Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (221)

plakát

Skleněné peklo (1974) 

McQueen a Newman si to tady neuvěřitelně dávají. Přesto jako fanda Steva McQueena musím uznat, že nejvíce mi zaujala malá vedlejší linka Freda Astaira. Aneb film je opravdu naplněný obsahem k prasknutí. Však co by taky nebyl, když má téměř tři hodiny. Ty však utekly jako voda, na rozdíl třeba od Sand Pebbles, jenž jsem viděl nedávno. I po téměř padesáti letech jde stále o řádný akční blockbuster s mnoha výbornými scénami, které i dnes berou dech. Buďme ale k sobě upřímní - ne úplně všechny scény zestárly na jedničku. Třeba scéna s helikoptérou zachraňující výtah mi dnes již přišla až komicky směšná. Proto jen za čtyři hvězdičky. Ale celkově jsem moc spokojený.

plakát

Turn It Up (2000) odpad!

Nemám rád hiphop a gangsta kultura je mi cizí, takže jsem ukázkově mimo cílovou skupinu... Nicméně si dovolím podotknout, že i na IMDB má tohle dílko 4 body, takže určitě nejde o nějaký neprávem přehlížený klenot. I když si odmyslím trapné dialogy, mizerný příběh a špatné akční sekvence pod úrovní průměrného Seagalova filmu, tak nemůžu hodnotit pozitivně, protože hlavní hrdina Ja Rule hraje ukrutně nesympatické hovado a na mnoha místech ochotnicky přehrává. Celý film jsem držel palce, ať mu už konečně někdo zatne tipec. Pras je kapku lepší, ale jen o chloupek a občas působí trochu prkenně (což u neherce není nic divného). Statham zase hraje průměrného, nezajímavého záporáka. Film nenabízí vůbec nic zajímavého. Ano, někdo vychvaluje alespoň rap. Jeho kouzlu ale osobně nerozumím a nijak na mě nepůsobí. Pro mě to bylo 80 minut čirého utrpení. Jde v pořadí o 40. film s Jasonem Stathamem, který jsem viděl.

plakát

Strážní loď Sand Pebbles (1966) 

Sand Pebbles se mi hodnotí strašně těžce. Téma a prostředí Číny v polovině dvacátých let dvacátého století je super. Jsou tu komunisti, nacionalisti, američtí námořníci, naivní misionáři... Dost velký mišmaš, ale tématicky dobrý mišmaš. Problém je, že jde o tři hodiny dlouhý mišmaš. A ať se film snaží, tak nejde o Once Upon a Time in America, který přes svou stopáž pádí kupředu jak stádo splašených mustangů... Sand Pebbles si ke svému konci spíše tak pozvolně proplouvá. Respektive občas ani nepluje, nýbrž čeká na jaro až bude víc vody... Steve McQueen střílí, Steve McQueen opravuje, Steve McQuenn balí Candice Bergen, je to správňák od kosti, má koule, je věrný přítel, zastává se slabších a je to prostě chlap, hrdina... ale jde o můj devátý film s ním a nějak mi přijde, že tady od něj není nic navíc. V hlavní roli není námořník Holman z Utahu, nýbrž Steve McQueen hrající námořníka, jestli to dává smysl. Naštěstí zde najdeme kupu zajímavých postav - Richard Attenborough jako Frenchy hraje prim, ale za zmínku stojí i Po-han (Mako), Maily (Emmanuelle Arsan), naivní misionář Jameson (Larry Gates). Plus i nedůležití námořníci jsou vykresleni nebývale výrazně. Vlastně se mi líbily snad všechny postavy s výjimkou Candice Bergen. Což o to - Bergen je sexy jak hrom, ale s takhle napsanou rolí by asi nic nesvedla žádná herečka. Dále se jedná o film ze šedesátých let, tak se musíme připravit na několik archaicky ztvárněných scén (boxovací scéna s Po-hanem), šedesátkově "zamilovávací" scény mezi McQueenem a Bergenovou, glorifikace amerického námořnictva, vlajky, pateticky patriotický kapitán apod. ALE! Film zároveň disponuje hned několika opravdu povedenými scénami. Např. oprava lodního motoru při které tuhne krev v žilách, poslední scéna s Po-hanem, závěr vedlejší linky s Frenchym a Maily a vlastně i samotný konec filmu je sám o sobě nadmíru zajímavý... Některé filmy se točí jen okolo jedné povedené scény a tady je jich hned několik. Spousta dobrých věcí, ale prostě to do sebe úplně nezapadá, takže tentokrát jen za tři*.

