Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (666)

plakát

Mission: Impossible Odplata - První část (2023) 

Velká paráda. Králem letní sezony je Cruise s McQuarriem, do kapsy strčili i Nolana s celým jeho hvězdným ansámblem. Sedmá M:I je návratem k tomu nejlepšímu, co přineslo před 8(!) lety Rogue Nation. Prvotřídní akce, napětí na maximu, zajímavá zápleta včetně zvratů a vynikající chemie mezi ústředními postavami. Bavil jsem se královsky, Hayley Atwell je fantastický oživení série a Benátky se sprintujícím Cruisem jsou pro mě svojí osudovostí na úplné špici celé série. Rozjetý je to krásně, těším se na velký finále. 9/10 jen kvůli tomu, že to se mnou emočně úplně nemávalo a že AI záporák mohl být víc OG.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Film roku. Co jinýho, když ne tohle? Plnotučná akční šleha, která si bere to nejlepší z Bruckheimerovy školy a servíruje vše v technicky brilantním a naprosto strhujícím podání na hranici současných možností. Tom Cruise je absolutní válec a poslední akční hrdina současnosti - je za mě naprosto neuvěřitelný, kam se za ty roky od dob přiblble usmívajícího se hezouna posunul. Zatímco jednička je pro mě nezáživným nic, pokračování je absolutní rollercoaster s perfektně fungujícími emocemi, ikonickými momenty, výborně vybalancovaným množstvím humoru a až hmatatelným strachem z toho, že nová Maverickova mise je opravdu naprosto impossible. Líp to natočit nešlo. Tony Scott by byl hrdý.

plakát

V hlavě (2015) 

Dost možná nejpropracovanější animák, místy mi připomínal Inception, tj. přenést na plátno extrémně složité a těžko vizualizovatelné věci, které se ale extrémně týkají každého z nás. Emocionálně mě sice V hlavě nějak nepřejelo, ale jeho samotný koncept je prostě extrémně nosný a zajímavý.

plakát

Jako v bavlnce (2020) 

Famózní věc, které dominuje démonická Rosamund Pike. Půlku filmu jsem ji žral, druhou půlku chtěl zabít a celou stopáž zobal z ruky. Těžko říct, jak I Care a Lot bude fungovat napodruhé, momentálně za mě ale film roku - nápaditě vystavéný, navíc s netradičně rozestavěnými figurkami. Závěrečné nékolikafázové rozřešení je pak vynikající. 90 %

plakát

Lásky čas (2013) 

Napoprvé jsem dal tři hvězdy a nemohl jsem být víc mimo, čekal jsem asi novou Lásku nebeskou a dostal prostě něco trochu jinýho. Beru zpět. Fantastická záležitost, milá, vtipná, svižná, protkaná britským humorem, ale hlavně - skoro rvoucí srdce. Film prakticky bez jediné chyby, Curtis at his best, again.

plakát

Dámský gambit (2020) (seriál) 

Skvěle napsaná a výborně zrežírovaná záležitost s výbornými herci a v áčkovém hávu. The Queen's Gambit je v letošní chudé sezoně jedno z nejzajímavějších televizních zpestření. Snad jen ta linka s matkou vyznívá do ztracena, jinak ale skvělá záležitost. 9/10

plakát

Poslední představení (2020) (seriál) 

Neuvěřitelná záležitost. Dramaturgicky naprosto brilantně vystavěná dokumentární série, ve které všechno perfektně sedí. Plná strhujících - nejen sportovních - momentů, ale i dojímavých scén. A to vůbec nezmiňuju střihové montáže ze zápasů, naprostá slast. V The Last Dance si Netflix sáhnul na svůj vrchol, obzvlášť pak ve finální epizodě, která je asi tím nejlepším, co jsem v tomhle žánru viděl. Kdybych mohl, dám i 10 hvězd.

plakát

Na nože (2019) 

Naprostá lahůdka a hned ze začátku roku jasnej kandidát na film roku. Na nože připomíná to nejlepší z Podfu(c)ku a Sbal prachy a vypadni, takže nevidím jedinej důvod, proč nejít po maximálním hodnocení. Superlativy si zaslouží prakticky všechny aspekty, v prvé řadě však skvostné vyprávění, poněvadž Johnson zvládá i přes kupu postav vše přehledně vystavět a dát každému charakteru adekvátní prostor. S tím se pojí i rafinovanost celé zápletky a skutečnost, že film je prakticky celou dobu o krok před divákem. Herci skvělí, samozřejmě s božím Craigem v čele, hudba taky na výbornou. Na nože je po dlouhé době snímek, ve kterém všechny scény maximálně slouží vyprávění a ani jedna není navíc. Už jen proto bych se nedivil, kdyby zde hodnocení v průběhu času rostlo a z filmu se postupně stala kultovka svého žánru. Má k tomu všechny předpoklady.

plakát

Parazit (2019) 

Zatím jasně nejlepší film roku. Ohromně napínavý, vtipný, skvěle napsaný a brilantně zrežírovaný. Strašně se mi líbí, kolik motivů stihl rozehrát a jak je postupně rozvíjel a doťukával, stejně tak oceňuju i nečekané zákruty, kam scenárista postavy táhne. Nemám co vytknout, perfektní záležitost, která si doufám dojde pro Oscara.