Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Recenze (5)

plakát

Tah pěšcem (2014) 

Bobby Fischer by si zasloužil lepší film.

plakát

Rozloučení s Petrohradem (1972) 

Nádherný film zachycující historii nenaplněné lásky tehdy třicetiletého Johanna Strausse k sedmnáctileté dceři petrohradského úředníka Olze Smirnické, nadané pianistce, autorce několika romancí, ale hlavně Straussově múze, jež ho inspirovala k napsání řady skladeb. Herecké obsazení je vynikající. Girt Jakovlev v roli Johanna Strausse, jenž s lehkostí a hravostí diriguje orchestr, stejně bravurně předvádí charakter hlavního hrdiny. Taťjana Bjedova jako krásná a milá Olga, Taťjana Pileckaja, hrající matku Olgy, je aristokratka až do morku kostí, která nikdy nebude následovat své city, pokud milovaná osoba stojí na společenském žebříčku níže než ona. Skvělý je i Igor Dmitrijev v roli velkoknížete toužícího zahrát si v orchestru slavného vídeňského maestra. Film zachycuje jak romantický vztah obou hlavních hrdinů, zvyklosti tehdejší vyšší ruské společnosti, tak i dobrotu lidí snažících se mladému páru pomoci. To vše za doprovodu Straussovy hudby a především závěrečného valčíku Rozloučení s Petrohradem, který se před maestrovým odjezdem vznášel nad Pavlovskem.

plakát

Balkanski špijun (1984) 

Skvělá a docela drsná komedie na téma, které opět bohužel nabývá na aktuálnosti. Tento film by měl patřit k všeobecnému vzdělání, aby se lidé dokázali vysmát hlouposti a manipulativnosti těch, kdo zase na každém rohu hodlají odhalovat nejrůznější agenty.

plakát

Chameleon (2008) 

Popravdě řečeno, tento film jsem si původně vybral kvůli Gabrielle Hámori. Ukázalo se, že nejde o komedii, ale spíše o odpočinkový film o napáleném podvodníkovi. Ve svém žánru určitě neurazí a jeho velkým kladem je i to, že se dokázal vyhnout obvyklým romantickým klišé.

plakát

Kavárna Tři topoly (1967) 

Vše, co se v tomto filmu týká obou hlavních hrdinů, Nury a Saši, jejich letmé pohledy, nesmělá gesta, je jakoby prosyceno, zahaleno něžností. Ne nadarmo celým filmem jako hudební téma zní píseň s názvem Něžnost. Postava Nury je filmovým hymnem na ženskou krásu, vnitřní krásu, skromnost, věrnost… Podle mého názoru je to jeden z nejlepších filmů Taťjany Doroniny a Olega Jefremova, zde snad ani nehrají, oni ten příběh žijí.