Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krátkometrážní

Recenze (84)

plakát

Jeho temné esence (2019) (seriál) 

Knihy jsem nečetl, první série mě velice bavila a měl jsem radost, že se konečně na obrazovky dostane celý příběh, který Zlatý Kompas (2007) nedovyprávěl. Druhou sérii jsem vnímal spíše jako představení světa a přípravu na epické finále, které bohužel v třetí řadě už nepřišlo. Poslední epizody, které ukončují příběh jsou na můj vkus moc abstraktní a symbolické místo aby přišlo smysluplné rozuzlení. Miluji dějovou myšlenku a metaforu, ale tohle na mě už bylo moc přeplácané. Poslední série bohužel podprůměrná. Je škoda, že tak zajímavě promyšlený svět končí tak neuspokojivě. 5* -> 4* -> 2*

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci (2022) (seriál) 

Není to jako Peter Jackson a nikdy ani nebude, nemá smysl to po několikáté srovnávat. S takovou myšlenkou v povědomí se u mě jednalo o nostalgicky příjemný návrat do Středozemě. Je obdivuhodné, jak byli filmaři šikovní s vyobrazením motivů, které se pohybují v právně zapovězených vodách. Kostýmy, příroda i známé lokace jsou vyobrazené nádherně a jedná se o nejlepší položku mého hodnocení. Akční scény jsou dle standardů dnešní doby se špetkou absurdity. Příběh se těžko hodnotí pouze po shlédnutí první série, poutavý a neurazí, v posledních dílech trochu pokulhává smysl některých věcí. I když nemohu s čistým svědomím hodnotit plným hodnocením, seriál se mi líbil dostatečně, že se k první sérii ještě vrátím. Hodnotím 4*, ke druhé sérii mám velká očekávání a doufám, že mé hodnocení vylepší.

plakát

Humr (2015) 

Jedna z nejlépe zobrazených dystopií jejíž pochopení je zároveň samotným příběhem filmu. Snímek jsem pozoroval s otevřenou pusou, fascinován každým dalším střípkem skládanky. Žánrově se těžko identifikuje. Geniálně vytváří absurdní komické situace, které člověka rozesmějí ve znepokojivých momentech, které k smíchu rozhodně nejsou. Nechápu, jak vůbec někdo mohl vymyslet bizarnosti, které film provází. Ač na první pohled vypadají nahodile, perfektně do sebe zapadají. V neposlední řadě musím vyzdvihnout kameru. Každý záběr je jak obraz a vtahuje diváka do děje.

plakát

Lékořicová Pizza (2021) 

Rozpor mezi dospíváním a dospělostí, silném poutu a rozdílných představách. Film se nese na netradiční vlně, která je skutečně uměleckým dílem. Chápu, že u mnoha lidí nevzbudil úspěch a zpočátku jsem také moc nechápal, o čem film vlastně je. Po pár minutách jsem se ale ponořil do nostalgicky americké atmosféry a hledal spojitosti a hluboké myšlenky v jednotlivých kapitolách.

plakát

Polechtat pravdu (2016) 

Kdyby tento příběh měl nálepku "drama", tak si řeknu, jaká je to absurdita, která by nikdy nemohla dávat smysl. Fakt, že se jedná o dokument, dostává film, do jiných rozměrů. Je s podivem, že se reportérovi podařilo dostat tak blízko problému. Vyšetřování, ze kterého mrazí.

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Trapnost a jedno z mých největších filmových zklamání, jinak bych nový Matrix asi nemohl popsat. S klasikou, kterou mám rád, už nemá nic společného. Vlastně kromě flashbacků scén z původní trilogie... a také stejných scén... stejných hlášek... a stejných záběrů... vlastně vykrádá sám sebe a přitom nepřináší žádnou inovaci. Film se snaží být vtipný, cílit na fanoušky, ale zároveň se tváří jako by diváci Matrix neznali. Dialogy a scénář jsou jak napsané robotem a i fan-fiction by odvedlo lepší práci. Postavy, které se objevují v příběhu znovu po 22 letech jsou nepříjemné a nepodobají se původním charakterům. Rád bych dal alespoň nějaké body za akční scény, ty ale bohužel chyběly protože veškeré konflikty jsou nesčetněkrát řešené laciným zastavováním kulek ve vzduchu a tlakovou vlnou máchnutím ruky. Resurekce se nepovedla. Kultovní trilogie naštěstí existuje dál a tak nezbývá nic, než zapomenout, že čtvrtý díl vůbec kdy vznikl.

plakát

Like House (2021) (pořad) odpad!

"Cítím takovou jako zodpovědnost, že bych měl lidem ukázat, co jsem dneska snídal, ale jakoby je to hrozně hloupý. Nebo ne?" Dávám dislajk. Ne protože se mi to nelíbilo, ale protože minule jsem dal lajk.

plakát

Dámský gambit (2020) (seriál) 

Ano, vzal jsem do ruky šachy po dokoukání seriálu, abych zjistil, jak špatný hráč jsem. Ale určitě nejsem jediný, koho Queen's Gambit okouzlil. Realistický příběh byl svižný, dojemný a pořád se dělo něco zajímavého (Netflix mě překvapil. Čekal bych, že bude šachy ždímat několik sérií). Užíval jsem si i scény, kde se zrovna nic důležitého neděje: Díky kostýmům, hudbě a celkovému zasazení to byl bonbónek pro oči. Ve snímku je i velké množství metafor, myšlenek a skrytých významů, kterých si divák ani kolikrát nevšimne. Jedním z hlavních důvodů úspěchu seriálu je samozřejmě sebevědomá hlavní postava. Ta i mimo svojí krásu má velice složitý a rozmanitý charakter a neustále jsem přemýšlel, co se jí zrovna honí hlavou, nebo proč udělala určité rozhodnutí. Všichni, kdo váháte, protože vás šachy nezajímají, se nebojte. Šachy jsou jen nástroj pro vytvoření tak dokonalého dramatu.

plakát

Durch die Wand (2017) 

Motivační myšlenka o tom, že "Co tě nezabije, to tě posílí." tak dobrá, že ji mají jen ty nejlepší filmy. Tato je ale ještě k tomu trochu zvláštní. Je totiž ze skutečného světa a nenapsal jí žádný scénárista. Společně s charakterem Tommyho tvoří skvělou kombinaci. Zdaleka nemusíte rozumět lezení, abyste si snímek užili. Pokud rozumíte, tak je to ještě jedno malé plus. Záběry jsou dechberoucí, zvraty s vámi zamávají, děj jen těžko uvěřitelný.

plakát

Raya a drak (2021) 

Krásná animace, příroda, komplexní a různorodé postavy, vtipné momety, zajímavý příběh s dobrou myšlenkou: recept na dokonalý animák? Bohužel ne, kouzelné kameny a drak tahají celý film dolů a to pouze z toho důvodu, že zvládnou mnoho věcí "jen" protože mohou, aniž by divák měl jakékoliv vysvětlení. Nebyli pro děj vůbec potřeba a nepřináší nic nového. Nebýt jich, filmy bych ohodnotil 5*.