Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Animovaný
  • Akční
  • Komedie
  • Drama

Recenze (486)

plakát

Rosemary má děťátko (1968) 

Na tomto hororu toho mohu pochválit spoustu. Líbilo se mi, že snímek si divák může interpretovat po svém - zápletka se satanisty je zahalena hávem mysticity a tak vlastně nevíte, zda-li události ve filmu jen nebyly výplodem těhotné Rosemary. Kvůli nejednoznačnosti děje zde hororové prvky nebyly nikterak výrazné, přesto mi však při sledování (i dlouho po něm) běhal po zádech mráz a přepadala mne drobná paranoia. Bez famózního výkonu Mii Farrow v hlavní roli by však tento snímek ani zdaleka nebyl tak poutavý a strhující. Hlavní hudební téma pak snímku přidává na strašidelnosti.

plakát

Páni ráje (2015) (seriál) 

Na téhle narconovele oceňuji zejména atmosféru sluncem zalitého Miami na konci 70. let - modely aut, drobné rekvizity a kostýmy zachycují dané období vcelku dobře - dále mohu pochválit i soundtrack , kameru a dynamicky zpracovanou akci (přestřelky jsou velmi povedené). Vyzdvihnout mohu i některé herecké výkony - Kate del Castillo byla coby drogová obchodnice charismatická, Adriana Barraza v roli staré prostitutky a krkavčí matky správně odpudivá a záměrně přehrávající Miguel Varoni jako hláškující narkobaron Leandro Quezada opravdu neměl chybu. Prvních dvacet epizod bylo poměrně koukatelných, jelikož se příběh mnohem víc soustředil na Anastasii a její vzestup v drogovém byznysu (coby inspirace pro seriál posloužila tzv. „kokainová válka" a gangsterka Scarface), poté ovšem začala kvalita dosti rapidně klesat. Zatímco jiné narconovely eliminovaly klasické telenovelové neduhy jako např. vztahové propletence, únosy miminek nebo zvraty typu: „Tvoje matka nezemřela, ona žije!" na minimum, zde tomu bylo naopak a ony přepálené milostné mnohoúhelníky mi připadaly skoro až k zblití - milovníky romantického patosu však upozorňuji, že ani s násilnostmi se dvakrát nešetřilo a dojde zde i na oběti rozřezané motorovkou! Od scenáristy Pabla Illanese jsem ale rozhodně čekal víc a ne takovouto slátaninu. PS. smrt Veronicy ve mne vzbudila trochu té lítosti, tahle postava si chcípnout fakt nezasloužila. 55%

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Od snímku The Matrix Resurrections jsem rozhodně nečekal zázraky. Všemi vychvalovaná reklamní kampaň mne příliš neoslovila a hlavní upoutávka na zadek taky neposadila. Nakonec ale musím konstatovat, že jsem byl vcelku spokojen a že mne režisérka / scenáristka Lana Wachowski mile překvapila tím, že natočila docela koukatelnou podívanou, ve které se navíc nebojí otevřeně kritizovat praktiky současného Hollywoodu (urážky a narážky na adresu vedení studia Warner Bros zde padají tak často, že je až s podivem, že studio film vůbec uvedlo!). Krom neotřelé zépletky a nepředvídatelného děje musím pochválit romanci mezi hlavními hrdiny - natočena sice byla stylem pitomé mexické telenovely, ale láska Nea a Trinity byla zásluhou hereckého dua Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss natolik uvěřitelná, že mne i trochu nas*alo, že jejich milostnému trdlování není věnováno více prostoru. Akce totiž byla (krom parádní honičky v závěru) dosti průměrná až podprůměrná a připadalo mi, že zakomponována byla spíše z povinnosti, protože diváci zkrátka onu zběsilou akci od Matrixu očekávají. Občasné pofidérní technické provedení však omlouvá již zmíněná originalita děje, protože kdyby Lana řekla Warnerům „Ne, tohle já točit nebudu," vznikl by nový Matrix tak jako tak, akorát by se bral přehnaně vážně. Škoda, že svými tržbami Resurrections tuto sérii pohřbil, dalšímu pokračování bych se rozhodně nebránil.

plakát

Prisionera (2004) (seriál) 

Chemie mezi hlavními protagonisty působila věrohodně, takovouhle romantiku jsem v telenovele už dlouho neviděl: a to spolu herecké duo Gaby Spanic a Mauricio Islas  paradoxně nevycházelo a hl. hrdinu museli přeobsadit!  Problémy dospívající Libertad a celkový vývoj charakteru této postavy byl též uvěřitelný, Génesis Rodríguez ji ztvárnila na výbornou.  Velmi dobře zpracované byly i scény s hlavními záporáky: party, ve kterých psychopatka Lulu týrala ochrnutou Rosalíu, byly jako vystřižené z nějakého thrilleru a dokonce mi z nich i běhal mráz po zádech.  Na intenzitu akce / násilí ve druhé polovině novely jsem rozhodně nebyl připravený, ale zvykl jsem si: přestřelka  s vrtulníkem, exploze v kriminále nebo vražda ve sprše odkazující na Hitchcockovo legendární Psycho vnesly do seriálu i nějaké to napětí, scenárista Humberto Olivieri netypické náměty prostě umí, bavil jsem se královsky :D Velkým plusem je i srozumitelná španělština  (sledoval jsem v originále), málokdy totiž dokáží herci  v mýdlových operách zřetelně artikulovat - ale to bude tím, že tady mezi sebou postavy vedly vcelku normální dialogy  a nikoli hysterické skřeky jako v např. v ryze mexických produkcích.  ZNĚLKA https://youtu.be/HM_brC-1trY SOUNDTRACK https://youtu.be/9CKyzrJyx_8

plakát

Divoká dámská jízda (2017) odpad!

