Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (91)

plakát

V kruhu koruny - Richard II (2012) (epizoda) 

Perfektní! Ben Whishaw svého Richarda zvládnul naprosto bravurně. Čím víc padal dolů, tím víc sympatií si získával... Zanechalo to ve mně spoustu emocí, až mě to překvapilo, celé to bylo tak opravdové - tleskám! Přestože pro mě v královské trojici Whishaw (Richard II.) - Irons (Henry IV.) - Hiddleston (Henry V.), stále nejvíc září poslední jmenovaný Hiddleston, celá minisérie je neskutečně dobrá a zaslouží si vidět klidně tisíckrát!! The Hollow Crown bezkonkurenčně patří mezi to nejlepší, co jsem doposud viděla a už se těším, až se na to podívám znovu... a znovu... a znovu.

plakát

V kruhu koruny - Jindřich V. (2012) (epizoda) 

Krásný film, úžasný příběh, mocný Shakespeare a tvrdé dějiny. Znovu apeluju na to, proč se do běžných kin nedostávají takovéhle snímky, které mají opravdovou nejen kulturní hodnotu???!!!! Přemýšlím, co této adaptaci můžu vytknout a napadají mě jen nepodstatné věci, které souvisejí s mou velkou láskou k anglickému středověku a anglickým lučištníkům - jistě, středem zájmu tohoto filmu nebyla bitva u Azincourtu, proto nebylo možné ji více rozpracovat, jen mě trošinku mrzí, že v ní nebyli více vyzdviženi ti skuteční hrdinové, kteří totálně zdecimovali Francouze - právě zmiňovaní lučištníci. Ale jak říkám, to je něco, co konkrétně sem nepatří, a proto to nemůžu hodnotit. 5 hvězd dávám za krásné prostředí, skvělé zpracování a úžasné herce s Tomem Hiddlestonem v čele. Nestačím se divit, že ve svém mladém věku podává tak neskutečný výkon. Jeho Jindřich dokáže být charismatický a tvrdý panovník, ale zároveň... ano, "král je jenom člověk". Hiddleston je ve všech polohách výborný, čímž nechci upozadit ostatní herce, ale po skonu jeho otce v podání Jeremy Ironse se mu zde herecky nemůže nikdo postavit (nějaké pořádné ocenění za jeho odvedenou práci by nebylo? Kdo víc by si to zasloužil??). Jeho slavný proslov před bojem, ale nejen ten, mi opět vháněly slzy do očí - a já se opravdu nedojímám moc často, naopak se spíš směju, jenže Hiddlestonův Jindřich V. mě donutil uvěřit jeho strachu, lítosti, hněvu, lásce, bolesti, víře... prostě všemu. Kloubouk dolů. Před tímto filmem opravdu smekám a děkuju, že existuje, tohle se Britům moc povedlo.

plakát

V kruhu koruny - Jindřich IV. (2. díl) (2012) (epizoda) 

Tak, momentálně mám za sebou oba díly Jindřicha IV. a jsem nadšená. Vlastně víc než jen to. Nejraději bych si oba díly pouštěla ještě nějaký ten pátek stále dokola, abych mohla znovu a znovu smekat před hereckým koncertem Jeremy Ironse a Toma Hiddlestona. Jejich role jim neuvěřitelně sedly. Jindřich IV. jako pravý státník s léty ovšem chřadnoucí a nešťastný ze svého lehkovážného syna Jindry a plný obav o Anglii pod jeho budoucím vedením. A vedle něj mladý Jindra - ano, v prvním díle opravdu šílený floutek, že bych mu taky nejradši dala facku. Ovšem hned na konci první části jsem byla nucena tu facku trochu přehodnotit, protože šel chlapec do sebe. A nejkrásnější pro mě bylo jeho přiznání v druhém dílu, proč dělá to, co dělá - jak hluboká je jeho bolest a obava ze ztráty milovaného otce....a potom samozřejmě - SPOILER - jedna ze závěrečných scén, kdy vzal svému otci korunu z polštáře během své úžasné řeči - a jak věrohodné byly jeho slzy když seděl na trůnu, zlomený bolestí nad ztrátou... nevím, jak to T. Hiddleston dělá, ale rozplakal mě taky, ach jo!

plakát

Hunger Games: Vražedná pomsta (2013) 

