Nejsledovanější žánry / typy / původy

• Krimi
  • Akční

Recenze (3 066)

plakát

Colby Covington Motivation - Never Give Up (2021)

Colby Covington a jeho cesta za úspechom. Napriek úspešným zápasom si musel vytvoriť osobnosť, ktorá pritiahne davy, lebo mu hrozila výpoveď a tak urazil celú Brazíliu po zápase Damianom Maiaom. Celé video/krátky film je o adaptácii na realitu a vytvorení tejto osobnosti.

Hakučú no torima (1966)

Dvere s matným sklom a vertikálnymi drevenými pásikmi. Za nimi sa prechádza skoro plešatý chlap s dojmom utečenca. Nakukne za ne a vidí mladú ženu zbierajúcu vypraté prádlo. Kamera cieli na prsia. V druhej minúte už je jasné, o čom a aký tento film bude. Oshima si po svojich predošlých úspechoch zvolil sexuálne ladenú tému, no ešte to nie je pinku. Úlisný Kei Sato len lenivo klipká očami a pomaly si oblizuje pery a vy mu násilníka veríte. Do izby vstupuje bez pozvania a zatlačí ženu dnu. Shino v ňom spoznáva Eisukeho a on len nemo prikyvuje. Po chvíli ale aj trochu odpovedá, no nie na všetko. Jeho dikcia je aj rýchla, aj pomalá, no direktívna. Po silnom chytení za zápästie posiela Eisukeho za Kurou, čo je jeho žena. Eisuke tlačí na Shino preto, že jej zachránil život a že si stále pamätá jej chuť. Chytá ju za ruku a druhou vytiahne zabalený nôž. Idú hore a ona si spieva. Podarí sa mu zviazať jej ruky, zapchať ústa a stiahnuť nohavičky. Vyrušuje ho ale, že je pri vedomí, tak ju dusí. Pritom sa na niekoľký pokus vrátime flashbackom ku spomienke na to, ako jej zachránil život. Ona a Rokko Toura sa obesili, ona spadla a on ju zachránil, pričom jeho nechal visieť. Až teraz tu máme názov filmu. Čiernobiela kamera téme veľmi pomáha. Akoby lacnejší obraz pri téme určitého vykorisťovania vždy sedí. Strih rýchlo strieda v nemom tichu rôzne detaily ohľadom vraždy, aby šokoval. Už prvých desať minút mi stačilo na to, aby som vedel, že film sa mi bude páčiť a musím ho dopozerať. Máme tu aj čierny humor. Vrah si dokonca obliekol vdovcove šaty, keď odchádzal. Manžel obete sa pýta Shino, či s ňou mal vrah orgazmus. Shino varuje Eisukeho ženu, že on je high noon attacker. Príbeh drhne v momente druhého flashbacku a to toho, kedy Eisuke po povodni predal mŕtve prasatá. Kura ho nepriamo zvádza pred všetkými na zhromaždení nejakého intelekturálneho klubu. Našťastie sa rýchlo vraciame do súčasnosti a môžeme sa kochať výhľadom na ryžové pole. Eisuke sa vracia domov a Kura od neho chce komunikáciu a sex, on ale nemá záujem, čo situáciu spraví trochu napätou náhlym priblížením kamery od neho na jej chrbát a otáčajúcu sa hlavu, kedy vraví, že vie o všetkom. Eisuke sa sa k jej objaveniu stavia ležérne, dokonca pohodlne leží na boku, čo tiež sedí tvári Keia Satoa. Ona chce, aby sa zabili spoločne. On na to, že nemá záujem a ak chce, nech to ohlási polícii. Scény vypovedania na polícii nie sú extra napínavé či dramatické, v príbehu majú ale svoj povinný účel ako nevyhnutnosť. Úvodná desaťminútovka bola jednoducho najnapínavejšia a najzaujímavejšia, zbytočné pitvanie sa v osudoch, emóciách a pocitoch štvorice hlavných postáv z tohto napätia výrazne ubralo. Tešilo ma ale, že každý zo štvorice hercov akoby dostal úlohu na telo a tak sa dal jednoznačne vychutnávať herecký koncert po zvyšok filmu. Ďalšie činy násilníka bohužiaľ ostali divákovi nezobrazené a len opísané. V záverečnom vlakovom rozhovore dvoch žien spojených s vrahom využíva Oshima netradičnú kameru, ktorá sa hýbe z jednej ženy na druhú a akoby sa nevedela zastaviť, prechádza tvárou postavy do druhej strany aj napriek tomu, že táto postava stále hovorí. Párovú samovraždu lepšie vo svojom filme opísal Wakamatsu a zaujímavejších filmov o sériových vrahoch sami napočítate na prstoch viac.

