Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Recenze (440)

plakát

Proč? 13x proto (2017) (seriál) 

Tak jsem doposlouchal poslední kazetu....a nemám slov, musím vydechnout a utřít slzu.. :( Je smutné sledovat, jak se někdo pomalu prokousává životem až k sebevraždě. Střední škola hlavně v USA dokáže být pěkně kruté místo, které není snadné navštěvovat každý den, obzvlášť když jste introvert. Hannah měla bohužel nešťastný život a nakonec zažila i to, co nechce žádná holka zažít a to nemluvím o smrti. Bylo pro mě těžké sledovat další a další důvody, které směřovaly jen k jednomu konci, ale byl jsem zvědavý a vytrval jsem... Asi bych to nedal, kdyby mi nějaký mrtvý kamarád poslal kazety, na kterých bych byl já jako jeden z důvodů, proč se zabil/a. Bohužel i já sám mívám občas sebevražedné sklony a někdy ukončení života vidím jako jediné východisko, které by mi přineslo konečně pocit svobody a úlevy. Někdy jsou ale i světlé chvíle radosti, kdy na chvíli získám důvod, proč žít dál... Jediný rozdíl mezi mnou a Hannah je ten, že mě naštěstí nikdo nešikanuje, ani na škole jsem s tím problémy neměl. Akorát si připadám, že mi nikdo nerozumí a že jsem stále sám. Samota mi na jednu stranu vyhovuje, lépe se mi přemýšlí a dobře si tak psychicky odpočinu od lidské společnosti a načerpám novou energii na další den, který musím nějak přěžít. Na druhou stranu se zárověň mé druhé já cítí osaměle, z čehož mám někdy hlavu jak balón a zabývám se pak zbytečnými detaily, které mě neustále frustrujou a prostě nežiju uvolněně (přehnaný perfekcionismus/snaha o dokonalost ve všem)... Raději proto utíkám z reality k filmům a k hudbě, které mě drží nad vodou a umožní mi zapomenout na chvíli na každodenní starosti, které mi prostě přerůstají přes hlavu. Dokonce jsem přemýšlel nad způsoby, jak se nejefektivněji zabít. Jako Hannah bych to neudělal, žíly a žiletky jsou mi odporné a vykrvácení trvá dlouho. Zato kyanid draselný je vyšší liga, 200-300 mg této soli stačí ke smrti do pár minut. Jakmile se kyanid dostane do žaludku, reaguje s kyselinou chlorovodíkovou a začně vznikat velmi jedovatý kyanovodík, který vlastně zastavuje buněčné dýchaní (tzn. přenos kyslíku z krve do tkání), ale to už bych měl mluvit s psychoušem a ne se tady zpovídat... Jinak soundtrack k seriálu je moc hezky depresivní, nemůžu ho přestat poslouchat - hlavně "The Night We Met", "A 1000 Times" či "Only You". :-) Snad se jednou Clay setká s Hannah v nebi a SPOILER: Bryce ať shoří v pekle!

plakát

NASA: Nejvýznamnější mise (2008) (seriál) 

Skoro po 10 letech jsem si tento dokument pustil znova a opět mě upoutal svou výpravou a hlavně hudbou, která tomu dodávala velkolepý nádech. Už jen úvodní intro je epické - "In 1969 a group of astronauts change the world, they ride the biggest rocket ever built to the Moon." Zvedám hodnocení ze čtyř na pět. Můj sen je jednou letět do vesmíru, ale tuhle srandu zajišťuje jen ruská agentura Roskosmos a vyjde to až na 40 milionů dolarů. Začínám rychle šetřit...

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

Krátký komentář BEZ SPOILERU. Jsem velmi potěšen, že jsem viděl něco nového a neokoukaného ze světa SW. Rian to dokázal a natočil zcela unikátní pokračování, které některé překvapí až šokuje, ale to vůbec nevadí. Další projekce je určitě třeba, protože tam bylo dost zvratů a na jedno zhlédnutí je to dost intenzivní zážitek, který mě emočně položil už jen z toho, že vidím opět SW po dvou letech. Humoru je tu celkem dost, ale fungoval na mě, i ti Porgové jsou neškodní ptáčci, kteří nijak výrazně nezlehčují temnou atmosféru. Rian hezky vytuší, kdy se co hodí a kdy zase ne. Je přece sám fanda. Zatím dávám plný počet, v neděli jdu na druhou projekci.

plakát

Hans Zimmer v Praze (2017) (koncert) 

