Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Fantasy

Oblíbené filmy (10)

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Vrchol Spielbergovské tvorby (i podle jeho vlastních slov) a pro mě vrchol kinematografie. Snímek s obřím přesahem v podobě neobyčejného humánního poselství a historicky přesných faktů, který ale zároveň nepředstavuje tří hodinovou nudnou lekci z dějepisu. Svým mistrným zpracováním totiž daleko přesahuje očekávání na mnoha frontách zároveň. A to jak v rovině režie, úžasných hereckých výkonů (obzvláště Liama Neesona, Ralpha Fiennese a Bena Kingsleyho), tak v rovinách skvělého scénáře a výjimečné hudby Johna Williamse. V podstatě nemusíte, co by diváci, vědět o 2. světové válce zhola nic a přesto vás děj snímku bude nepřetržitě poutat každou vteřinou stopáže. (A ta trocha Spielbergovského sentimentu na konci už nemůže ten skvělý zážitek pokazit...;-)

Amadeus

Amadeus (1984)

Film, kterému nelze nic vytknout. A takových je sakra málo. Strhující, velkolepý, přesto hluboce lidský, obrovský umělecký zážitek, který se musí dotknout snad každého. Snímek brilantní ve všech aspektech, včetně mimořádného příběhu, úžasných hereckých výkonů, nádherné výpravy a geniálního soundtracku. Jeden obrovský Masterpiece pana Miloše Formana.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

"What we do in life echoes in eternity!" Kdybyste měli vidět jenom jeden jediný film z období starověkého Říma, nechť je to právě Gladiátor... Dokonale vybroušené velkolepé historické drama o střetu dobra se zlem a morální síly se slabostí v dobách krvavých gladiátorských zápasů. /// Výborné herecké výkony, skvělá kamera a nejúžasnější soundtrack, jaký kdy Hans Zimmer (s Lisou Gerrardovou) složil.

Piano

Piano (1993)

Kdybych jednou natočila film, chtěla bych, aby byl podobný Pianu. O postavení ženy v minulosti, o nekonečné nádheře hudby, o lidské krutosti a lásce a jejich neodmyslitelném spojení... Nádherné, melancholické, hluboké a korunované úžasným soundtrackem.

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004)

Filmařsky nejvyspělejší, nejtemnější a nejumělečtější ze všech dílů mé milované fantasy série. Konečně je v něm prostor i pro dospělé, mnohem zábavnější postavy a jejich vzájemně propletené osudy, křivdy a šrámy z minulosti. A to za pomoci živého realističtějšího scénáře, syrové atmosféry a hereckých es Alana Rickmana, Davida Thewlise a Garyho Oldmana. A ještě něco - Klovesovi a Cuarónovi se povedlo vytvořit zábavnější a komplikovanější časovou smyčku, než J.K. Rowlingové...

Pán prstenů: Dvě věže

Pán prstenů: Dvě věže (2002)

Prostřední a většinou diváků nejméně oblíbený díl trilogie. Můj naopak nejoblíbenější. Akčnější a zábavnější, než jeho předchůdce a méně hollywoodský a sentimentální, než jeho následník. A obsahující famózní bitvu u Helmova Žlebu, která nemá v kinematografii obdoby...

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Zářný příklad toho, jak má vypadat moderní akční detektivka vybroušená do dokonalosti, jak to má koneckonců Chris Nolan ve zvyku. Osudové drama mezi čtyřmi muži z Gothamu na pozadí boje s kriminalitou a terorismem, kde už po komiksu nejsou téměř ani památky. Jenom se pořád divím, co tam dělá ten divnej chlap v netopýřím kostýmu... :P

Anglický pacient

Anglický pacient (1996)

Nejvelkolepější, nejhlubší a nejsmutnější romantický film, jaký jste kdy viděli, v čele se skvělým Ralphem Fiennesem.

Faunův labyrint

Faunův labyrint (2006)

Spojení temného magického realismu, výborného příběhu a vyspělé filmařiny. Jediný dobrý film Guillerma Del Tora, ale zato tak dobrý, že se mu většina režisérů nepřiblíží ani na míle... (POZOR! Nutno vidět v originální Španělštině! Existuje málo takto zkažených dabingů!)

Je třeba zabít Sekala

Je třeba zabít Sekala (1998)

Jeden z nejlepších českých filmů (pokud ne úplně nejlepší). Mistrovské dílo situované do období jednoho horkého válečného léta v hanácké vesnici, kde jsou všichni její sedláci natolik zbabělí, aby se postavili zlu, že přehodí řešení svého problému na cizího příchozího a postaví jej tak do bezvýchodné situace... Závěrečná pointa je pak výborným syrovým komentářem k typicky české mentalitě. /// Skvěle zvládnutý scénář, výborní herci, dobrá kamera a výrazně nadprůměrný soundtrack.