Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (138)

plakát

Bláznivá dobrodružství Louise de Funese (2020) (TV film) 

Pro milovníky rtuťovitého mužíčka je zhlédnutí tohoto dokumentu téměř povinností. Žádné mluvící hlavy pějící ódy na mistrovo umění, nýbrž citlivý pohled do hercova nitra, které odhaluje jak Funesovi povahové-herecké přednosti, tak i jeho nedostatky.  To vše navíc proloženo zajímavými rodinnými záběry a fotografiemi.

plakát

Profesionál (1981) 

I filmový neprofesionál musí rozpoznat, že ,,Profesionál" je prostě klasika. Za hudebního doprovodu Ennia Morriconeho se neúprosný Bébel vrací srovnat všechny účty s těmi, kteří ho odepsali a zradili. Pokud nechcete, aby si krutopřísný Josse Beaumont došlápl i na Vás, dejte mu minimálně 4*.

plakát

Četa (1986) 

Sloužit v ,,Četě" pod režijním velením Olivera Stonea je bezesporu ta nejtěžší filmová šichta jakou jako divák můžete zažít. Znamenitá ukázka, kterak si lze zachovat kousek lidskosti v místech, kde lidskost může znamenat slabost. I kdyby všichni zúčastnění nenatočili již nic jiného, tímto vietnamským dramatem vyšplhali na pomyslný Olymp. 5*. P.S. Barberovo Adagio for Strings Vám bude znít v uších po celý zbytek Vašeho kinematografického života.

plakát

Strach nad městem (1975) 

Komisař Le Tellier je drsňák každým coulem. Kriminálníci z okolí si musejí dát zatracený pozor, aby se k němu nedostali na dostřel. Již nějaký ten pátek má neúprosný polda políčeno na zločince jménem Marcucci, jenž mu při jedné zbabrané akci unikl jen o vlásek, avšak na scénu přilétá ještě jeden povedený ptáček, maniak Minos. Spíše než o ptáčka jde o supa, který krouží nad městem, kde šíří strach, hlavně jste-li šaramantní Francouzka. Jean-Paul musí vystřihnout nejeden neuvěřitelný, gymnastický kousek na pařížských střechách, aby zákeřného padoucha dopadl. ,,Strach nad městem" je všudypřítomný, my se však o Bébela bát nemusíme. Fyzičku má pořád v cajku, nabroušený jazyk také a tak je jen otázkou času, kdy francouzský Špinavý Harry, lapí svého evropského, jednookého, krapet kostrbatého Zodiaca. 3,4*.

plakát

Knoflíková válka (1962) 

První zmínka o nelítostné ,,Knoflíkové válce" byla zaznamenána v roce 1912. Četné boje probíhaly na území Lovern, Velrany (Francie). Spousta hrdinů zde položila svou čest ve jménu svého výsostného území (vesnice). Oba znesvářené tábory měly však jeden problém. Jak dát najevo převahu nad svými protivníky, když měli válečníci od rodičů a pana učitele zakázáno řezat svým úhlavním nepřátelům skalpy? A tak bylo v těchto nelehkých časech prolito mnoho knoflíků, kšand ba dokonce i tkaniček. ,,Knoflíková válka" je určena pro všechny správné holky a kluky. Krásný film, ve kterém skutečné přátelství neznamená jen prázdný pojem. Takže všichni vzhůru do dobrodružství! ,,Mám v kalhotáááách díru jak hráááách...." 5*. P.S. Dětští představitelé, pan režisér a pan kameraman by si zasloužili knoflíkové metály.

plakát

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008) 

David Fincher je režisérský chameleon, který dokáže vytáhnou z filmové truhly jakýkoliv myslitelný žánr a s bravurou ho zpracovat.Třeba jako ten o podivuhodném případu Benjamina Buttona. Romance mezi Daisy a panem Knoflíkem neublíží, nebolí, nýbrž příjemně hladí. Je vyprávěna tak, abyste měli po celou dobu úsměv na tváři. Netuším co namítne na Benjaminovo filmové stárnutí-mládnutí, mládnutí-stárnutí čtenář F. Scott Fitzgeralda, já však neměl připomínek, neb předlohu jsem nečetl (číst umím, ale pomalu). Proto si podivuhodné celoživotní přátelství a lásku hezky užijte, přestože někteří z Vás mohou preferovat na kalhotách raději zipy a ne knoflíky. 4,2*.

plakát

Zapomenuté světlo (1996) 