Na první koncert Hanse Zimmera v Praze jsem si musel koupit lístek. To se jen tak nevidí. A byl to opravdu dechberoucí zážitek! Skvělá hudba, tématicky laděné světelné efekty pro každý film a hlavně Hans se snažil vytvořit komorní a uvolněnou atmosféru. Představoval své kamarády/hudebníky, vyprávěl sem tam krátké historky, připomněl i smutnou tragédii Heatha Ledgera, střelbu v Coloradu a uctil památku obětem, to bylo velmi dojemné. Úvodní intro mix měl velmi svižné tempo a parádně tak představil Hansovu hudbu za velkého potlesku. Nejvíce jsem se těšil na trilogii Temného rytíře, který je zároveň můj nejoblibenější film. Jeho nejvíce heroická skladba "Like a Dog Chasing Cars" tu zazněla a já byl v sedmém nebi! Audiovizuálně mě to ohromilo. Tohle jsem chtěl vždycky vidět naživo. Mimo TDK zazněl také můj oblibený Da Vinci Code, Gladiator, Interstellar či Piráti. Koncert krásně zakončila melancholická skladba "Time" z Inception. Hansi, děkuji za nezapomenutelnou podívanou. Určitě si tenhle záznam koupím na BD. :)

plakát

Terminátor 2: Den zúčtování (1991) 

Jeden z nejlepších akčních filmů všech dob! Nedávno jsem T2 viděl poprvé v kině a byl to pro mě silný zážitek. Z úvodních titulků mě pořád bude mrazit. Z plamenů vystupující kovová lebka T-800 mě pronásleduje už od dětství. VHSku jsem sjížděl pořád dokola... Krásné vzpomínky.

plakát

Pán prstenů: Návrat krále (2003) 

Návrat krále je pro mě o level lepší než dvojka, ale je asi stejně dobrý jako jednička. Závěrečná bitva je fakt velkolepá a epická, že z toho museli lidi v kině šílet (a nejen ta bitva). Velmi nadčasové vizuální triky. Kam se hrabe Hobit a bitva pěti armád plná CGI. Hudba opět trhá uši slastí, bez ní by to nebylo ono. Docela rád bych vyrazil na letošní promítání v O2 areně na velkém plátně s živým orchestrem. Tato trilogie si to rozhodně zaslouží.

plakát

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005) 

Za mě asi nejlepší díl z celé ságy. Sledovat Anakinův přechod k temné straně Síly je prostě velmi zdrcující zážitek, který konečně doplňuje celou tuhle smutnou tragédii o Vaderovi. Anakin svou nákloností neustále kmitá mezi dobrem a zlem. Bohužel ho nakonec pohltí temnota, která by mu pomohla zachránit Padmé. Jaká to ironie, jak také řekl Palpatine. Anakin se tak bál ztráty Padmé, že ji nakonec stejně sám zabil svým hněvem. Jeho noční můry o její smrti byly nevyhnutelným osudem, který sám nechtěně způsobil. Kluk chtěl prostě víc, než mu mohlo učení Jediů nabídnout. Byla v něm moc velká síla, kterou jako Jedi nemohl navždy potlačovat. Jako Sith si mohl dovolit ji dát plný průchod. Hayden Christensen od Klonových válek velmi dospěl a budí respekt. Jeho pohled jako Sithský lord je fakt plný hněvu a nenávisti. Líbila se mi také úvodní vesmírná bitva, ve které prolétává Anakin s Obi-Wanem. Pamutuji si, jak jsem z ní byl v kině opravdu odvařený a to nemluvím o závěrečném souboji dvou hrdinů a následném zrodu Darth Vadera. Epická hudba Johna Williamse je bez debat nepostradatelná a navozuje atmosféru v pravou chvíli jako vždy (viz dramatická scéna - Order 66) Děkuji Lucasovi, že se mu povedlo takhle epicky propojit celou ságu, aby Darth Vader mohl odpočívat v pokoji. 100 %.

plakát

Prázdniny v Římě (1953) 

Audrey byla vždy nádherná jako anděl. Tento film ji údajně proslavil a vůbec se nedivím proč. Novinář Peck se k ní náramně hodil a s jeho kamarádem fotografem ukázal i pár vtipných momentů. Audrey napůl "opilá" působila velmi náměsíčně, až jsem se o tu bezrannou chudinku bál, jak spala na ulici velkoměsta. Osobně miluju Itálii a do Říma bych se rád jednou podíval. Škoda jen, že film byl ještě černobílý. Řím by si zasloužil trochu barvy. 80 %.

plakát

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001) 

Viděl jsem prodlouženou verzi. LOTR je asi jeden z nejlepších dobrodružných fantasy filmů všech dob. Nechybí mu akce, napětí, temná až hororová atmosféra, nádherné lokace, překvapivě povedené digitální efekty, famózní hudba a nakonec výborné herecké obsazení. 100 %.