plakát

Muž, o kterém nic nevím (1963) 

Americký zákaz potratů znovu učinil film relevantní i v dnešní době. Hlavní dvojice spolu prožije noc a Natalie Wood otěhotní. Protagonisti se pak snaží najít nějakého lékaře, který by provedl zakázanou interrupci... Katolická rodina Natalie Wood se jim v tom snaží zabránit a nejlépe donutit McQueena, aby se pochlapil, "převzal odpovědnost" a Natalii si vzal. To vše ve formátu lehké komedie, nicméně jedna akční pěší honička s prchajícím McQueenem je zde přítomná. ;) McQueena jsem dosud viděl jen v akčních rolích, tohle byla pro mě jedna z prvních rolí neakčních. Steve mi zde dokázal, že je (byl) opravdu herecká hvězda a zvládne utáhnout i neakční snímek. Ale vypíchnout musím Natalii Woodovou, která mu s bravurou sekunduje, ne-li rovnou hraje prim. Ta zde hraje vesměs moderní ženu, která se snaží prosadit v sexistických šedesátých letech a razit si svoji cestu. A je to ztvárněno velmi sympaticky, s humorem, lehkostí, grácií... ne, jak dneska. Velmi pěkně se na to kouká a i když se jedná o černobílý film, tak funguje i dneska.

plakát

Duchové Marsu (2001) 

Jedna hvězdička za parádní akční soundtrack. Film samotný je ale hrozná kravina, která na mnoha místech vypadá děsně amatérsky. Natasha Henstridge je příšerná herečka, ale to, co předvádí Ice Cube, je skutečným důvodem, proč je film zařazený v kategorii horor. Vždy když se objevil v akčních scénách, tak mě nejspíše přes obrazovku posedl jeden z marťanských duchů, protože jsem v ten moment cítil nepříčetnou potřebu vypíchnout si obě oči... Ten jeho nezájem, ta jeho vyžraná postava, jak kdyby propagoval výhodné menu z KFC nebo parodoval dnešního Stevena Seagala... Nedalo se na něj koukat a věřit mu jakoukoliv akční sekvenci. Jde o film, jehož sledování bych nedoporučil ani svým nepřátelům. Jde v pořadí o 39. film s Jasonem Stathamem, který jsem viděl.

plakát

The Shamen - Comin' On (1993) (hudební videoklip) 

První hvězdička za Stathama; druhá za jeho taneční pohyby; třetí za plavky s leopardím vzorem 😏; čtvrtá, že se nešetřilo olejíčkem. Videoklip výborně ilustrující počátek devadesátých let 20. století.

plakát

Calvin Harris - Summer (2014) (hudební videoklip) 

Hudba strašná, kočky dobrý, zadečky 100%, prádélko ujde, Stathama málo, auta krásný, "závodní" sekvence fuj. Celkově neinvenční, nudné a generické video.

plakát

Le Mans (1971) 

Film prezentuje velmi pomalé až dokumentární záběry zobrazující dobovou návštěvu závodu Le Mans v 70. letech. Tyto záběry jsou prostřídané agresivními oldschool závoděním, které i dnes docela ujdou. Pokud koukáte na moderní závody, tak vás rozdíl v (ne)bezpečnosti chování prakticky všech zúčastnění praští do očí. K tomu připočtěte velmi lehce nastíněnou romantickou linku mezi hlavním závodníkem a jednou manželkou jednoho z jeho zesnulých soupeřů... Ale tady se nenechte nachytat, tahle nezávodní linka má v součtu pár jednotek minut a jde jen o vedlejší křoví. Prim tu hrají ty záběry závodících aut. A sic jsou na svou dobu velice zdařilé, tak dnes už sami o sobě podle mě nedokáží utáhnout 110minutový film. Osobně mi zaujalo jen posledních cca 10 minut závodění a velmi mi potěšilo závěrečné rozuzlení... Ale kdybych chtěl sledovat dlouhé záběry kroužících aut, tak se podívám raději na aktuální závod, nikoliv film. I když pravda, že aktuální závody jsou dnes o dost sterilnější a méně akční... Když už jsme u srovnávání dob, moderní závodní filmy jsou už také jinde a to i když pominu technickou stránku. Mám na mysli hlavně zapojování příběhu a obecně propracovanějšího scénáře. Ford v Ferrari (2019) a nebo hlavně Rush (2013) nabídnou krom epických závodních scén i silné osobní příběhy a emoce s nimi spojené. To mi osobně tady chybí, respektive je vykresleno opravdu minimálně. Steve McQueen je okay skoro všude, ale... imho spousta jiných jeho filmů zestárla mnohem lépe. Nevidím moc důvodů, proč na Le Mans v dnešní době koukat. Napadají mě jen dva - 1) Sentimentální připomenutí doby, která se už nevrátí 2) Jste velký fanda motosportu a chcete nahlédnout do časů minulých.

