Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (138)

plakát

Spojenec (2006) 

Bankovní loupež Spike Leeho s Vámi naváže spojení již úvodním příchodem ,,malířů" do peněžního ústavu. Až závěrečnými titulky se vzájemný kontakt přeruší a Vy zjistíte, že je ,,vymalováno-uklizeno" (bystřejší poznají zapůjčení hlášky z Lovce hlav). Je libo udělat komerčku či spořku? Zde se Vám nabízí ukázková inspirace jak na to. Otázkou zůstává zda ve výše jmenovaných naleznete tak obsahově zajímavou schránečku jakou byla ta s číslem 392. (Jak o ní lupiči věděli? Nemám tušení. Já vybírám peníze pouze z bankomatu). Clive Owen, Jodie Foster, Willem Dafoe...vlastně jsem ani nezachytil jejich hvězdnou hollywoodskou zář. Na rozdíl od herce Washingtona jim tvůrci filmu nenabízí tolik prostoru. Je to škoda? Ne! Rozhodně ne. Zmiňovaní jsou dobře padnoucím dílkem puzzle do konečného obrazu, stejně jako např. chlapík, jenž nechce vypovídat bez turbanu. Režisér Lee navíc nabídl ještě něco navíc a sice obecnou pravdu, o které ví nejlépe postava ztvárněná Christopherem Plummerem:,, Žádný člověk není tak bohatý, aby si koupil svou vlastní minulost" (Oscar Wilde a opět Belmondův snímek Lovec hlav). ,,Inside man" = jasné 3,8*.

plakát

Mistr (2012) 

Mistrovský kousek předvedl divák ten, jenž byl zhlédnutím ,,Mistra" nějak okouzlen. Režisér/ scénárista Anderson si zvolil, dle mého názoru, velmi neatraktivní téma. Ať jsem se snažil podat sebelepší na obrazovku upřeně hledící výkon, zklamal jsem a sebekriticky přiznávám, že byť jsem s ,,Mistrem" zápolil seč mi síly stačily, přibližně v půli jsem vzdal a o další průběh se již nestaral. Konverzační sektářská kanonáda, která sice filmového fandu utvrdí o hereckých kvalitách dua Phoenix/ Hoffman, avšak co jim je to platné, když z prdu kuličku stejně neuválí. 2,4*.

plakát

Profesionál (1981) 

I filmový neprofesionál musí rozpoznat, že ,,Profesionál" je prostě klasika. Za hudebního doprovodu Ennia Morriconeho se neúprosný Bébel vrací srovnat všechny účty s těmi, kteří ho odepsali a zradili. Pokud nechcete, aby si krutopřísný Josse Beaumont došlápl i na Vás, dejte mu minimálně 4*.

plakát

Četa (1986) 

Sloužit v ,,Četě" pod režijním velením Olivera Stonea je bezesporu ta nejtěžší filmová šichta jakou jako divák můžete zažít. Znamenitá ukázka, kterak si lze zachovat kousek lidskosti v místech, kde lidskost může znamenat slabost. I kdyby všichni zúčastnění nenatočili již nic jiného, tímto vietnamským dramatem vyšplhali na pomyslný Olymp. 5*. P.S. Barberovo Adagio for Strings Vám bude znít v uších po celý zbytek Vašeho kinematografického života.

plakát

Michael Jackson's This Is It (2009) 

Na rychlo spíchnutá podívaná, ke které budou nekritičtí pouze skalní fanoušci hudebního génia. Díky filmařům máme možnost nahlédnout pod pokličku na přípravy nikdy neuskutečněné série koncertů. Bohužel jednotlivé scény vyvolávají dojem typu alá ,,co dům dal aneb co ještě najdeme ve filmovém šuplíku." ,,This Is It" nezaujatý divák rozhodně nemůže považovat za poctu nebo rozloučení s ojedinělou osobností světa showbyznysu. 2,4* za notoricky známé, nesmrtelné hity a za fakt, že přestože měl ,,král popu" již pět křížků, pořád mu ty nožky trsaly téměř jako zamlada.

plakát

Za borovicovým hájem (2012) 

