Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Sci-Fi

Recenze (21)

plakát

Bílý Bůh (2014) 

Česká premiéra na Ostrava Kamera Oko. V kinech od ledna 2015.

plakát

Bling Ring: Jako VIPky (2013) 

Jemná poetika vyprávění, krásná kamera v posledním filmu Harrise Savidese (Christopher Blauvert jako druhý kameraman dílo dokončil), reklamní lákavá upoutávka, defilé bot a kabelek a líbivé hlasité písničky. Kdo má Sofii Coppolu za tyhle věci rád, a to zejména její poslední film Somewhere, tak bude opět spokojený. Režisérka si, nevím ani jak, dovede vždy vybrat velmi zajímavé a důležité téma - u nás to tak možná díky české provinčnosti nevypadá, ale kdo byl někdy v USA nebo Californii, ví o čem mluvím. Bohužel v provedení SC je tohle téma pojaté povrchně, nezajímavě, bez potřeby vyjádřit nějak, jakkoliv svůj názor. Politika do filmu SC prostě nepatří, přitom právě znuděné dětičky bohatých rodičů bývají skvělými kritiky společnosti. Vzpomeňte si na Francouzskou novou vlnu. Navíc režijně opět bez invence, možná prostě bez talentu. Tři hvězdičky ode mě dostává protože je Bling Ring na Copolly filmografii spíš nadprůměr a protože oceňuju, že se snaží (asi i upřímně) točit filmy o sobě, o svém prostředí a svých problémech. Kdyby se do hodnocení promítal český distribuční název, tak by musela jedna hvězdička dolů za ten dovětek "Jako VIPky". Jak říkají hrdinové filmu OMG!

plakát

Drogová válka (2012) 

Film, kvůli kterému jsem se definitivně rozhodla vyřadit Johnnieho To ze svých oblíbených režisérů. Od Exiled a série Election uběhlo holt hodně času a současné Johnnieho filmy už tyhle opusy dávno nepřipomínají. Na nějakého průměrného akčního režiséra by tenhle film byl asi slušný výkon, ale od autora, díky kterému se žánrové filmy dostávají do Cannes a na další významné filmové festivaly, je prostě Drogová válka totální slabota. S frekvencí natáčení jeden až dva filmy za rok se nedá tvořit stále stejně skvěle, ale mě už prostě přijde, že převážil čistý zájem o zisk a na nějakou dřívější snahu inovovat radikálně žánr se zapomnělo.

plakát

Druhý valčík (Dinamo : Steaua 1988) (2014) 

Film poezie. Otec a syn. Policie vs Armáda. Fotbal. Rumunsko. Sníh. 90 min. Premiéra na Berlinale 2014. Cena Best Feature Romanian Film na Transilvania Int Film Festival. Premiéra na Slovensku - Art Film Fest Trenčanské Teplice. Premiéra v ČR - Ostrava Kamera Oko.

plakát

Hany (2014) odpad!

Pokud se vám tento film líbil a nejste a) příbuzní a kamarádi, b) z Plzně, tak se prosím zkuste podívat na nějaké filmy, které experimentují s formou, ať už české nebo světové. Protože jste asi neměli v životě štěstí na dobrou kinematografii (a tím myslím komerční i tzv. uměleckou) a věřím, že budete příjemně překvapeni.

plakát

Historka o mojí smrti (2013) 

Česká premiéra na Ostrava Kamera Oko 2014 - hlavní soutěž Oficiální výběr.

plakát

Ismaelovy přízraky (2017) 

Premiéra jako opening MFF Cannes. Film má dvě verze - distribuční a festivalovou. Distribuční verze byla zkrácena o 20 minut kvůli projekcím v multikinech, ale ve většině zemí se objeví také. Festivalová verze má těch avizovaných 114 minut a je to ve skutečnosti režisérská verze, jak se často říká director's cut. V distribuční verzi chybí tři zábavné scény - cesta do Izraele, monolog Alby Rohrwacher o vztahu herečky a režiséra a skype rozhovor s Ismaelovým bratrem Ivanem (také skvělý Louis Garrel). Bez nich film ztrácí tempo a řekla bych, že i kvůli sestřihu působí zmateně.

plakát

Mami! (2014) 

Premiéra v Hlavní soutěži v Cannes. Česká distribuce Artcam, slovenská ASFK.

plakát

Mapy ke hvězdám (2014) 

Česká premiéra na Ostrava Kamera Oko. Cronenberg je opět ve formě. Dobře, není to Cosmopolis, nejsou to Východní přísliby. Ale svoje fanoušky rozhodně nezklame. Je to divný, temný a trochu odporný. Herci jsou v každém případě skvělí. Mě nejvíc potěšila Mia Wasikowska, která opět potvrdila, že si umí vybírat zajímavé filmy a skvělé režiséry.

plakát

Mekong Hotel (2012) 

"Tajemný příběh thajského hotelu na břehu řeky Mekong" Pro fanoušky Apichatponga Weerasethakula, milovníky thajské kinematografie, videoartu, asijských mýtů, drnkání na kytaru a filmů na hranici mezi dokumentem a fikcí je tohle povinnost. Mekong Hotel je film na hranici mezi bdělostí a usínáním, nejen obsahem ale i formou. Já jsem si u něj pár minut zdřímla a nebylo to na škodu. Navíc je to další příklad současného hnutí kinematografie směrem k středometrážním snímkům. Mekong Hotel uvádí do kin Cinema Glok 9. května 2013. Info zde: www.ostravakameraoko.cz