Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (131)

plakát

Fantóm opery (1990) (TV film) 

I am not the Phantom, I am Mephisto! :)) Zajímavá a velice uspokojivá verze příběhu o Fantomovi Opery. Dva díly předkládají mnohem více prostoru pro vykreslení nátur postav, které ovšem úplně nesedí s původním románem. Především Fantom v podání Charlese Dance mě nepřestal fascinovat svou vcelku příjemnou, laškovnou osobností :) Moc se mi nelíbí jeho hlas, který mi přijde pro postavu nevhodně zabarvený, protože ubírá postavě na tajemnosti. Zajímavě vyřešili to, že nikdy Fantomovu tvář neukázali na kameru. Christine je docela příjemná a křehká a naivní, ale přesto se mi v této roli více líbí Emmy Rossum. Co mě asi nejvíce překvapilo, bylo, jak skvěle mi zde seděl Adam Storke v roli "Raoula" (v této verzi z něj udělali jeho bratra, hraběte Filipa). Storke má přesvědčivé charisma, dobře to zahrál a jednoduše mi přišlo, že se pro tuto roli narodil. Je sice pravda, že povahou Filip není jako Raoul v Lerouxově knize, kde Raoul není žádným baličem dívek, ale naopak se povahou docela podobá Christine. Nějak mi to ale nevadí, byl velice přesvědčivý i tak. Nečekaná je smyšlená role pana Carriera a vůbec celkový smyšlený Erikův příběh, který je zde předkládán. Opět zde chybí Peršan, ale to není žádné překvapení :) Chybí mnoho klíčových scén z knihy, které byly z nějakého důvodu nahrazeny jinými, a tak i konečná konfrontace se neodehrává v podzemí opery, nýbrž na střeše (ale je to docela akční bitka). Tyto věci by mohly fanouška Fantoma Opery řádně odradit, ale nelze tomuto filmu upřít, že je docela solidní. Rozhodně je to zajímavý úhel pohledu, ale jestliže chcete pochopit, o čem Fantom Opery je, doporučila bych se podívat na jiné verze (r. 1925, 2004).

plakát

Monkey Dust (2003) (seriál) 

Tak tohle je pro mě fascinující počin. Z mého pohledu Monkey Dust není komediální a když už, tak pouze hodně tvrdá a hrubá satira. Slepenec skečů ze života nejrůznějších individuí, které se pohybují po Velké Británii. Postavy se objevují i v dalších epizodách, kde můžeme opakovaně pozorovat obdobné situace v jejich životě a snad v tomhle spočívá ten humor: Znova pozorujeme Ivana Dobskyho, který propuštěn z vězení skáče na Mr. Hoppy za radostné reklamové písně; znova vidíme nadějného tatínka pokořeného osudem, když jeho synáček Timmy pokaždé vytasí pěknou historku o svém novém tátovi; znova odporný, vysušený a hnilobný pedofil láká po internetu děvče, aby se s ním tajně sešlo; pokaždé se vrací zdeptaný Clive the Liar za stejné písně, aby vytasil novou historku své ženě o tom, co dělal, a inspiruje se zápletkami nejrůznějších filmů a písní ... Tito lidé jsou tragičtí v tom, že sami nehýbou svým štěstím a nechávají se letargicky unášet dál. Nedokážu přesně vyjádřit proč, ale tento seriál mě strašlivě baví, nebude však pro každého. Chce to silný žaludek, smysl pro černý humor a zájem o nejrůznější animační styly, které se zde střídají a seriál oživují. Z postav mě asi nejvíce dostal Ivan Dobsky, jehož příběh mi již od prvního skeče přijde strašně psycho. Jo a úvodní píseň od Eels jsem si dokonce musela dát jako vyzváněcí tón :)

plakát

Máj (2008) 

Přijde mi, že Brabec si moc dobře uvědomuje, že soustředit se jen na vizuálno není nejlepší cestou, ale je mu to jedno. A to je prostý důkaz jeho neschopnosti poučit se ze svých chyb. Doplnil Máj o svou vlastní vatu a z nějakého důvodu se rozhodl následovat jakýsi trend dnešních pubertálních tzv. idolů - Stropnický jako emo-Vilém vzbuzuje ve mně pobavený smích při slovech "strašný lesů pán" (i jeho parta banditů) a z Jarmily udělali věčně nahatou děvku bez mozku (bylo to nutné??). Konverzace při výstupu na kopec mi přišla zoufale nepřirozená, jako by se autoři snažili napodobit tlachání zahraničních filmů (s češtinou se nedá zacházet stejně jako s angličtinou). Ta rozpačitá sekvence s duchy mě totálně vyvedla z míry a ponechala nechápavou. Instrumentální soundtrack se mi však docela líbil a taktéž Tříska a Javorský. Přesto je smutné, že to Brabec na tolika místech pokazil ...

plakát

Šípková Růženka (1959) 

Nejlepší Disneyovka s princeznou - s překrásnou Aurorou a nejlépe ztvárněným princem Philipem. Zlá Maleficent je podle mě nejlepším disneyovským padouchem vůbec (ani Scar není tak prolezlý zlem a odporem) a dá se tedy říct, že tato pohádka je tak skvělá díky všem těm postavám. To je ale málo - vynikající je také atmosférická malba a animace, jemný humor, výborný soundtrack a fascinující boj mezi princem a drakem. Sleeping Beauty je neuvěřitelně solidní a neupadá na žádné úrovni. Je to nejzákladnější kámen všech pohádek o princeznách. Jo a mimochodem - jsem pro blue ;)

plakát

Hancock (2008) 

