

12.12.2015

Sestra Davida Portnera, známějšího pod pseudonymem Avey Tare, z hudební skupiny Animal Collective, se narodila v roce 1980. Se starším sourozencem a jeho skupinou často spolupracovala (vizuální efekty, obaly alb, režie videoklipů). V roce 2014 režírovala videoklip k písni If You Were Still Around velšského hudebníka Johna Calea… (více)

Ondřej Němec (herec)

12.12.2015

Narodil se v Praze do disidentské rodiny. Otcem byl známý filozof Jiří Němec, matkou psycholožka Dana Němcová. Jako fotograf se účastnil řady disidentských akcí, včetně koncertů skupiny The Plastic People of the Universe či pohřbu filosofa Jana Patočky. Sám byl signatářem Charty 77 (podepsal ji v roce 1979). Před revolucí… (více)

Billy Name (herec)

12.12.2015

Fotograf, archivář a jeden z blízkých spolupracovníků Andyho Warhola Billy Name pochází z newyorského města Poughkeepsie, kde se roku 1940 narodil. Před osudovým setkáním pracoval jako osvětlovač v divadle. S Warholem se poprvé setkal již v roce 1959, avšak pracovat s ním začal mnohem později. Byl to on, kdo Warholův umělecké… (více)

Erik Sanko (skladatel / herec)

12.12.2015

Newyorčan Erik Sanko byl řadu let členem kapely The Lounge Lizards, jež vedl John Lurie, saxofonista, jinak také herec a skladatel filmové hudby. Později spolupracoval s mnoha dalšími hudebníky, často například s Velšanem Johnem Calem. Je frontmanem experimentální formace Skeleton Key, s níž vydal několik nahrávek. Své debutové… (více)

Nick Franglen (herec / skladatel)

12.12.2015

Londýnský rodák se proslavil coby polovina elektronické skupiny Lemon Jelly. Vedle dua spolupracoval například s kapelami Hole, Primal Scream a Blur. Často pracoval s velšským hudebníkem Johnem Calem (spolupráce začala v roce 2003 Caleovým albem HoboSapiens, Franglen s ním později odehrál několik vždy něčím speciálních koncertů… (více)

Amber Coffman (herečka / režisérka)

12.12.2015

Narodila se v Texasu. V roce 2005 začala hrát s kapelou Sleeping People, avšak brzy ji opět opustila. Zanedlouho se připojila k newyorské kapele Dirty Projectors, se kterou v roce 2007 nahrála album Rise Above. Po vydání třetí společné desky kapela přestala hrát a Amber Coffman spolupracovala s různými jinými hudebníky (Major… (více)

Reklama