Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (152)

plakát

Dívka v modrém (1939) 

Vávrova specialita nebyl komediální žánr, o to více potěší opravdu zdařilá Dívka v modrém. Film mě pobavil, Lída Baarová a Oldřich Nový vytvořili skvostný pár. Dějový potenciál byl poměrně velký a Vávra ho s vkusem a lehkostí s přehledem zvládl. Zkrátka milá romantická komedie.

plakát

Kouzelný dům (1939) 

Je to pěkné drama, s některými scénami v první polovině jsem měla problém-přišly mi samoúčelné a přehrané, ale jinak musím uznat, že je to dobře natočené, poutavé a ani konec mě nezklamal.

plakát

Looper: Nájemný zabiják (2012) 

Podobný snímek již bylo na plátnech kin třeba. Akční film, který se nebál využít budoucnosti a nadpřirozených jevů. Takové filmy mám většinou ráda. Stěžejní je vždy zpracování času-musí být jasně vysvětlená pravidla a přehledné skoky mezi přítomností a budoucností. Looper tento základ zvládl velice dobře. Na to už jen navázal velice originální a zajímavý děj a využil výborných herců. Pokud bych měla něco vytknout, tak by to snad příliš dlouhá stopáž nebo zkrátka zhruba v polovině mě film začal mírně nudit. To ale stihnul rychle napravit, obzvlášť samotným koncem, který byl velice efektně udělaný, nečekaný a jak byl celý film čistě akční, tak z konce jsem si odnesla zvláštně melancholický pocit.

plakát

Rebelka (2012) 

Na Rebelku jsem slyšela různé názory, já osobně říkám, že mě se líbila. Především miluju Skotsko-skotské prostředí, hudbu, angličtinu a Pixarovky. Je pravda, že bych volila trochu jiný děj nebo spíš jiný sled událostí. Nicméně takle jsem byla některými zvraty překvapena a i když samozřejmě bylo víc než jasné, jak to dopadne, děj mi přišel originální. Ani s ústřední myšlenkou-změnit svůj osud-jsem neměla problém. Hodnotit animaci u Pixaru se jeví jako zbytečné, jenom dodám, že mohli více využít skotského prostředí a více tím diváka oslnit. Snad nejvíce se mi líbila hudba, ale i tu bych tam zúročila více, přesto byla nejsilnějším článkem celého filmu. Když to tak shrnu, Rebelka je dost rozporuplný animovaný film. Není špatný, ale zkušený divák vidí, že by se dal udělat jinak a líp. Největší problém nastává s hlavní hrdinkou-nesympatická a nenašla jsem jediný důvod, proč se s ní ztotožnit a fandit jí a navíc jsem se nedokázala přenést přes její dabing v originálním znění. Jak už jsem říkala, mam slabost pro skotskou angličtinu, ale tady v tom případě jsem se modlila ať hlavně moc nemluví. Zjevně jsem se rozhodla si z Rebelky odnést to nejlepší a nebo svoje udělalo skotské prostředí, hodnocení je takové jaké je a já jsem byla každopádně příjemně překvapena (nicméně nejlepší "skotský" animák pro mě nadále zůstává Jak vycvičit draka).

plakát

Bourání zdi (1896) 

Je velice obtížné najít způsob, jak hodnotit filmy o délce minuty. Nebo spíš co na nich hodnotit-nápad, děj, provedení. V roce 1896 děj nebyl stěžejní, Lumiérové zkrátka točili běžné výjevy ze života. Mohu maximálně obdivovat pokrok ve světě pohyblivých obrázků a dejme tomu, že v Bourání zdi nějaký náznak "děje" je. Nejzajímavější na Bourání zdi je asi další inovace a to, že film následně pustili pozpátku-experimenty a snaha se cení.

plakát

Ducháček to zařídí (1938) 

Výborné herecké obsazení, děj postavený na zmatku a lžích, ze kterých vzniká plno vtipných situací. Sama si nedokážu vysvětlit, proč mě zatím Lamačovy filmy (které jsou vlastně ve všem obdobné jako Fričovy) nedokázaly více oslovit. Něco mi tam prostě chybí...

plakát

Nezlobte dědečka (1934) 

Jedna z převlekových rolí Vlasty Buriana, ve kterých bych bezpochyby mistrem, přesto Nezlobte dědečka mě nepřesdvědčilo o víc než o průměru.

plakát

Lidé z maringotek (1966) 

Frič se na sklonku své kariéry rozhodl zabrousit do neotřelého světa cirkusu a vylíčit úděly tamních umělců. Z filmu si odnáším asi tolik, že každý řeší své problémy a že cirkus baví diváky ale co se děje za plentou rozhodně nemusí bý tak úsměvné. Je to pěkně odvedený film, ale děj se mě víc nedotknul.

plakát

Hvězda zvaná Pelyněk (1964) 

Filmu nejvíce přidává, že je podle skutečné události. Podobných střípků z obou světových válek bylo zfilmováno nespočetně. Příběh českých povstalců rozhodně není profláklý a proto dějem upoutá. Netajím se tím, že válečná drama nepatří k mým oblíbeným a ani Hvězda zvaná Pelyněk mě nepřesvědčil o opaku. Je to dobrý a povedený film a tady pro mě končí.

plakát

Dařbuján a Pandrhola (1959) 

Pohádka to není špatná, přesto použité kulisy a celková výtvarná stránka není můj styl. Děj je docela dobrý, ale zas ne zvlášť převratný, líbí se mi zhruba do první poloviny, konec bych třeba volila jiný. Herecké výkony jsou přiměřené. Dařbuján a Pandrhola se v mém pomyslném žebříčku rozhodně víc jak na průměr nedostal.