Ecuraku (1965)

Videl som 92 min. verziu. Shoko sa vydáva a pozýva aj doučovateľa zo školy, aby ju videl vo svadobných šatách. Najprv tu máme spomaľovačku – beh nevesty medzi stolmi na svadobnej hostine, ktorá je prerušená potleskom a zjavne sa naozaj nestala. Potom si jej vtedajší doučovateľ, číta pozvánku, pričom jeho okolie je rozmazané. Oshima začína umelecky. Doučovateľ začína rozprávanie, ako Shoko doučoval, keď tiež študentom šesť alebo sedem rokov dozadu. Máme tu nespoľahlivého rozprávača – vraví, že to bolo všetko, aby svoje tvrdenie vzápätí poprel a hneď sa priznal, že sa do nej zamiloval a zabil kvôli nej muža, čo ju kedysi sexuálne napadol. Čin ale videl iný chlap, štátny úradník a ten hlavnému hrdinovi zveril peniaze, ktoré spreneveril kvôli tomu, že si ho preklepol a čaká, kedy ho zatknú a chce si po peniaze prísť po odpykaní si päťročného trestu. Naozaj ho zatknú, no hlavný hrdina, keď už ostáva len rok do odpykania si trestu úradníka, podľahne svojim nenaplneným predstavám a kupuje si gejšu na rok. V bare kamera behá z hadej ženy na neho a napriek tomu, že odchádza za gejšou na záchod, sa kamera na chvíľu zastavuje na spevákovi podniku, v ktorom sú. Vizuálny fokus tak dostáva nedôležitý element a ten najdôležitejší je v danú chvíľu vizuálne opomenutý. Kúpená Hitomi je ale zapletená s yakuzou, ktorá ju chce späť. Najprv po ňu prichádza Rokko Toura v jednej z jeho najvypätejších scén, v akých som ho v Oshimových filmoch videl. Hlavný hrdina tu našťastie nakoniec ukazuje aj dobré vlastnosti. Neskôr po ňu prichádzajú traja chlapi a ona sa rozhodne splatiť dlh odseknutím si vlastného malíčka. Jeho druhou ženou je vydatá mama Shizuko, na ktorú je aj surový a násilnícky. Jej manžel má dlhy a príde od neho pýtať Shizuko späť, on ho pred deťmi napadne. Príroda okolo domu očisťuje. Treťou ženou je zamračená Keiko, ktorá mu najdlhšie odoláva a chce vedieť, aké tajomstvo ukrýva, aj keď za to dostala facku. Po jeho neúspsešnom pokuse o samovraždu, kedy už častejšie vidí muža, ktorému míňa peniaze, ho zachráni práve ona a rozvedie sa s ním. Posledná polhodina sa zaoberá posledným mesiacom hlavného hrdinu. V bordeli ho zvedie nemá Mari. On si po ňu ide aj cez bitku. Film sa dá chváliť pre mnohé. Krásna príroda, podmanivá, niekedy hypnotická kamera, skvelí herci hrajúci ľudské slabosti, napínavá zápletka, vyvíjajúci sa hlavný hrdina. Trochu ma štvala logika strachu hlavného hrdinu – on, čo zabil, sa bojí chlapa, ktorého najväčším hriechom je sprenevera peňazí. Necením ani neskoršie prelínanie viacerých obrazov – evokuje to vo mne zmätok a nesústredenie sa na vytvorenie čo najväčšej atmosféry práve z jedného jedného jediné obrazu – záberu. Napriek tomu v závere bol ešte dej uveriteľný a niektorými scénami kultový - podporil úpadok muža, ktorý nesprávne zahral svojimi kartami, zbytočne prezrádzal svoje tajomstvá a nedočkavo robil pre ženy prvé a posledné.

