Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Akční

Recenze (17)

plakát

Na slovíčko, Nizzo (1930) 

Stejně jako jeho bratr Vertov si i Boris hraje se vším, co mu kamerový přístroj nabízí. A tvoří nezatížený autorský pohled na městečko. Myslím, že by bylo jednoduché říct, že je to film o sociálních rozdílech. Montáž tomu totiž nijak nenapovídá. Jediné místo, které by se tak označit dalo, by byl kontrast se zábavou vyšší třídy (plesy) a ulice (karneval) přičemž ale i na karvenalu jsou přítomní lidé vyšší třídy a montáž není nijak kriticky se vyjadřující nebo emoce burcující. Naopak je velmi věcná. Co tam ale je (a hodně!) je hra a fantazie, obzvlášť sexuální. A místy (třeba u záběrů na komíny v kombinaci se starší paní) maličko za hranou :D Pro mne zůstává Na slovíčko, Nice spíš takovým hravým autorským pohledem na společenský život se vším, co k tomu patří.

plakát

Řím, otevřené město (1945) 

Není právě v té "prázdnotě dialogů" něco, co hluboce vypovídá o vztazích a rozpoložení postav? Hlavní postava kněze má dialogy napsané naprosto bravurně. Kněz vždycky dovede ulevit duším, které se k němu utíkají, ale také být nemilosrdně tvrdý vůči nacistům. O hloubce lásky snoubenců nám všechno napoví věta "Pojď si sednout na schody, jako tenkrát poprvé, pamatuješ?" Nebo třeba způsob, jakým spolu komunikují herečky v divadle, je skvělou ukázkou jejich vzájemných sympatií a antipatií. Vše je řečeno jen v náznacích, protože také ne se všemi účastníky spiknutí je dobré sdílet všechny informace. A proto jde o napínavý film a ne o dialogy o ničem, které se musí přežít.

plakát

Červený balónek (1956) 

Opravdu krásný a poetický film plný jemnosti. A super soundtrack.

plakát

Věčný žid (1940) 

Samozřejmě co se týká etického a morálního hlediska, nejde jinak, než tenhle film odsoudit. Ale určitě je užitečné ho vidět, aby se člověk seznámil s tím, jak jednoduše lze vytvářet propagandu. Stačí random obrázky z ulice, obličeje lidí s ošklivými zuby, nějaký ten graf plus ten správný vemlouvavý komentář a neštěstí je na světě.

plakát

Zelig (1983) 

Nemohla jsem se přestat smát. OK, jeho humor je silně nekorektní, ale na druhou stranu je nekorektní úplně ke všemu. Woody Allen je prostě mistr nadsázky a v tomhle filmu se teda rozhodně nezapřel!

plakát

Zapomenuté stříbro (1995) (TV film) 

V porovnání s jinými mockumentary je to trochu slabé kafe. Obávám se, že obsahuje příliš mnoho cinefilních vtípků a pro obyčejného člověka zůstane spíš filmem, který je OK si pustit při žehlení. Poslední scéna s projekcí Salome je ale doopravdy dobrá, je vidět, že se na ní filmaři vyřádili a dobře se bavili. Plus obsahuje hromadu odkazů na velká díla kinematografie jako jsou třeba Křižník Potěmkin nebo Intolerance.

plakát

Spaceballs (1987) odpad!

pardon, ale tohle bylo opravdu hrozný... nejen že jsme u toho málem usnuli, ale ty vtipy jsou hluboko pod úrovní Toma a Jerryho. Klišé vedle klišé.

plakát

Hraje skupina Spinal Tap (1984) 

Ty postavy jsou tak dementní, až to hezký není! :)) Nejvíc jsme si asi "užili" přiléhavé elasťáky. Podruhé už raději ne, jde o psychické zdraví. Jediné, co mě mrzelo, byly krátké písničky, protože ty jejich texty mají šťávu!

plakát

Osm hrozných (2015) 

OK, trochu to šustí papírem, postavy jsou černobílé a všechno vyřeší deus ex machina, ale má to vtip. A to je pro tenhle žánr hlavní :-) Smáli jsme se celou dobu, Tarantino se nezapřel, herecký výkony super - takže doporučuju.

plakát

MOST! (2019) (seriál) 

Skvělé zrcadlo našemu čecháčkovství. Asi si to dám ještě jednou :-) Chápu, že se trans komunita vzteká, že z nich děláte karikatury, na druhou stranu - vztekal se někdo z jiných názorových/národnostních menšin, ze kterých si střílíte? Karikatury, podporující stereotypy, jsou tam všichni. A z toho právě vychází ten humor. Jo a ještě jedna věc - queer lidé se stále ptají, proč jste místo cis-ženy neobsadili trans ženu... otázka ale spíš je, jestli by trans ženy souhlasily zahrát takovýhle scénář, kde by si střílely ze stereotypů kolujících o nich samých. Nevím, ale asi ne. ... Takže - za mě pět hvězd.

Ovládací panel
1 bod

Fanklub

(1)