Líbila se mi i jednička, ovšem teprve dvojka se ukázala ve vyspělejším a vyšperkovanějším světle. Tenhle snímek se opravdu povedl, už to není teenagerovská podívaná (díky bohu!) - docela jsem koukala, jak i samotní herci dokázali během toho roku vyrůst a dospět. Jen si mohli odpustit ty romance, ale chápu, že když se ve filmu za celou dobu neobjeví určitý počet polibků či "těch" pohledů, asi to pak nesplňuje určité hollywoodské normy :-). Každopádně ta akčnost, místy surovost a rychlý spád jsou super, ráda se na film podívám znovu.

plakát

Kravaťáci (2011) (seriál) 

Přemýšlím, co bych tomuhle seriálu vytkla... nic mě nenapadá. Je opravdu víc než povedený - jednak obsazením, ale také scénářem. Vážné pracovní "právní" chvilky, střídají vtipné poznámky hlavních aktérů (včetně Louise Litta, vždyť on je to vlastně takový dobrák! ). Těch 40 minut uteče strašně rychle a už chcete další díl. Třetí série je možná trošinku slabší, ale věřím, že tou příští to autoři opět doženou.//////// A s lehkým úsměvem na rtech musím říct, že kdyby mě zastupoval právník jako je Harvey Specter, tak snad začnu zločiny páchat schválně :-)

plakát

Ajťáci (2006) (seriál) 

Teď nedávno jsem znovu dokoukala všechny série a připomněla jsem si, proč si IT Crowd zaslouží 5*. Herecké výkony jsou perfektní, není snad postava, která by se tam nehodila nebo byla méně vtipná než ostatní. Některé "hlášky" už natolik zlidověly, že je používáme u nás v práci zcela běžně (ano, pracuju v IT firmě, ehm). Člověk by čekal, že nové díly budou slabší, ale to v žádném případě. Nedokážu vybrat jen některé díly nebo scénky, ten seriál je prostě geniální celý. /// Hello IT, have you tried turning it off and on again? // The button on the side - is it glowing? // I'm disabled!! // This, Jen, is the Internet. // I'm not a window cleaner! // What kind of operating system does it use? P: Err... it's... Vista! M: We are going to die! // Balloons explode, Jen. They explode suddenly, and unexpectedly. They are filled with the capacity to give me a little fright, and I find that unbearable.

plakát

Čarodějův učeň (1977) 

Tahle pohádka má své nezaměnitelné kouzlo i dnes. Možná právě kvůli té "zastaralé" animaci, která se ale perfektně hodí k ponuré a smutné atmosféře. Postava čaroděje v tomhle podání je jedna z nejlepších a nejdrsnějších, jaké jsem kdy viděla. Karel Zeman prostě uměl! Není od věci zmínit také vypraveče, jehož hlas nasadil celému příběhu pomyslnou korunu.

plakát

Sherlock (2010) (seriál) 

Přiznávám, že jsem byla původně tak trochu skeptická - krimi žánr nemám úplně v oblibě. Ovšem tohle podání, které zahrnuje i prvky mysteriozna, dramatu, sarkasmu... jednoduše nádhera a opravdový skvost!!! Samozřejmě hodně dělá výběr herců do hlavních rolí. Se vší úctou ke komediálnější verzi filmového Sherlocka - Robert Downey Jr. je výborný, ale nemůže se rovnat Mr. Holmesovi v podání Benedicta Cumberbatche - ten chlap ve vás velmi jednoduše dokáže probudit pocit, že je opravdu génius. Dokonalý výkon!!! Tleskám, tleskám a ještě jednou tleskám a klidně si na to i stoupnu, abych tomu dodala větší váhu :) Tenhle Sherlock je seriál (jestli se tomu dá říkat vyloženě seriál - když vezmeme v potaz fakt, že každý díl má 90 minut), který když si pustíte, jen těžko od něj odtrháváte oči - byť jen za účelem mrknutí nebo podání sklenice s vodou - aby vám náhodou něco z děje neuteklo. Je to neskutečná podívaná od začátku až do konce. Sherlockovi velmi dobře sekunduje jeho neoddělitelný parťák John Watson (i tady bych řekla, že Martin Freeman v této roli s přehledem strčí do kapsy svého hereckého kolegu J. Lawa z filmového Sherlocka).////////////// Co se týče jednotlivých epizod. Nejvíce mi v hlavě uvízly The Great Game - poslední v rámci 1. série (ha, Moriarty!) a potom z 2. série díl 2. - The Hounds of Baskerville. První "procházka" hlavních hrdinů do lesa a hledání HOUNDa mi pomaličku trhalo nervy vlákénko po vlákénku a nepřestávalo to až do závěrečné pointy. Tak moc jsem chtěla uvěřit!!... grandiozního finále se dočkáte v The Reichenbach Fall. Tenhle díl je vyšperkovaný skvost. Na jeho konci vás napadne spousta otázek, abyste si mohli celý obrázek poskládat. Především jedna - JAK?///////////////////////////////// Tak, doplňuji komentář po shlédnutí 3. série - moje pvůodní obava, že čím víc sérií, tím horší kvalita se naštěstí nevyplnila a pořád se jedná o výbornou podívanou. Zde opět gradoval především poslední díl - His last vow. Nestačila jsem se divit a po celou dobu jsem nebyla schopná odlepit oči od obrazovky. Cumberbatch a Freeman podávají výborný výkon a mile překvapila i novomanželka dr. Watsona. Každopádně pořád mě trápí otázka JAK to přesně bylo...a teď to JAK rozšiřuji ještě na další osobu - a vlastně jsem za to ráda, máme se v další sérii rozhodně na co těšit.