Yunbogi's Diary (1965)

Oshima pridal ku fotografiám hlasy a máme tu prihovárania sa malého chlapca zosnulej mame. Chorý otec ostal, ale nemali na nájom a boli vysťahovaní. Desaťročný hlavný a hladný hrdina nelegálne predáva žuvačky so sestrou, aby uživil rodinu. In medias res rozprávanie podporuje ťažkú tému, no nestačilo mi to na to, aby som film porovnal s ozaj tradičným filmom plnom pohybujúcich sa obrázkov.

plakát

Wasurerareta kogun (1963) (TV film)

Za Japonsko bojovali cez WWII jeho obyvatelia, medzi nimi Kórejci. Ale tí, si po vojne zmenili národnosť na kórejskú, nedostali vojenskú penziu ani napriek zmrzačeniu. Takúto skupinu veteránov sleduje dokument na ich ceste petícií, ktoré vôbec neboli vyslyšané ani u japonskej vlády, ani u kórejskej.

plakát

Watashi wa Bellett (1964)

Supervisor of script: Yasujiro Ozu. Po úspechu niekoľkých svojich celovečerných filmov Nagisa Oshima natočil komerčný kraťas promujúci značku auta. Úvodné titulky sprevádza veselá jazzová hudba a začína obrazom krásneho bieleho veteránu akoby zaboreného do červeného podkladu. Mladík berie autom frajerku do prístavného hotela. Cestou vyhadzuje z auta drinky v sklených fľašiach, čo sa jej nepáči. Keď ona zahodí cigaretu do jeho auta, on káže vystúpiť a všetko si dôkladne vyčistí, na čo sa s urážkami rozídu. Tento príbeh je najvtipnejší, no veľmi mu to nepomáha, keďže ani neviete, a už je koniec. Príbeh netrvá ani 10 minút a už tu máme mladého člena produkčného tímu, ktorý túži po šéfke a aby ju zaujal, zoženie si práve to auto. Podarí sa mu ju dostať do auta. Hudba spomaľuje dej a snaží sa navodiť romantickú atmosféru. jeho snaženie padá na nevybudovaní si atraktivity u svojej princeznej, ktorú navyše necháva spať spánkom spravodlivých, čo ju vytočí. Ide tu o absolútne nepochopenie žien a postavenia muža a ženy vo vzťahu, tiež vidno prílišnú idealizáciu bez reálneho pochopenia ženy. Tretia poviedka je o kolegoch, ktorý sa stali milencami, pričom on je ženatý, žene to nevravel a s milenkou to ukončil. Tá však nemá pokoja a chce to obnoviť. Nepadá to na úrodnú pôdu a tak mu ukradne auto a chce sa v ňom zabiť. Poviedka je málo napínavá a tiež málo dramatická, na to, aká dramatická mohla byť. Poviedky sú celkovo kvalitou príbehov slabšie. V žiadnej som sa nevedel stotožniť s postavami, keďže v príbehoch žili príliš krátko na to, aby mali komplexné charaktery. Najviac ma bavila prvá, potom tretia a najmenej druhá. Chýbalo viac umeleckej formy v príbehoch, kvalitná formrálna stránka nestačila.

Sei no hôrô (1967)

Tlmené zvuky akoby upchatých úst, choroby a zúfalstva a žiaden obraz. Audiošialenosti na začiatku. Vidíme aspoň trojposchodový panelák, ľudí prechádzajúcich sa vonku a zvuky pokračujú. Počas pokračujúcich zvukov vidíme slastný výraz ženy nechávajúc sa uspokojiť chlapom, ktorý náhle prestane. Ona mu vyčíta, že ona riskuje otehotnenie a on myslí len na seba. Chlapa, ktorého hrá Hatsuo Yamaya, známy z hlavnej úlohy z Adachiho Seihanzai. Vidíme ho vo vlaku, kde už hlasy a zvuky nepočujeme. Vystúpi na Sugigasaki station, ktorú nepozná. Začne sa rozpomínať na udalosti včerajška. Kamera sa mu pritom približuje na tvár aj na oči. Spomienky sú vo forme slideshow. Na svojich potulkách v oblasti, kde nechcel vystúpiť, sa pozrie do vnútra jedného domu a v odraze zrkadla vidí sexujúci pár. Popri tom do stanice ide ďalší vlak a jeho zvuky pripomínajú zrýchlené búšenie srdca. Povie si, že dnes večer sa vráti ku svojej žene, ale nechce jej volať. Zoženie si udicu a niekoľko sto metrov na pláži od neho začne mať sex jeden pár. Ženine pohlavné orgány sú cenzurované bielou. Neskôr túto ženu náhodne stretne na ulici a osloví ju. Dajú sa do reči. Ona si ide kúpiť nejkaý kus oblečenia, on za ňu zaplatí, ona sa nenechá dlho prehovárať. Pýta sa, či chlap na pláži bol jej snúbenec, ona na to, že klient a ponúkne mu stráviť s ním čas. On vraví, že musí ísť domov, ona na to, či sa bojí svojej ženy. Tu začína trochu mentálne neistý jedinec prehlbovať svoju psychózu. Vraví si v duchu, že sa nebojí a opakovane si predstavuje nahú ženu, ako ho volá k sebe. Dá sa prehovoriť. Predstavuje si však svoju žiarlivú ženu a prostitútku nedokáže uspokojiť. Na druhý deň vidí, ako utečenec z väzenia zabije katanou policajta. Ten ho okradne a tak cestuje pešo. Stretáva ženu v aute, ktorá ho osloví na ceste a vraví mu, že ju vzrušuje, keď ona balí chlapov a má s nimi sex v aute. Sugescia s naplní. Je to slávna osobnosť, a utečie mu bez zaplatenia obedu v reštaurácii. On teda bez peňazí ostáva splatiť svoj dlh a večer mu vhupne do lôžka čašníčka, jej fanynka. Tá ho nahovorí na lúpež. Na úteku im zastaví kamionista, ktorý zneužíva situáciu na sex s čašníčkou. Vyhodí hlavného hrdinu z auta a neskôr aj ju, ktorú on stretne ísť proti nemu. Keďže vraví, že ho udá, aby získala prácu späť, on sa dopúšťa násilia a šalie. Okráda okoloidúcu ženu a následne prostitútku o peniaze, aby sa dostal domov. Neskôr znásilňuje 2-3 ženy. Wakamatsu vedel viac pritlačiť, čo sa týka zobrazenia násilia, ale to až skôr o rok, dva neskôr. Film tak ostal asi na polceste, roadtrip je to však samozrejme netradičný. Tému zaseknutia sa v malomeste lepšie vyjadril ozplotaition Wake in Fright. Hatsuo Yamaya zasa viac hviezdil v Adachiho filme Seihanzai.

