Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Animovaný
  • Akční
  • Komedie
  • Drama

Recenze (486)

plakát

Eliso, vrať se! (2010) (seriál) 

Na prvky thrilleru a krimi je v tomto melodramatu kladen veliký důraz, scenárista a tvůrce Elisy Pablo Illanes se vyhl klasickému telenovelovému patosu v podobě přeslazené romance a charakterově plochých postav, což je dobře. Hrdinové disponují jak kladnými, tak i zápornými vlastnostmi, a např. antagonisté jsou ke svým činům dohnáni vlivem okolností, nikoli proto, že by si scenárista usmyslel, že prostě budou „zlí". Dále bych pochválil překvapivé dějové zvraty (to, že spoiler! Elisa umře a že její „duch" bude prostřednictvím snů odhalovat svým blízkým celou pravdu, bych opravdu nečekal) a absenci vyloženě šťastného finále. Také herci zde odvedli skvělou práci - Sonya Smith byla v roli zoufalé matky uvěřitelná, Jorge Luis Pila coby detektiv nejen sympatický, ale i charismatický a nesmírně sexy, Catherine Siachoque excelovala a Ceciliin pozvolný propad do šílenství ztvárnila na výbornou, nebo tehdy začínající Carmen Aub coby dívka trpící depresemi. Soundtrack je parádní, akorát mně štvalo jeho nadměrné používání v jednotlivých scénách. Vcelku obstojnou atmosféru a koukatelné dramatické dialogy pak trošičku rušily studiové kulisy, popř. neustále se opakující letecké záběry na Los Angeles (v reálu se netočilo tam, ale na Floridě). Krom těchto drobných nedostatků je však Dónde está Elisa velice dobrým počinem (plusem budiž také srozumitelná španělština). 6.9 na IMDB je možná poněkud přehnané hodnocení, stejně tak ale i 25% na této databázi - takových 49% by bylo naprosto objektivní, za mně 70% :) znělka

plakát

El Clon (2010) (seriál) 

Očekávat realismus od telenovely, ve které vědec naklonuje zemřelou postavu, je samozřejmě kravina. Vyobrazení islámu jakožto naprosto mírumilovného náboženství mi ovšem připadalo naivní i na poměry přeslazené mýdlové produkce. Vadila mi také zdlouhavost, díky které bylo sledování naprosto úmorné. Celou tuhle katastrofu tak zachraňovala parádní hudba - kombinace latino zpěvu s arabskými rytmy se mi neskutečně líbila - dále sympatické obsazení a nakonec prostředí spolu s výpravou. Několik scén se v Maroku skutečně točilo, kulisy marockých uliček s jejich orientálními bazary pak „vyrostly" na nějakém plácku kdesi v Kolumbii a kupodivu vypadaly věrohodně (respektive tak, jak si asi evropský divák arabské prostředí představuje). trailer

plakát

Vy nám taky, šéfe! (2008) 

Líbil se mi námět a zasazení do prostředí reklamní agentury - škoda jen, že scénář a režii neobstaral někdo schopnější a šikovnější. Po filmařské stránce snímek dosti připomíná televizní produkci (těžko uvěřit, že šel vůbec do kin), anebo hóóódně blbou reklamu. To by samo o sobě ani až tak nevadilo, problém však je, že tahle (tragi)komedie neobsahuje ani dostatek vtipných hlášek. Od nižšího hodnocení tuhle katastrofu zachraňuje sympatické obsazení a skutečnost, že jako kulisa je to jakžtakž stravitelné.

plakát

Dónde está Elisa? (2009) (seriál) 

Remake od Telemunda mne zaujal netypickou zápletkou a překvapivými zvraty (absenci happy endu by v telenovele čekal málokdo). To samé pochopitelně nabízí i tento originál, který jsem měl v plánu kdysi také zkouknout - odradilo mně ovšem naprosto nesympatické herecké obsazení. Takže asi tak. U nás byla novela vysílána na stanici Zone Romantica pod názvem Kdo najde Elizu? - pakliže by měl někdo zájem, na ulozto jsou k dispozici všechny díly... počkat?! neuniklo mi něco? :D

plakát

Nenávist 2 (2003) 

V porovnání s Ringu sice Ju-On nedisponuje tak sofistikovaným vyprávěním, ale alespoň nenudí. Na tomto díle oceňuji jak nápaditá úmrtí (scénu s parukou mám nejraději), tak i postavy - členové štábu dokumentaristů v čele s Kyoko byli sympatičtí a jejich nevyhnutelný osud mne dokonce mrzel. Snímek má navíc parádní „skličující" atmosféru, což je u hororu veliké plus. Co se mě týče, je tahle japonská kino dvojka mým nejoblíbenějším zářezem v celé sérii. PS. Song hrající během závěrečných titulků byl skvělý :)

plakát

Barbie (2023) 