Čas ,,Za borovicovým hájem" plyne pozvolna. Tu a tam přijedou světští se svou krepovou, cukro-vatovou podívanou, ale i ti po předvedení nablýskané parády zapřáhnou své maringotky a putují zas o dům dál. Pokérovaný sympaťák Gosling dával tušit, že jeho jízda bude mít docela slušný drive jako ve filmu ,,Drive." SPOILER. Tvůrci filmu se však v necelé půli rozhodli nikotinového Jamese Deana poslat do urnového moto háje a svého diváka pro změnu začít seznamovat s rodinou Cooperových. (Již mistr Hitchcock předvedl obdobný veletoč ve své motelové romanci ,,Psycho", ve které se s námi ústřední hrdinka rozloučí namydlenými zády ve sprchovém koutu). Zádumčivého motorkáře jsem tedy v rychlosti oplakal, protože život jde dál, ale posléze jsem se přistihl, že mi milovník jablek chybí víc a víc. Bradley Cooper svou práskačskou policejní kariérou nedělal žádné přešlapy, vše řešil v mezích zákona, avšak v mých očích příběh ztratil drobet tempo. Vše nakonec v pomyslný kruh uzavřely dětičky obou zmiňovaných, mně to však přišlo jako nedotažená elipsa. Možná, snad, kdyby za kamerou stál Steven Soderbergh (Traffic - nadvláda gangů) nebo Clint Eastwood (Tajemná řeka), mělo by vrstevnaté krimi-drama režiséra Cianfrance 5* jen to fikne. Snaha se však cení, takže 3,6* čili 4 jsou fér. P.S. Ten rty špulící mladík (Cooperův filmový synek), to bylo jako co? Parodie na padouchy ze Scorseseho mafiánek?

plakát

Gympl (2007) 

Režisér Vorel rád točí filmy dotýkající se témat, která dozajista hýbou nejedním ,,debatním kroužkem." Kouř-šedá, tupá totalita, Kamenný most-vyhořelé umělecké ambice, Cesta z města-úprk před civilizačními chorobami, Jak ulovit miliardáře-Kellnerové, Babišové, Komárci, Tykačové, Bakalové...v akci. Tohle výše popsané studentíci ,,Gymplu" už nebo ještě řešit vůbec nemusí. Tito povedení septimáni ani netuší jak se dostanou do Zbiroha. V hlavě mají vysprejováno a pokud někdy smysluplně otevřou hubu, tak jen aby dokonale imitovali transformátor. Kdo chce vidět Vorlův film, nemůže očekávat, že uvidí jiného ptáka. Vorel je Vorel a proto se mezi školními lavicemi vyskytují klasičtí herecky přehrávající případi, kterým to svým opravdovým a vynikajícím projevem nepatrně ,,kazí" Jiří Mádl. Co napsat chvilku před zazvoněním na přestávku? Graffiti třikrát zdar, zdar, zdar a když budete chodit běhat, tak Vás nechytnou. 3,4*.

plakát

Strach nad městem (1975) 

Komisař Le Tellier je drsňák každým coulem. Kriminálníci z okolí si musejí dát zatracený pozor, aby se k němu nedostali na dostřel. Již nějaký ten pátek má neúprosný polda políčeno na zločince jménem Marcucci, jenž mu při jedné zbabrané akci unikl jen o vlásek, avšak na scénu přilétá ještě jeden povedený ptáček, maniak Minos. Spíše než o ptáčka jde o supa, který krouží nad městem, kde šíří strach, hlavně jste-li šaramantní Francouzka. Jean-Paul musí vystřihnout nejeden neuvěřitelný, gymnastický kousek na pařížských střechách, aby zákeřného padoucha dopadl. ,,Strach nad městem" je všudypřítomný, my se však o Bébela bát nemusíme. Fyzičku má pořád v cajku, nabroušený jazyk také a tak je jen otázkou času, kdy francouzský Špinavý Harry, lapí svého evropského, jednookého, krapet kostrbatého Zodiaca. 3,4*.

plakát

Orphan (2009) 

Pokud budete zvažovat adopci sirotka z Ruska, preferujte raději malého, zarytého komunistu s úsměvem od ucha k uchu, před uvážlivou, zádumčivou ratolestí co sice umí pěkně malovat, ale u které hrozí, že Vás může také pěkně zmalovat. Velmi příjemný, rodinný film se špetkou toho mrazení v zádech. Doporučuji. 4,4*.

plakát

Rambo: Do pekla a zpět (2008) 

Barmská, krvavá mise Johna Ramba rozhodně není filmovou cestou do pekel. Režisér/ scénárista/ herec s pohledem nešťastného baseta a kdo ví co ještě všechno se se svým legendárním hrdinou z Vietnamu popasoval více než na pohodu. Čím je válečník starší, tím více by tlachal a rozumbradoval o bezpráví ve světě či nesmrtelnosti chrousta, posléze si však naštěstí uvědomí, že od toho tu přeci není, vztyčí hlavu, do svých svalnatých, žilnatých pazourů drapne svůj toulec s oštěpy a bez servítků jde řešit problémy nikoli slovy, ale pořádně bolestivými činy. John Rambo je legenda a proto mu rád odpustím nejednu minelu, jelikož vím, že i přes jeho chyby, minimálně jeho střely vždy najdou svůj cíl. Pokud se Rambo dostal ,,Do pekla", klidně uvítám jeho návrat ,,Zpět." 3,7*.