Na konci potemnělého tunelu české kinematografie svítí malé světélko. Je to pro milovníky filmu ono dobře známé ,,Zapomenuté světlo." Jakoby samotný Pánbůh dal požehnání všem, kteří na tomto snímku spolupracovali. Lví podíl na Michálkově dramatu má silný, v současném českém filmu prakticky nevyskytující se scénář a obdivuhodné civilní herecké výkony Bolka Polívky/ Veroniky Žilkové. Dnešní Vladimír Michálek spíše tápe ve slepých uličkách, ale já bych si moc přál, aby mu nějaké, za rohem poblikávající ,,Zapomenuté světlo" ukázalo cestu ven. 4,4*. P.S. Z hereckého koncertu pana Polívky mi tenkrát úžasem zaskočila hostie v krku.

plakát

Kick-Ass (2010) 

V mládí jsem byl zvyklý na lecjaký nářez, ovšem dlužno podotknout, že zasloužený. Moji rodiče totiž dobře věděli, kterak mě motivovat k lepším studijním výsledkům. S přibývajícími léty mamka s taťuldou usoudili, že naloženo jsem dostal až až a aniž by se dostavily odpovídající školní úspěchy, schovali jejich oblíbené důtky do sklepa na horší časy. V roce 2010 jsem se doslechl o filmu ,,Kick-Ass", ve kterém prý hlavní hrdina dostával pořádné kopance do zadnice. Za svými neblahými vzpomínkami z dětství jsem díky autohypnóze udělal tlustou čáru a proto jsem se tehdy rozhodl, že si příběh mladého otloukánka v zeleném neoprenu nechám ujít. Jenže léta plynula a mě se náhle zastesklo po pořádném výprasku. Sakryš, vždyť já úplně zapomněl na ,,Kick-Ass", ten by mé tužby jistě uspokojil. Výsledek? Ani můj pokročilý věk mně nezabránil, abych si tuhle pseudo-komiksovou řežbu (v dobrém slova smyslu) dokonale užil. Režisér natočil úžasná, digitální krví prošpikovaná jatka, kde se nešetří peprnými výrazy, žánrovými klišé či utahováním si ze světa superhrdinů a superpadouchů, avšak formou, která Vám umožní mnoho ,,Up/ Down" emocí. Snímek Matthew Vaughna měl na mě dokonce i výchovný vliv. Po jeho shlédnutí jsem usedl k pc, zadal do vyhledávače ,,levné adopce dětí,, a začal pečlivě vybírat malou ratolest, o kterou bych se mohl případně starat. Představu mám jasnou. Měla by to být dívenka 11-13 let s fialovými vlásky. Přísahám, že bych byl dobrý a zodpovědný taťulda. 4,3*.

plakát

Duel (1971) (TV film) 

Jen stěží Vás zaujme ,,Duel" dvou soupeřů, ve kterém vetchý pro sebe si otravně mrmlající outsider, jenž navíc postrádá jakékoliv sympatie publika, nastupuje proti zdánlivě nepřemožitelnému protivníkovi, jehož jedinou bojovou taktikou je hrubá síla. Režisér Spielberg však předvedl, že je zdatný promotér. Zorganizovat silniční zápas dvou rozdílných váhových kategorií tak, aby se diváci nenudili a vydrželi více jak jedno kolo byl bez pochyby nelehký úkol. Steven však do něj vložil veškerý svůj potenciál a z tuctového matche vytěžil maxi maximum. Velkým pomocníkem v pořádání motorového souboje byl bezesporu také pan kameraman, který celý ,,Duel" snímal. 5*. P.S. Prosím pravidelné čtenáře odborné motoristické literatury, aby si odpustili připomínky (hnidy) k technickým parametrům staré rezavé čoudící herky.

plakát

Čekej do tmy (1967) 

Jako v Jiříkově vidění si připadám ve chvíli, kdy mě svou atraktivitou zaujme film odehrávající se na prostoru, ve kterém si jednou rukou můžete míchat na sporáku buřt guláš a druhou splachovat wc. Mnohdy se ptám: ,,Proč všechny ty nákladné výpravy, speciální efekty..?" Stačí jedna neosvětlená cimra, bílá slepecká hůl a ďábelsky dobře napsaný scénář. Kinofilovo oko musí zajásat, když zjistí, že se na thrilleru Terence Younga ani v nejmenším nepodepsal zub času. Klaustrofobický, napínavý, znepokojivý. Nevidomá Audrey Hepburn musí čekat až do tmy, Vy však neotálejte a její pokojový nervák si pusťte klidně i v pravé poledne.