Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krátkometrážní
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Dokumentární

Obsahy (11)

Järven tarina

Järven tarina (2016)

Film představuje jedinečné poklady finské přírody, jezera, hluboké lesy a také mýty. Příběhy finské kultury a starých náboženství ožívají, když nahlédneme do světa pod hladinou. V tomto rozsahu se takový pohled naskýtá poprvé. Všechny příběhy vypráví voda, protože v ní vzniknul svět, u vody a ve vodě žijí živočichové, rostliny a hmyz. Jezera starší než šest tisíc let nám vypráví dávné příběhy.

Minä, sinä, hän, me, te, he

Minä, sinä, hän, me, te, he (1973) (seriál)

Čtyřdílný seriál, původně určený pro žáky základních škol, seznamuje diváka se základy finské gramatiky - od hlásek přes slovní druhy až po větné členy.

Pantagruel's Mouth

Pantagruel's Mouth (2010)

Snímek odkazuje na děj knihy Francoise Rabelaise Gargantua a Pantagruel, v němž se vypravěč ztratí v ústech obra Pantagruela a v nich objeví nový svět - krásné louky, lesy, malá i velká města, dobré i zlé lidi. Tento snímek je instalací tří pláten, na nichž běží záběry z různých filmů zachycující cestu. Z úryvků filmů je tak vytvořený nový svět filmu a pohybu.

Avain

Avain (2017) (amatérský film)

Spisovatel neví, o čem má napsat příběh, a tak se jde projít. Ve městě narazí na dívku, jejíž životní příběh jej zaujme.

Savon suurkatselmus

Savon suurkatselmus (1962)

Krátký film o veletrhu ve finské provincii Savo v roce 1962. K vidění byly nejrůznější výrobky, od nočních košil přes nábytek až po dlaždice do koupelny. Nejzajímavější novinkou z domácích spotřebičů byla bezesporu myčka nádobí.

Tampere vuonna 1942

Tampere vuonna 1942 (1942)

Život v Tampere v létě roku 1942 - jak Tampere za války vypadalo a znělo. Ville-Veikko Kuusimäki se ve svém snímku, který je závěrečnou prací z vyšší odborné školy, zaměřuje na realistické zvuky.

Näkymätön Mimmi

Näkymätön Mimmi (2017)

Neviditelná Mimmi je krátkometrážní film mládežnické dramatické skupiny Kitilnät ze severofinského města Kittilä, aluze na pohádku Tove Janssonové Neviditelné dítě (Näkymätön lapsi). Mimmi na rozdíl od Ninni, Janssonina neviditelného dítěte, je fyzicky vidět, zato je přehlížena.

Z donucení

Z donucení (2017) (amatérský film)

Dědu čeká vzácná návštěva. Na prázdniny k němu přijíždí počítačem odchovaný Kuba, aby aspoň na chvíli změnil prostředí. Děda se sice snaží, ale vnuka se mu nedaří zabavit. Teprve odpoledne u souseda Kubu vytrhne z beznaděje. Začne se zajímat o věci kolem sebe a mezi ním a dědou vzniká nepřiznané pouto. Žádná pohoda však netrvá věčně.

Potravní řetězec

Potravní řetězec (2016) (amatérský film)

Jan Ámos si žije svůj poklidný život v útrobách bankomatu, až jednoho dne je vržen do víru lidských vztahů a přírodních zákonů. Jde na dračku, ale nebezpečí číhá tam, kde by to nikdo nečekal. Přežije český Honza v tomto novém, nepřátelském světě?

Den, kdy jsem zabila nejlepší kamarádku

Den, kdy jsem zabila nejlepší kamarádku (2012)

Regla je devítiletá holčička, která má imaginární kamarádku. Nerada se koupe a když s ní v koupelně není matka, vylézá z vany. Jednoho dne se i se svou imaginární kamarádkou musí vypořádat s problémy, které přináší první menstruace.

Unohtumattomia elämyksiä

Unohtumattomia elämyksiä (2005)

Příběh z 50. let vypráví o chlapci, který poprvé uvidí auto a zamiluje se. Autem přijede dívka, která je do něj zamilovaná a nechce zůstat na druhém místě.

Reklama