Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (152)

plakát

Šest medvědů s Cibulkou (1972) 

Obsahem i zpracováním je film spíše určen dětem, ale myslím, že potěší i starší generace. Šest medvědů s Cibulkou je dalšího Lipského film, který se zakládá na vyhrocených situacích a téměř nemožných náhodách a s logickými mezerami si hlavu neláme. Pro mě skutečně povedený film nad kterým jsem se pousmála a velice jsem si oblíbila Lubomíra Lipského v hlavní roli.

plakát

Sigur Rós: Fjögur píanó (2012) (hudební videoklip) 

Měla jsem velkou radost, že Sigur Rós vydávají nové album a potěšillo mě, že v jejich videoklipu účinkuje Shia LaBeouf. Žánr, kterým se tato islandská skupina ubírá je odlišný od toho, co běžně slyšíme v rádiu a tudíž i jejich klip je dost náročný. Dalo by se mluvit i o určitém ději, ale hlavně jde o alegorické znázornění. Nádherné záběry se skvěle doplňují se skladbou a působí tak hypnoticky.

plakát

Na sever Severozápadní linkou (1959) 

Patrně nejvíc odpočinkový film Hitchcocka. Nezapře se tu mistrovská práce s kamerou a střihem, ale Hitchcock ubral na vážnosti a už tak nadnesený děj podává především vtipnou a radostnou formou. A ke Carymu Grantovi zkrátka nemám slov.

plakát

Pochybná žena (1946) 

Hitchcock má poměrně snadno rozpoznatelný rukopis ve všech svých filmech, ale každý je jedinečný v něčem jiném. Pokud se nabízí srovnání, tak Pověstný muž se liší hodně pomalým a trochu nudnějším rozjezdem, v podstatě první polovina filmu se dá označit jenom za povídací. V druhé polovině se geniálním způsobem začne stupňovat jak špionážní, tak romantická stránka příběhu a vydrží až do konce. Není to klasický "psycho" Hitchcock ani film s šokujícím odhalením, je to film, který pomalu a jistě plyne a po závěrečných titulcích jsem musela uznat, že nejistá první polovina k tomu prostě patřila a opět smeknout před Hitchcockovým uměním.

plakát

Mrtvá a živá (1940) 

První polovina byla jak vystřižená z romantické komedie, obyčejná dívka se musí zvykat na život ve vyšší společnosti-to je slušný podklad pro množství vtipných situací. Je to ale Hitchcock a tak postupně, především díky děsivé paní Denversové, graduje do typicky hitchcockovského žánru. Nikdy nepřestanu žasnout nad výbornou hudbou a nad vhodným hereckým obsazením. Z hlediska Hitchockovy tvorby, ale Mrtvou a živou řadím spíše k těm slabším, zdá se mi, že konec byl příliš málo šokující. 3.5*

plakát

Muž, který sázel stromy (1987) 

Někdy stačí pár minut, abyste zachytili vše podstatné. A opravdu k tomu stačí jenom jednoduchá animace a charismatický hlas. Muž, který sázel stromy je muž, který stojí za zamyšlení a v dnešní silně materiální době i inspirativní. Osobně bych neřekla, že mě zvlášť uchvátil, ale je to povedený film s osobitým provedením a se silnou myšlenkou.

plakát

Faunův labyrint (2006) 

Čekala jsem klasikou pohádku s předem danými pravidly vývoje, ale hned poté, co zazněla hudba, ta jakoby v sobě nesla dramatičnost a smutek a předpovídala celý film. Všemi prvky i dějem se nejedná o nic převratného, přesto se u mě konal jeden z nejlepších filmových zážitků vůbec. Zkrátka kdo nezažil, nepochopí. Těžko někomu vysvětlovat v čem je tenhle film tak vyjímečný. Pro mě osobně to byla fantastická hudba a dvojí pojetí šťastného konce. A právě tou dětskou fantazií, rádoby pohádkou jejíž pointa se skrývá mnohem hlouběji a smutným/šťastným koncem mi připomněl knížku Bratři lví srdce. Dívat se na Faunův labyrint bylo jako vidět na obrazovce, co moje nejoblíbenější knížka skrývá mezi řádky. A tomu se říká zážitek.

plakát

Věčný žid (1940) 

Tenhle film se mi těžko hodnotí. Více protižidovsky zaměřený film jsem ještě neviděla a pravděpodobně už neuvidím. Můžu jenom dodat, že němcům se skutečně mistrovsky povedlo vykreslit židy v tom nejhorším světle a dokážu si představit, co takový film ve své době způsobil. Určitě je naučné ho vidět i z hlediska historie 2.světové války a uvědomit si neuvěřitelnou neměckou propagandu.

plakát

Přátelé (1994) (seriál) 

Přátelé podle mého žebříčku stále kralují všem americkým sitcomům. Je to proto, že nezáleží jakou sérii nebo jaký díl si zapnu, každý se mi líbí prostě stejně. Za těch deset sérií si dokázali udržet laťku pořád stejně vysoko. Co dodat, Přátelé jsou prostě Přátelé :)

plakát

Teorie velkého třesku (2007) (seriál) 

Jeden z mých nejoblíbenějších sitcomů. Najdou se sice i slabší díly, ale pořád si Big Beng drží výbornou úroveň. Líbí se mi, že vztahy mezi postavami moc nezamotávají. Ano, je to sitcom o vztazích, ale především sitcom excelentního humoru.

Ovládací panel
9 bodů