plakát

Vikingové - Opona padá (2020) (epizoda)

Alfred je na druhý deň zázrakom vyliečený z ťažkého zranenia, čo mohlo zahŕňať krvácanie tepny. Odmieta Ivarovu zradnú ponuku mieru. Tu je najväčšou hlúposťou to, že Angličania na seba nechajú strieľať katapultami od nich vzdialenými len 100 metrov. Ďalším nelogickým momentov je púšťanie katapultov do už pomiešaných vojakov oboch strán. Potom je tu Ivar bez plánu, čo sa rozhodne predsa len bojovať na život a na smrť. Hvitserka, ktorý Ivara chcel zabiť, úprimne mrzí, že Ivar sa rozhodol riskovať svoj život. Ivar na oplátku vytvorí snáď svoj najlepší bojový výbuch. Zlatá horúčka si vyžiadala krádež a vraždu a Ubbe rozhodol o bloodeagle. Ten prvý, z druhej série, ostáva ale už navždy neprekonateľný. Epilóg s Flokim je milý, ale veľmi to neprekryje fakt, že aj táto séria mohla mať kvalitu prvých štyroch a nemusela podliezať dobre nastavenú latku.

plakát

Vikingové - Bůh dal... (2020) (epizoda)

Ubbe a ostatní sa zbližujú s Indiánmi. Medzi Vikingami však je aj posadnutý zlatou horúčkou. V Kattegate sa zatiaľ intriguje najslabšie doposiaľ. Bitka v Anglicku je výborná a našťastie zaberá väčšinu epizódy. Ivar naplánoval všetko strategicky a zákerne, aby v nepriateľovi aj vo vedení vzbudil zúfalstvo. Výber miesta bitky, pasce nastražené nie úplne na obete, ale na ich záchrancov, únos kráľovnej. Alfred sa musí riadne obracať a padá do všetkých pascí.  Harald sa nepochopiteľne ocitá sám po zatrúbení do rohu na ústup kvôli hmle a s ním sa tam ocitá aj anglický dôstojník. Prekvapenie Haralda je natočené tak ako prekvapenie Bjorna. Dôstojník sa potom chová nelogicky, Harald však do Vallhally odchádza spokojný a s bratom spievajúc vikinskú pesničku. Na Ubbeho čaká plot twist, z ktorého je divák aj celkom spokojný, aj keď znova kvôli zamlčaniu informácií nedáva až taký veľký zmysel.

plakát

Vikingové - Pouhá magie (2020) (epizoda)

Ubbe s partiou objavujú Ameriku, ktorej nádherná príroda je zobrazená z veľmi dobrých uhlov. Alfred dáva armáde svoj najlepší predslov a nechce s Vikingami nič zjednávať. Potom sa dej výrazne spomalí. Ubbe s ostatnými objavia Indiánov a končíme. Akcia v Anglicku sa posunula do zvyšných epizód.