Celé mi to dosti připomínalo filmový Sex ve městě - akorát s černoškami v hlavních rolích, jejichž přeafektované herecké projevy a rádoby vtipné přisprostlé hlášky byly natolik otravné, že ze snímku učinily nekoukatelnou hrůzu... Odpad! dávám jen výjimečně, ale tento film mě od začátku do konce s*al takovým způsobem, že jej s potěšením udělím :)

plakát

Sebevražedný oddíl (2021) 

Ohledně technického zpracování a zejména hereckého obsazení není filmu co vytknout. Nevadilo by ani to, že scenárista a režisér James Gunn pojal snímek s nadsázkou a humorem a že jako protivníka postavil hrdinům do cesty gigantickou KAIJU hvězdici (ostatně furt lepší, než blbá čarodějnice z prvého dílu z roku 2016). Chválím i neobvyklou strukturu příběhu a zakomponování krvavých sekvencí - bohužel mi však Gunnův osobitý tvůrčí rukopis příliš nesedl a tak zde hodnotím pouze průměrem. Škoda.

plakát

Noční můry z temnot (2019) 

Nikterak zvlášť převratné ani extra strašidelné (v rámci hororového žánru), přesto zábavné a s přibývajícími minutami dokonce i (trochu) napínavé. Postavy byly sympatické a mladiství herci překvapivě v pohodě. Vizuálu není co vytknout a masky se rovněž vyvedly (obzvláště "Pale Lady"). Jako oddechovka ideální, ale čekáte-li něco víc, budete pravděpodobně zklamáni, větší husinu Vám totiž nažene kterákoli (pod)průměrná creepypasta na YouTube. Slabší 4 hvězdy.

plakát

El señor de los Cielos (2013) (seriál) 

I přesto, že s životem drogového obchodníka Amada Carrilla má tento seriál jen pramálo společného, telenovelová klišé jsou zde výraznější než v La Reina del Sur a problematika násilí sužujícího dnešní Mexiko je zde dosti bagatelizována, tak přinejmenším první série za pozornost určitě stojí - navzdory brakovitosti zkrátka má tahle jihoamerická produkce „cosi do sebe" a návyková je podobně jako ten koks, se kterým hlavní hrdinové obchodují :) Rafael Amaya je coby protagonista nejen charismatický, ale i sexy a proto jeho postavě Aurelia nelze (navzdory hercově chabému herectví) nefandit a totéž platí i pro zbytek zúčastněných: Robinson Díaz coby zlotřilý narkobaron "El Cabo" exceluje, totéž Sara Corrales v roli vypočítavé ku*vy Matilde nebo Gabriel Porras jako agent z D.E.A. (hrát regulérního klaďase jsem ho doposud neviděl). Navzdory celkovým snahám hereckého obsazení však nelze přehlédnout skutečnost, že charakteristika postav je odbytá jako v drtivé většině klasických telenovel - akorát s tím rozdílem, že tady se konflikty řeší natolik krvavými vraždami a natolik brutálními přestřelkami, až z toho místy běhá mráz po zádech (ale takový už subžánr narconovel je)... Přehlédnu-li (i na mne) přepálené násilí, mnohdy debilní dějové zvraty a to, že jediná první sezóna si držela jakžtakž nějakou tu úroveň z hlediska příběhu, tak musím pochválit naprosto bombastickou akci, která spolu s hudbou dělá tento výtvor koukatelným - akce jediná pak stojí z pozdějších sérií za pozornost: ESDLC - Temporada 5 ESDLC - Temporada 6 Trailer

plakát

Godzilla vs. Kong (2021) 

Kdyby měl tenhle giant-monster biják stopáž okolo hodiny a půl , byly v něm zredukovány dialogy a zcela vystřižen #TeamGodzilla , mohlo jít o vcelku fajn podívanou - pouto mezi Kongem a neslyšící dívkou Jiu rozhodně nebylo nezajímavé a holčina samotná mne jakožto dětská postava kupodivu neiritovala , #TeamKong měl pak asi nejsympatičtější sestavu lidských hrdinů, jakou kdy MonsterVerse nabídlo a taková akce je z celé série nejpřehlednější právě zde - i přes veškerá pozitiva a CGI , které je natolik bombastické , že by zasloužilo vyhrát OSCARA za VIZUÁLNÍ EFEKTY , mne však crossover slavného opičáka a japonské ještěrky nezaujal a budu-li chtít příště vidět nějaký blockbuster s přerostlými nestvůrami , zvolím buď Emmerichovu "Zillu" , Jacksonova "Konga" nebo "The Meg" s Jasonem Stathamem, tahle pí***ina se totiž na jeden zátah dokoukat nedala. Slabé tři hvězdy a 45%

plakát

Mumie (1999) 

Jako děcko jsem Mumii opravdu žral a pozitiva na tomto snímku shledávám i po letech - vizuál je bombastický, herecké obsazení skvělé (Brendan s Rachel mají úžasnou chemii) a soundtrack Jerryho Goldsmithe parádní. Stephen Sommers rozhodně není nejlepším režisérem, ani extra dobrým scénáristou, ale zábavné oddychovky mu celkem jdou a oceňuji, že remake klasické „Mumie" z roku 1932 pojal ve stylu „Indiana Jonese" aniž by poskvrnil kvalitu originálu, narozdíl od paskvilu s Tomem Cruisem.