Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (642)

plakát

Duel Frost/Nixon (2008) 

Jak už tu zaznělo, jedná se o politické drama natočené s velkým umem, který zabránil bujení nudy a téměř konstantně celý snímek udržuje v mírném napětí a emocích. Navíc po historické stránce se jedná o další kousek do celkové skládanky amerických dějin, především pak dohru aféry Watergate. Hned na začátku tohoto filmu si možná divák vlastně ani neuvědomuje, jak nebezpečný byl sled těchto událostí. Především sem tvůrci dokázali přenést velmi důležitou počáteční náturu Frosta, který si (nebo to alespoň takto působí) pod vidinou snadného výdělku domluví zakázku, jejíž důležitost nakonec přeroste jeho původní úmysl. Jak je zmíněno, právě ona potenciální výhra by Nixona téměř blahořečila, a tudíž se Frost rázem dostává z role "baviče, který našel poklad" do role "novináře, který nesmí prohrát". A tento obrovský tlak (mediální i psychický) se zde nádherně promítá do celého závěru. Moc pěkně natočený snímek!

plakát

Černý kotel (1985) 

Nejmocnější na světě je Černý kotel .. no, a možná právě tahle hloupost potápí celý nadějný snímek! Kde se vzal? Proč zrovna kotel? A co umí? Nedělá zkrátka dobrotu, když se přijde s něčím novým a (i přes lehké zasvěcení) se rovnou počítá, že každý pochopí onu bájnou sílu zrovna té věci, která autora právě napadla (obzvláště pak onoho absurdního kuchyňského nádobí!). Jinak středověké prostředí určitě má své kouzlo a oproti předchozímu disney-pokusu "Meč v kameni" má i lepší, o něco klidnější a míň chaotický průběh. Stejně tak jsou i o mnoho zdařilejší postavy - legrační čarodějnice, rohatý král a jeho poskok, ňouma Taran a půvabná princezna Eilonwy! Tudíž ve výsledku velká škoda, mohlo to dopadnout lépe!

plakát

Akta Pentagon: Skrytá válka (2017) 

Poslání tohoto filmu naprosto převyšuje potřebnou poutavost! Jak jinak totiž vyjádřit kvalitu snímku, který přináší opět důležité historické memento vykoupené však bezmála dvouhodinovým naprosto soustředěným pozorováním novinářů přehrabujících se v datech?! Pravda, chtělo to trochu jinak (třeba tak jako "Vice"), ale přeci jen kvalita je nesporná. Možná se ještě sluší zmínit ústřední dvojici Hanks - Streepová (mimochodem jejich společnou premiéru!), pro kterou zde nebylo příliš prostoru, aby rozvinula veškerý svůj herecký talent. I proto (anebo právě proto) nepřekvapuje, že oskarové ocenění se tentokrát oběma vyhnula. Ačkoliv již samotná nominace Streepové budí nemalý údiv, neboť zde zahrála až nebývale "zapomenutelným" způsobem. Každopádně, i přes některé nedostatky, kvalitní snímek.

plakát

Naušika z Větrného údolí (1984) 

Pěkný snímek s ekologickou tématikou. Věčná škoda, že se pak Mijazaki musel vzdálit od úvodního prozkoumávání divočiny s Naušikou, to bylo opravdu kouzelné.

plakát

Slídilové (1992) 

Herecky hvězdně obsazený, avšak jinak průměrně laděný snímek se zdařilou hlavní myšlenkou. Trochu to celé připomíná Redfordovy "Spy Game" a především "Tři dny Kondora", nicméně nutno říct, že z těch tří je to nejméně zdařilý kousek. Proč? Možná ona zmiňovaná táhlost nebo .. jak to popsat .. "umělost" scén, těžko říct, ale prostě to nechytlo.

plakát

Bitva u Midway (2019) 

Tak trochu zůstává rozum stát nad zdejším hodnocením. Rozhodně se jedná o podařený kousek, který s "trochou" digitálních triků dokázal oživit kus historie. V dnešní době se předpokládá, že vše musí mít fantastický příběh plný lásky, nenávisti, žárlivosti, touhy, a bůhvíčeho ještě. Ale takhle to nefunguje! Nelze v dvouhodinovém filmu nastínit vše, když se snažíte o co neucelenější obrázek událostí mezi Pearl Harbor a Midway. Ano, někdo by z toho chtěl udělat třeba seriál, proč ne .. ale jako filmu se příliš vytknout nedá. Chápu, samozřejmě se tu najdou historické nedostatky, ostatně jako vždycky. Nicméně jinak dobrá práce, Emmerichu!

plakát

Mumie (2017) 

Volné pokračování původní "Mumie", které však dosahuje pouze na úroveň její trojky, Hrob Dračího císaře (2008), patří spíše k podprůměrným pokusům o akční snímek. O to hůř se pak hodnotí snímek, který má velkolepě začít svůj příběh a již teď se tváří jen jako rozkmitané, digitálem ověnčené béčko. Tom Cruise se nepochybně řadí mezi vůbec nejlepší herce, ale tohle má k důstojné roli vážně daleko. Ano, neuzavřený děj dává naději na smysluplné pokračování, ale kdo se na něj bude chtít po takovémto zážitku koukat? Maximálně tak ti, kteří věří v zachování postavy Sofie Boutelli, aby se dalo alespoň na co koukat. Jo, a Russell Crowe? To snad raději bez komentáře!

plakát

Spravedlivý Bohumil (1998) (TV film) 

Závěrečná scéna s rozpůlením princezny byla fakt bizardní, ale jinak průměrná pohádka s dobrými herci.

plakát

Vice (2018) 

Někdo možná bere tento snímek jako nudný, zdlouhavý a zapomenutelný, jenž nepřináší nic nového. Ovšem právě naopak! Krásně je tu shrnuto a nastíněno, jak se podlou stínohrou dokáže nenápadný tichý intrikán dostat k tak neuvěřitelné "moci". Zároveň nutno uznat, že vzhledem k tomu, že se tu probírá politika, politika a znovu "jen" politika, dokáže lehce udržet pozornost i tento více jak dvouhodinový film. A to je tedy umění! Co se výkonů týče, Bale jako středobod je perfektní, a svým způsobem zastiňuje všechny další, neméně povedené výkony. Závěrem snad jen poznámka - Zapomenutelný? Možná. Ale obrovsky důležitý po historické stránce!!!