Po všeobecném až podprůměrném hodnocení jsem měla pocit, že asi vím, na co jdu. Každopádně to bylo nečekaně dobré. Vězí to v tom, že nejzajímavější příběh vám nemohli prozradit už v traileru, takže jsem vůbec nečekala všechny ty překvapivé zvraty. Will Smith je fajn a Charlize jsem ke svému pohoršení identifikovala až v závěrečných titulkách. Je to zábavné, akční, zajímavé, má to své výborné momenty a celkový dojem je nadprůměr. Jelikož superhrdinským filmům fandím a ráda bych si o tomto příběhu přečetla více (o žádném komiksu nevím), dávám za čtyři :) P.S.: Geeky potěší nečekané zjevení se Leonarda z Big Bangu.

plakát

Temný rytíř (2008) 

Kill the Batman. Neuvěřitelně zručně natočený film, který je plný skvělých nápadů a neokoukané akce. Příběh mě rozhodně vtáhl dovnitř, a dokonce mě párkrát dostal do takové situace, kdy jsem si nedokázala ani představit, jak to půjde dál. Dokázat něco takového je znakem nadměrné vychytralosti režiséra, který vám v takové chvíli ani nedá na vybranou, žádné možnosti, se kterými bychom pomocí logiky mohli odhadnout, co dál. Heath Ledger v roli Jokera se zaručeně zařadí mezi ty nejlepší filmové padouchy všech dob. Jeho podání postavy převyšuje všechny ostatní herce, jako by si sám prostřel vlastní stůl a ostatní nechal jíst v koutě. Naprosto mě dostala scéna, ve které vyšel z nemocnice :D V tu chvíli jsem si říkala: Již neodvolatelně, Heath Ledger je ZATRACENĚ COOL. Rozhodovala jsem se mezi 4 a 5 hvězdičkami a nakonec jsem dala 5 a to z důvodu, že čtyřmi jsem ohodnotila jiné komiksové filmy. Ve skutečnosti ale stojí Temný rytíř o něco výš než ony. Je to excelentně natočený film, ale zcela určitě bych netvrdila, že nejlepší všech dob. To není možné. Nemá ony duchovní kvality, které časem neodumřou, jako má většina filmů v TOP desítce/dvacítce/třicítce...?. Mimochodem, kolik jich bylo? Six? ;D P.S.: William Fichtner je ten nejcoolovější bankovní manažér :))

plakát

Až na krev (2007) 

Při těžbě ropy na přelomu 19. a 20. století byla krev. Úmrtí ve filmu byla opravdu zastrašující svou tvrdou skutečností, Danny Day-Lewis hvězdou mého večera (skvělý přízvuk a ta chůze - následek jeho pádu na začátku filmu?) a Paul Dano se po Malé Miss Sunshine ukázal jako hodně zajímavý a přesvědčivý herec. Zpočátku jsem viděla Plainviewa jako starostlivého chlapíka, který mě pak více než překvapil replikou, že nesnáší všechny lidi. Nesedělo mi to tam. Jeho pád do jakéhosi stavu šílenství vyústil pekelně šílenou scénou na bowlingové dráze a mám takový instinktivní dojem, že by se ta scéna mohla jednou stát i kultovní. Něco jako De Niro mlátící svého podřízeného baseballovou pálkou, tak Day-Lewis házející koulí a kuželkami... Taky musím konstantovat, že mi film přišel 2x delší, než ve skutečnosti byl - a to mám dlouhé filmy ráda - něco ale tady vázlo. Již od první scény se mi nelíbil soundrack; ten zmatený hukot mi šíleně připomínal Vesmírnou odyseu :) Je to však velmi dobrý film, jinak se mi líbil.

plakát

Fantazie (1940) 

Zajímavý počin a klasika, která mi dlouho unikala. Pro mě to byl místy náročný film, protože vnímat 2 hodiny obraz a zvuk a snažit se pochopit každý moment jejich korespondence pro mě bylo moc, a tak jsem si ho rozdělila na dva. Hodně se mi líbil Čajkovského Louskáček a Musorgského Noc na Lysé hoře, zrod na Zemi byl také docela zajímavý a Čarodějův učeň - Mickey Mouse je prostě klasika. Jen ti tančící pštrosi mi moc nesedli :) Myslím, že by bylo výborné, kdyby se někdy našlo nějaké kino, které by Fantasiu hrálo. Je to jeden z těch filmů, který byste měli vidět na velkém plátně.

plakát

Legenda o Mulan (1998) 

Nemůžu si pomoct. Mulan jsem viděla už tolikrát a pořád se u toho skvěle bavím. Od skvělých gagů, po zajímavý příběh, chytlavé písničky, skutečně napínavé, akční scény, chytré nápady, sympatické klaďasy a hrůzné padouchy a nehorázně vtipného Mushu v podání Eddieho Murphyho. Nemůžu nedat pět hvězd, vždyť to by bylo pokrytectví :)

plakát

Lví král 2: Simbův příběh (1998) 

OPĚT-FURT-DOKOLA omílané téma nedovolené lásky mezi dvěma klany. Dvojka si jen hraje se surovým materiálem, se kterým pracoval vynikající první díl, přičemž vynechali tu krásnou poetiku a hloubku. Některé písničky jsou překvapivě hezké, třeba He lives in you anebo One of us (ten zpívající hroch mě pokaždé dostane), vtípky Timona a Pumby se víceméně nezměnily. Film se snaží tvářit seriózně, ale prostě už tak kvalitní není. Navíc, co je s tím českým názvem? Jaký Simbův příběh? P.S.: Upendi mi už jako malé lezla na nervy ;)

Ovládací panel
12 bodů