Po bláznivé Harley Quinn zde máme další zapamatovatelnou filmovou postavu v podání sympatické Margot Robbie. Ta v tomto snímku podala naprosto fantastický výkon, působila roztomile a ani na okamžik nepřipomínala tu vyšinutou psychiatričku z Arkhamu - smekám a troufám si tvrdit, že i ty Piráty by s přehledem utáhla! Vizuál je bombastický a zásluhou kulis a praktických efektů vypadá Barbieland „hmatatelně" a uvěřitelně. Co se týče „přesahu" filmu (feminismus, kritika současné konzumní společnosti) a satirických hlášek - byl jsem bohužel zklamaný. Občas jsem se sice zasmál, ale rozhodně jsem očekával něco údernějšího a vtipnějšího. Škoda no. Tři hvězdičky s odřenýma ušima.

plakát

Jmenuji se Khan (2010) 

V úvodních minutách je naznačeno, že máme očekávat i dramatické sekvence. Khanovo dospívání, přesun do Ameriky a následné sbližování se s Mandirou připomíná bezstarostnou rodinnou (a romantickou) komedii a pak v polovině filmu přichází šok - spoiler! - v podobě 11. září a teroristických útoků. Příjemná oddechovka se tak rázem mění v depresivní drama. Byť se tento mix témat může zdát nekonzistentní (a každému nesedne), tak zde překvapivě vše funguje na výbornou a např. taková bolest Mandiry nad ztrátou syna mne dohnala až k slzám. Někdo by mohl namítat, že se film snaží muslimy vykreslovat jen v dobrém světle, ale není tomu tak - na konci hrdinu muslima postřelí (anebo zastřelí?) radikální islamista. Objevují se zde i postavy vyznávající hinduismus a křesťanství - a vykresleni jsou zde také jako dobří lidé. Dlouhé, ale strhující!

plakát

Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (2002) 

Coby náctiletého mně tento snímek naprosto okouzlil - navíc se jednalo o mé vůbec první Hvězdné války, a proto jsem schopen mnohé nedostatky odpustit i teď. Rýpnout si (jako každý) samozřejmě musím do poněkud nezvládnuté romance - dialogy mezi Anakinem a Padmé jsou sice horší než v kdejaké telenovele, ale za mě tahle jejich milostná linie funguje stokrát líp než špičkování a jakože „láska" mezi Hanem a Leiou v Empire Strikes Back (klidně mne ukamenujte). Rovněž mne iritovali jediové, jejichž meditování a sezení na prdeli bylo tou hlavní příčinou pádu Republiky :D Pochválit ale mohu sympatické postavy a obsazení, hudbu a vizuální efekty.

plakát

Někdo se dívá (2010) (seriál) 

„En las calles de Chicago nadie esta seguro anda suelto un Asesino" Tato telenovela s prvky giallo zaujme především zápletkou. Ta krom milostných propletenců totiž klade veliký důraz na policejní vyšetřování a pátrání po sériovém vrahovi, jenž si jako trofej odnáší srdce svých obětí - není zde nouze o lehce krvavé (scéna s motorovkou byla na českých obrazovkách dokonce cenzurována!) a násilné sekvence, ani o napínavé „hororové" scénky". Odhalení identity vraha (alespoň pro mně) sice nebylo nijak zvlášť překvapivé, nicméně odhalení toho, co ho k činům vedlo a proč si vybíral takové oběti, jaké si vybíral, bylo dle mého názoru rozhodně nečekané. Obsazení bylo fajn a herecké výkony zrovna tak, vyzdvihnout musím Karlu Monroig , jejíž Matilde byla jednou z mála inteligentních postav v celém seriálu a které nešlo jinak než nefandit. Otevřené finále s Emíliem pak pokládá otázku, jestli se kolotoč vražd jednoho krásného dne nerozjede nanovo :) Co mně ale s*alo, byla podzápletka s Lucy, jež sexuálně obtěžovala svého šéfa - vadilo mi, že k tomu vždy hrála komediální hudba, jako kdyby o nic nešlo... ženská obtěžuje chlapa, to je přeci vtipné, no ne? Bejt to naopak, a chlap takhle otravovat ženu, dozajista by byl zvolen dramatičtější hudební doprovod.

plakát

Meg 2: Příkop (2023) 

Vizuálem a digitálními efekty nesahá tento snímek prvnímu Megovi ani po kotníky, a vyjma hezkého úvodu s tyranosaurem tu není snad nic, co bych mohl byť jen trochu pochválit. Vypadá to levně a hnusně. Otravné vedlejší postavy celkový dojem také nevylepšují a ani charismatický sympaťák Statham nedokáže z tohoto blockbusteru učinit byť jen trošičku koukatelnější podívanou. Zamrzela také absence herečky Bingbing Li - chemie mezi ní a Stathamem totiž v prvním díle fungovala na výbornou. Krávoviny já obvykle rád, ale zrovna tohle mně opravdu nebavilo.