Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Komedie
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (4)

Immortal

Immortal (2004)

Vizuálně dokonalé dílo. A vzhledem k tomu, že ho nakomponovali tvůrci v r. 2004...spadla mi čelist poprvé až na zem. Nikoliv svou technickou vyspělostí, která je už dávno překonaná, nýbrž HARMONIÍ. Je to, jakoby se člověk nechal pohltit hrůzou, která chutná jako delikatesa té nejvybranější kuchyně. Film se odehrává v budoucnosti, která je poněkud kontroverzně technicky navržená. Na jedné straně poněkud úsměvná retroauta a jejich "trolejové" vedení, na straně druhé Dajakové, kteří proplouvají dimenzemi prostoru, nebo všeobecně přijímané mezigalaktické a vnitrovesmírné civilizace, které si to na Zemi "pohodlně" a nerušeně užívají. To všechno slepeno naprosto nerušenou formou. Jaksi samozřejmě a zcela "konvenčně". Člověk ani nepotřebuje mnoho času, aby se v tom prostředí identifikoval. A tvůrci to vědí téměř s vizionářskou jistotou, protože "záhadná" pyramida se objeví hned po několika záběrech. Už samotná myšlenka naroubovat poněkud klasický děj Bohové vs. lidé ... na budoucnost, je odvážná. A povedlo se to náramně! Aphophis, nebo Bastet a nakonec i Horus působí majestátně i mrazivě "božsky". Děj nikoho asi moc neuchvátí. Bůh před svým uvězněním si přišel "zadělat" na potomka. S někým, kdo může jeho božské geny multišoubovice přenést do budoucnosti. Provedení je skvělé. Drobnosti, které tvůrce usvědčují z nedokonalosti, jako např. scéna, kdy slavný podvratný živel (člověk) Nicopol, při svém poněkud emotivním projevu nevůle, tělem nutí Horuse, aby ustupoval (když tento Bůh může procházet jakoukoliv stěnou či hmotou), jim zvesela promíjím. I poněkud levné efekty Horusovy energie, nebo Jilliny příliš lidské nešvary, jako netečnost k božskému souložení. :D Ano, děj je místy pro logika a racionála stěží uchopitelný, ale ... jsou to vizuální orgie. Dajak č. 1 mne nadchnul. Dajak č. 2 mne budí ze spaní. Jill před spaním, bo taková modrá panenka, když se trošku rozehřeje..Horus je skutečný Bůh a ti dva co ho provázeli, také. Až po několikerém shlédnutí člověka napadají ty věci, které se od vizuálna částečně oprostí a zamíří do historie, filozofie, okultismu, spirituality a duchovna. Ale pořád podbarveno dojmy a pojmy, které míří rovnou k lidské touze nechat se hýčkat souzněním výjevů, které nejen neruší, ale lahodí oku. Pomazlil jsem se. Je to jeden z mála filmů, který si budu pouštět v zimních depresích neustále dokola.

Drákula: Neznámá legenda

Drákula: Neznámá legenda (2014)

Nářez! :D Od začátku do konce. Evans, kamera, scénář, režie a mnoho, MNOHO odkazů na fakta, která celé tohle velkolepé dílo harmonicky doplňují do naprosto strhující podívané. Před chvíli jsem psal komentář k filmu, kde se promenoval v naprosto trapný formě Owens. S tímhle se nedá srovnávat. Skvělá hudba a fakt, že se to celé točilo z velké části i našich východních "bratrů", tomu dodává jen další lesk. Vizuální efekty jsou skvělé, exteriéry naprostá chuťovka. Vytuněný drákulův hrad Bran už z dálky sevře zadek i tomu nejotrlejšímu Mohamedánovi, který v moderní éře pomýšlí na chajdu v Karpatech. Taková díla přinutí člověka zamyslet se třeba nad tím, jakou cenu musí zaplatit ti, kteří žádají nemožné. Jakou cenu zaplatí ti, kteří na sebe vezmou břemeno výjimečnosti, nebo výrazné odchylky od šedivého a převážně tupého průměru. A ano, ti kteří tady dali víc jak dvě hvězdy Posledním rytířům a u tohoto filmu si vylévají svou malost ... ti jsou tupí, až to nutí k smíchu. :D Klidně to vykřičím do světa každej den - tenhle film nejen pobavil. Ukázal prstem na hlupáky v daleké historii i současnosti. Ukázal jim zdvižený prostředník tak vysoko, že tam tihle ubožáci nikdy nedohlédnou. Přesto nedávám 5 hvězd. Protože na konci nás tvůrci oblažili vyčkáváním na něco, čemu těch 5 bude třeba i málo. Moc se těším!!!

Chappie

Chappie (2015)

Je to skvěle řemeslně zvládnutý film. :D Buzny z Hejtova ať je poskáče svrab a Ebola. Je skvěle zvládnutý nejen z hlediska klasické filmařiny, ale především designem robota, který má opět znaky stroje, jenž dokáže nečekaným způsobem vyjadřovat pocity. Tentokrát to nejsou oči (viz. Číslo 5 žije) a "obočí" ... ale "uši". Pokud člověk není kus zamindrákovanýho kokota, nadchne to, rozbrečí to, přinutí k zamyšlení a nekoná se žádný globální holocaust, ani trapný ohňostroj, nebo přesteroidovaný drama. Strašně rád bych dal 5 hvězd, ale nemůžu: Koncept nesmrtelnosti se poněkud zvrhnul v propagaci myšlenky, která je přinejmenším nedotažená. Ne-li zcela nesmyslná. Ach ano - stroje. Proč ne. Stroje s vědomím? Budiž, přivřu kuří oko. Stroje s "duší"?! S takovou, která je schopna digitálního obtisku?? Ehhh...ale digitální obtisk lidské osobnosti?! No pardón .. :D Kam se poděla EVOLUCE 3,5 mld. let? A kam se poděl postulát, že co se týká lidského mozku... CELEK není jen součtem jednotlivých součástí? Jasně, za tohle by mi kdejaký "akademik" vyčinil. A paradoxně jen a pouze argumentem, že má věda potenciál dokázat, že tomu tak není. NEMÁ. Nemá do doby, než nás zkontaktuje vyspělejší civilizace a nepotvrdí jim to. Akademikům. Dokonce to ani nevypadá, že ve střednědobém horizontu nějakou takovou civilizaci objevíme, nebo zkontaktujeme. Zatím jsme v tomhle Vesmíru sami. A to je na tomto filmu velmi atraktivní podprahový vzkaz - možná jednou budeme schopni stvořit něco, co nás předčí v lidství. Jak se k tomu zachováme? A jak se to zachová k nám? To nikdo neví a to může být důležitější, než zbytek našeho Vesmíru. Na velmi dlouho. Nebo jen na chvíli. Kdo ví. V každém případě..bavil jsem se ohromně. Není to pro starý mozek, ať je tělo staré jakkoliv. :)

Povinnost a čest

Povinnost a čest (2012)

Tohle se rachitickým vousáčům v teniskách a uplých džínách asi moc líbit nebude. Jako jednomu, kterému jsme říkali Bacil. Pozvracel se po 5-ti minutách běhu. Ani to nebylo do kopce. Ale vyrazil, jakoby to měl být sprint. Přesto se vsadím s kýmkoliv, že tahle figurka by to natřela současným "lumbersexuálům" takovým způsobem v lese, že by se styděli dojít si na vesnici pro pivo do džbánu. A vo tom to je: Buď jsi byl a budeš vždy jen usrání komára, nebo ne. Řeči to nezakryjí. Skvělý film. Skvělý.