Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi
  • Akční

Oblíbení režiséři (10)

Werner Schroeter

V Čechách ne moc známý. Kdo by taky na to tady koukal. Queer. Opera. Snovost. Imaginace.  Lautreamont. Isabelle Huppert. Poezie.

Alain Resnais

Především se mi líbí to, co začal dělat v pozdějších letech. Můj oblíbený uživatel Garmon tady na Csfd sice píše, že ten pozdní Resnais je zoufalý, ale myslím že to tak není. Líbí se mi, že od kanonických a těžkotonážních klasik jako je Hirošima a Marienbad nakonec Resnais přešel ke zvláštnímu druhu poťouchlosti. Navíc mám rád hysterku Sabine Azéma. Vrchol poslední doby - jednoznačně  Les Herbes folles. To je Marienbad na tripu.

Alejandro Jodorowsky

S Jodorowskym na věčné časy. Ne že by se mi od něj líbilo zdaleka všechno. Nedá se ani říct, že by setkání s jeho filmy bylo tak zásadní jako třeba s těmi od  Tarkovského - nic už nebylo stejné jako před tím. Ale to setkání zkrátka bylo nějak určující. I s tou vetešnickou psychedelií, esoterikou, a zvláštně nadlehčeně zobrazovaným násílím. Je to prostě mišmaš, terminal caleidoscope... Pouštní sekvence z El Topo je dodnes jeden z mých nejoblíbenějších "krátkých filmů".

Robert Sedláček

Sedláček je krajní stylista, který ovšem své velmi vyhraněné formálně stylistické vidění maskuje pod jakousi insitní pseudo lidovostí. Co mám na mysli? Žádný český filmař dnešní doby nepracuje v hraném filmu s tak sofistikovanými kamerovými jízdami a travellingy (chůze po dvoře v Pravdilech lži, takřka "bayovsky" (sic!) odpoutaná kamera ve Sráčích atd. ) - pohyb kamery u Sedláčka je mimořádně významný a divím se že to ještě nikdo nepojednal. A furt se bude psát, že Koblovský má vyblitě televizní obraz...Když se k tomu připočítají značně stylizované dialogy, které jsou ovšem pronášeny takřka s finskou netečností a obyčejností. V Sedláčkovi je něco barokního. Nebo jak říká kamarád - Sedláček je český Fassbinder.

Gábor Bódy

Každý ze tří Bódyho filmu byl naprostým zjevením. Naprostým.

Zoltán Huszárik

"Mladé ženy nás ničemu nenaučí, krom citlivosti, té však není zapotřebí."

Szindbad.

 

V Huszárikovi je úplně všechno, celý život, celý svět.

Leos Carax

Vyrostl jsem na něm.  L'amour fou :-)  Ale líbí se mi doteď. V novém kabátku už ovšem míň.