Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (131)

plakát

Virunga (2014) 

Dokumentarni film, o kterem se da rict mnoho. Ztelesnuje vyborny priklad umelecke zurnalistky, kde neutuchajici exploze v pozadi vykresluji zvysujici se napeti v Narodnim parku Virunga. Pytlaci, spravci parku, byvali detsti vojaci a mnoho podezrelych postav vypraveji vlastnim slovy pribeh konfliktu a protichudnych zajmu. Puvodni umysl natocit film o nadeji se podarilo probit doslovnou invazi ropne firmy a nasledneho teroru jenom pomoci krasne postavy Andreho Baumy, ktery za smysl sveho zivota povazuje horske gorily. Kolik toho vite o sve FTSE 250 korporaci? Je to teprve zacatek...

plakát

Zmizení (2005) 

Nesrozumitelne dialogy, nesouvisla hudba bez ustredniho motivu, zanrove (film noir) avsak nezvladnute postavy. Dosud jsem nevidela film s tolika scenami natocenymi z nizkeho uhlu, jako je Brick. Avsak ono to nestaci k dosazeni umelecke kvality, naopak ty sceny pusobi podivne (a to ne ve smyslu "dutch angle"). Je az bolestive ocividne, ze filmari nemeli k dispozici zadne zajimave lokality, a tak se snazili ozvlastnit, co nasli. K plusu snad jen zajimavy napad a koukatelny Joseph Gordon-Levitt. Film pusobi jako jeden z tech domyslivych studentskych filmu, na ktere se "musite" podivat, protoze ho natocil vas kamarad.

plakát

O slušnosti (2012) (TV film) 

Režisér přilepil obličeje a jména k omílaným prohlášením, které si denně přečtete ve fóru na novinkách.cz. Opakované užívaní Mé Vlasti je nezajímavým a moc jednoduchým řešením. Bohužel si z filmu nic neodnáším. Soustředit se jen na romské etnikum mi přijde jako sakra málo chcete-li natočit esej o "multikulturním modelu společnosti".

plakát

Kajínek (2010) 

Takhle zku*venou kameru jsem jeste nevidela.

plakát

Fantom opery (1989) 

Překvapivě docela slušná verze Fantoma Opery, která se sice přesunula do Londýna, ale jinak vcelku dobře zachovává ducha:) původního díla Gastona Lerouxe. Robert Englund je skvělý padouch; jeho Fantom je temnější a velmi násilnický, v jeho původu má spáry samotný Ďábel. Masku si šije z kůže svých obětí, což je docela humus, ale rozhodně zajímavá obměna v příběhu. Z Raoula zde udělali poněkud arogantního Richarda a Christine se jmenuje Day. Strašně se mi líbila scéna na hřbitově a Fantomovo doupě je též lepší a méně pompézní nežli ve verzi z r. 2004. Slušná hudba, zajímavá verze. Ale netroufám si říct, že je vhodnou reprezentací příběhu Fantoma Opery.

plakát

Jesus Camp (2006) 

Dobrý dokumentární film, u kterého si můžete bohatě zanadávat, politovat chudáky ubrečené děti, které údajně zhřešily, protože si přečetly Harryho Pottera, a ocenit svou vlastní duchovní svobodu, která vám dává možnost rozpoznat opravdové zlo dnešního světa.

plakát

Fantastická čtyřka (2005) 

Tak strašný tento film není. Je celkem zábavný, je v něm několik povedených nápadů a Johnny Strom i Ben Grimm byli docela dobře pojatí. Naopak Reed Richards se mi fakt na Ioana Grufforda nehodí a Jessica Alba jako Sue Storm je totální krok vedle. Instrumentální soundtrack mi místy nebezpečně připomínál ten z X2. V dnešní době výborných komiksových adaptací (Watchmen, X-Men) je však tento film strašně plochý. Nejsou zde žádné hlubší myšlenky, žádná typická komiksová hypertragičnost, která by vzala diváka za srdce (a potenciál zde nepochybně přebývá - Doom, Grimm). Ani velepadouch Dr. Doom není impozantní, po chvíli se vytrácí z paměti a člověk ne a ne si vzpomenout, které protipóly zde proti sobě bojovaly. Fantastic Four obecně je spíše zábavné dílo, ale věřím tomu, že i tak bude schopné oslovit diváky zcyničtělé dnešní dobou. Stále však zbývá nalézt ten správný přístup.

plakát

Strážci - Watchmen (2009) 