plakát

The Almighty Johnsons (2011) (seriál) 

Bylo nebylo, v Aucklandu žila jedna celkem netradiční rodina. Jo, kdyby to byla jen ta jedna rodina... ale norských bohů přece nebylo jen pár - a co teprve bohyně... Velice příjemná podívaná se zajímavým námětem. Líbí se mi, že se scénaristé snaží v popisech a vlastnostech bohů držet mytologické předlohy - ne zcela a doslovně, ale přesto. Čeká vás trocha sexu a lechtivých scén, hromada slov jako "f*ck" apod. a svěží neokoukaný humor. Nečekejte žádné filozofické úvahy, ani hluboké myšlenky. Není to vážné, je to vtipné, tak to tak berte a budete se upřímně bavit. /////////// Hlavní partička jsou 4 sympaťáci a jejich děda, zároveň také orákulum. Axl (Emmett Skilton) je nejmladším ze sourozenců, teprve nově zjistil celou pravdu o své rodině a snaží se s tím vypořádat - pochopit své nové poslání - aby našel svůj ženský protějšek - Odinovu Frigg. Dle proroctví až když se tito dva najdou a spojí, získají ostatní bohové svou moc v plném rozsahu. A protože je to chlapec veeelmi nesmělý, zdá se, že mu to dává pěkně zabrat. Nejstarší z bratrů Mike (Timothy Balme) je reinkarnací boha lovu a her. Tím, že rodina velmi brzy přišla o oba rodiče, po dlouhá léta plnil vlastně funkci otce. Trochu nešťastnou reinkarnací boha tmy a chladu je Ty (Jared Turner). Protože je schopen na dotek vše zmrazit, má problémy ve vztazích a strašně moc touží být obyčejným smrtelníkem a vést normální život. Čtvrtým bratrem je Anders (Dean O´Gorman), ten největší, ehm, holkař v celé partě. Těžko říct, jestli za to může více jeho lidská stránka osobnosti, nebo ta božská - je reinkarnací boha poezie. Tedy lidově řečeno - ukecal by i mrtvolu k tomu, aby udělala, co on chce. Takže si asi dokážete představit, co to dělá se ženami kolem něj. Samozřejmě působí nejen na ně. Je to ambiciozní manipulátor a je v tom opravdu velmi dobrý. Vedle těchto postav zde samozřejmě najdete také jiné chodící reinkarnace bohů a bohyň - ať už dobrých a charakterních, nebo trochu bláznivých (Thor byl spíš děsivý). Epizody na sebe dobře navazují, scénář je poutavý, nenudíte se. Navíc vás čekají nové herecké tváře. Snad možná pár z vás zná talentovaného Deana O´Gormana, který hraje v Hobitovi Petera Jacksona trpaslíka Filiho.////// A na závěr - tenhle seriál mě dost zaujal. Jednak jsem byla zvědavá na novozélandskou tvorbu, jednak jsem se chtěla pocvičit v angličtině a také jsem o seriálu četla pár článků. Už se těším na třetí sérii.

plakát

Hry bez hranic (1965) (pořad) 

Dokonalost sama :-) Proč tohle není i dnes? Mělo to ducha, smysl, vtip, šarm... a ještě to bylo mezinárodní!