plakát

Krásky a šprti (2009) (pořad) 

První série se trochu hledá, proměny nejsou tak velké, úkoly jsou slabší a od začátku člověk měl pocit, že to vyhraje tým, ve kterém je jediná kráska s mozkem, což se nakonec taky stalo. Ale je to koukatelné. Druhá už je v mnoha ohledech vypilovanější. Bohužel se produkce rozhodla krásky prezentovat jako totální hlupačky. Podle mě až zbytečně drsně v tomto ohledu tlačili na pilu, protože některé krásky nepůsobily ani jako funkční lidská bytost... Na druhou stranu názorový střet v soudní síni (S02E03) mezi Ellynie-May a Jessie na téma socialismus versus kapitalismus (Its great to be social :)) je naprosto epická záležitost. Třetí série už prezentuje krásky naštěstí trochu lidštěji, proměny jsou fakt výborné a produkce více tlačí na vytvoření reálných romancí. To se daří nadplán a několik párů pokračuje ve vztahu i po skončení natáčení, jeden z nich končí i svatbou. Spoiler: Samozřejmě všechny vztahy vybouchly a zmíněné manželství po pár letech skončilo rozvodem. Koncept této show k vytvoření dlouhodobého vztahu v reálném světě nenahrává. Čtvrtá série je dost podobná třetí, ale začínají se více objevovat "ponižující" úkoly typické pro moderní reality show, meh. Pátá série mění moderátora (změna k horšímu) a celá se odehrává na Fiji. Jde už o typickou moderní reality show se vším špatným, co tento žánr obnáší. Tato řada mi už vůbec neseděla. V šesté sérii jsou australští geekové spárováni s americkými kráskami a "humor" se generuje hlavně z toho, že Američanky o Austrálii neví vůbec nic. To na mě nějak nefunguje. Navíc je jasné, že celá show se transformovala do typické "generické reality show". Tato série je dle mě druhá nejslabší. A která je ta úplně nejslabší? Ta sedmá z roku 2021. Koncept show je dost překopán a je z něj spíš seznamka mezi... Mezi kým vlastně? Nevím, jak se to tvůrcům podařilo, ale celé to působí ještě více falešně. Je mi jasné, že i ty předchozí série nebyly autentické, ale tady je to extrém. Mezi geeky tak nalezneme namakaného fandu bojových umění, který v několika filmech působil jako herec. Ano, produkce mu nechala narůst otřesné vousy a on má rád Dungeons and Dragons, ale ten týpek je prostě pořád kus a je něco jiného než typický nerd. Změny jsou i na druhé straně, pár krásek znovu působí hloupě, ale nyní zde nalezneme i kočky s vysokoškolským titulem... Úkoly jsou divné a podle mě výsledky soutěží "zmanipulované". Vzhledem k nevyrovnaným stránkám jednotlivých týmů - síle, inteligenci, výdrži, trpělivosti apod. se tomu stejně nedivím. Jsem přesvědčen, že zde se o výsledcích rozhodovalo v produkci podle toho, aby vždy vyšel divácky nejzajímavější výsledek. Průběh soutěží nikdy není ukázán přehledně a o výsledku rozhoduje subjektivně moderátorka nebo hostující osoba... Nevím, tento formát mi k chuti taky nepřišel. Díky zaměřením na vztahy a romantiku předpokládám, že byl primárně cílen na ženské publikum. Dle zábavy bych hodnotil: S03>S04>S02>>S01>>>S05>>S06>>>>>S07 Ideálně jsem měl skončit po čtvrté sérii.

plakát

Planeta nezadaných 3 (2019) 

První třetina filmu se mi moc líbila, až mi na mysli vytanuly myšlenky, že to, i přes slabší hodnocení na csfd, nečekaně vypadá na nejlepší díl série. Bohužel zbylé dvě třetiny jsou natahovaná nuda. Škoda, procenta na csfd tentokrát nelhala a opravdu zde máme nejslabší díl série. 2**

Ovládací panel