Na film jsem se šíleně těšila už od prvního zhlédnutí traileru někdy půl roku před premiérou, a tedy mé první zkouknutí filmu dopadlo více kriticky nežli ta následující. V tom tkví zřejmě kouzlo tohoto filmu - s každým zhlédnutím se v mých očích zlepšuje. Dle mého názoru nemohli sehnat lepšího herce pro roli Rorschacha (jeho animální paniku při policejním zásahu bych si nikdy nedokázala představit lépe), výborný byl též Crudup jako Dr. Manhattan, překvapivě dokonalý Wilson jako Dan... Z vedlejších postav se mi jen Goode zdál jako "suška", který by asi těžko někoho zmlátil, ale v tom tkví ta komiksovost (i jeho scéna s kulkou, která je s komiksovým nadhledem vlastně děsně cool). Takže už ho beru. Akerman je taková poněkud neslaná, ale na druhou stranu některé scény zvládla vcelku dobře (scéna velkého zjištění), takže nemá cenu si stěžovat. Úvodní titulková sekvence a Jonův příběh jsou jednoduše geniální, z Rorschachových hlášek jsem se řezala smíchy, z jeho scén jsem se celá tetelila blahem a dost se mi líbí i celkové detektivní pojetí příběhu, když ke konci dojdeme až k samotnému padouchovi. Zpomalené záběry chytře slouží k hlubšímu náhledu na obraz stejně, jako to děláme při čtení komiksu. Dialogy většinou pochází přímo z geniálního pera Alana Moora, takže se člověk opět jen tetelí nad těmi skvělými myšlenkami a strašně zajímavým závěrem. Se změnou konce v klidu souhlasím, a dokonce jsem už po druhém zhlédnutí přišla na chuť soundtracku, který občas perfektně sedí (Bob Dylan, Philip Glass) a občas je skutečně výbornou parodií, kterou by ocenil sám Komediant (Wagner, Mozart). Akorát při posledním, rádoby sexy dialogu mezi Laurie a Danem se mi dělalo trochu šoufl a trochu mě mrzelo, že pozměnili konec Kovacsového posledního a Rorschachového prvního případu (ten komiksový byl rovněž badass). Strašně se mi líbilo, že se tvůrci nebáli otevřených zlomenin a rozprsknutých těl, ani nahatých chlapů. Realismus tomuto filmu opravdu sedl.

plakát

Spiderman (2003) (seriál) 

Seriously, ouch. Tento seriál se snaží být hrozně cool (výroba MTV), ale počítačová animace je už děsně nesympatická a nepříjemná. Samotná postava Spider-Mana vypadá dosti nedodělaně, nemluvě o jedincích jako je Electro. Některé akce jsou ale velmi slušné a není na škodu, že se i postavy pohybují přirozeněji. Vadilo mi však, že se tvůrci snažili představit nové postavy (Indy - ne dík), nové padouchy, což je škoda, protože Spider-Man má původně výborné padouchy, kteří vždy baví. Postava sofistikovaného Harryho navozuje na 1. film, MJ vypadá nějak moc undergroundově na to, že původně má být takovou barbínovskou supermodelkou, Peterova postava je docela slušná (i Spíďa hází nějaké své vtípky). JJJ mi přijde příliš vlídný a málo výbušný a Dr. Connors zase příliš temný i před svou proměnou. Nemůžu si odpustit poznámku, že baby tu jsou nějaké moc vychrtlé :) Úvodní znělka a ukázky se mi časem začaly líbit. Jemně nad průměrem a to jen proto, že je Spidey můj hrdina, jinak by to bylo horší.

plakát

Senzační Spider-Man (2008) (seriál) 

Je to taková oddychovější a zábavnější verze Spider-Mana. Peter Parker je zde studentem střední školy, žije s poměrně mladou tetou May a jeho nejlepšími přáteli jsou Gwen Stacy (nikoliv hvězda party jako v komiksu, ale spíš taková "hermionovská" kamarádka), Harry Osborn (který šílí ještě dřív než tatík) a Eddie Brock (sympatický, intelektuální borec?). Prostě řečeno, některé posuny v charakterech jsou dost extrémní. Jedním z největších kladů však je, že Spíďa tu konečně má ty své skvělé hlášky, které k němu neodmyslitelně patří. J. Jonah Jameson je bezvadný a někteří padouchové taky nejsou špatní (Electro stojí za to). Akce je naprosto výborná a jde z ní cítit, že se dokonce inspirovala filmem (což je v tomhle směru super). Na druhou stranu (krom změn v postavách) mi zde vadí strašně dětinská animace (ty feťácké oči, Spíďova vychrtlost) a občas z Petera dělají většího hlupáka než ten chytrý kluk je :) Není to špatné, ale na seriál z 90. let to fakt nemá. Black Cat: Haven't you heard? Crime does pay. - S: I'm not listening - la la la la... :))