Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (24)

Černobyl

Černobyl (2019) (seriál)

Lyudmila Ignatenko (Jessie Buckley) je v době havárie na začátku těhotenství. Skutečná postava však byla v té době už v šestém měsíci těhotenství. Její dcera Nataša skutečně zemřela na následky radiace pouhé čtyři hodiny po porodu.

Černobyl - Please Remain Calm

Černobyl - Please Remain Calm (2019) (epizoda)

V seriálu švédská atomová elektrárna Forsmark zachytí radiaci ještě před evakuací blízkého města Pripjať. Ve skutečnosti to bylo až poté, co již tamní obyvatelé město opustili.

Papírový dům (Netflix verze)

Papírový dům (Netflix verze) (2017) (seriál)

V seriálu několikrát zazní píseň „Bella ciao“. Jedná se o italskou partyzánskou píseň, která vznikla během druhé světové války.Text, jehož autor je neznámý, opěvuje boj partyzánů za svobodu. Píseň je známá po celém světě jako hymna svobody, odporu a protifašistického hnutí.

Avicii: True Stories

Avicii: True Stories (2017)

Avicii zemřel ve věku 28 let. Spáchal sebevraždu v Ománu, kde byl na návštěvě přátel.

Avicii: True Stories

Avicii: True Stories (2017)

Tim Bergling si vybral své umělecké jméno Avicii, protože mu přítel řekl, že „Avīci“ znamená nejnižší stupeň buddhistického pekla. Bergling to upravil jako „Avicii“ přidáním extra „i“ poté, co zjistil, ze název účtu MySpace „Avici“ byl již zabrán.

Papírový dům (Netflix verze)

Papírový dům (Netflix verze) (2017) (seriál)

Alejandro Bazzano, jeden z režisérů se objevil v jedné z posledních kapitol jako srbský doktor. Jiný z pomocných režisérů, Daniel Higueras, hrál úředníka obchodu, do něhož jde Raquel.

S láskou Vincent

S láskou Vincent (2017)

Vincenta van Gogh nedaroval své ucho prostitutce, jak bylo dříve uváděno, ale uklízečce, která v noci pracovala v nevěstinci a přes den v obchodech. Její skutečné jméno bylo Gabrielle.

S láskou Vincent

S láskou Vincent (2017)

Existuje 992 dochovaných dopisů, které Vincent van Gogh napsal. Většinu z nich adresoval svému bratrovi.

Aurore

Aurore (2005)

Rodiče Aurory tvrdili, že se na jejím týraní podílela také setra Aurory, Marie-Jeanne, a její nevlastní bratr Gérard.

Aurore

Aurore (2005)

Marie-Anne Houde byla odsouzena k trestu smrti. Soudce povolil odklad několik měsíců do její popravy, aby mohla porodit dítě, které nosila a starat se o něj během prvních měsíců. Marie-Anne Houde porodila dvě děti, chlapce a dívku. Narození dvojčat vzbudilo ve veřejnosti pocit soucitu, což vedlo k vytvoření kampaně pro omilostnění. Dva dny před datem popravy byl rozsudek smrti změněn na doživotní vězení.

Akta Pentagon: Skrytá válka

Akta Pentagon: Skrytá válka (2017)

Závěr filmu odkazuje na skandál, který vypukl ve Spojených státech poté, co do sídla Demokratické strany v komplexu Watergate násilně vnikli pracovníci aparátu republikánského prezidenta Richarda Nixona. Ti byli pověřeni úkolem umístit do budovy odposlech. O události začali psát reportéři deníku The Washington Post . Případ vedl až k rezignaci prezidenta USA a je dodnes považován za největší kauzu v dějinách žurnalistiky.

Marshall

Marshall (2017)

Marshall (Chadwick Boseman) předstoupil před Nejvyšší soud celkem 32krát, z toho 29krát vyhrál.

Rabbit Proof Fence

Rabbit Proof Fence (2002)

Dcery Molly se také staly členy ukradené generace poté, co byla Mollly odvezena zpět na River Moore téměř 10 let po jejím útěku. Opět se vydala domů do Jigalongu, tentokrát nesoucí její 18měsíční dceru Annabelle, ale musela opustit svou druhou dceru, čtyřletou Doris. Annabelle byla Molly odebrána v roce 1943.

Rabbit Proof Fence

Rabbit Proof Fence (2002)

Žena, která inspirovala Rabbit-Proof Fence, zemřela ve věku 87 let v Jigalong.

Rabbit Proof Fence

Rabbit Proof Fence (2002)

V roce 1907 byla západoaustralskou vládou dokončena stavba 3 plotů proti králíkům, dlouhých dohromady 3 253 kilometrů. Vedl od starvejského lodního přístavu na jihu do Cape Keraudren na severu. Ovšem bránil území již dávno ztracené - v době, kdy byl dokončen, už bylo na druhé straně tolik králíků, že neměl absolutně žádný význam. Dokončení projektu trvalo 6 let.

Hrdinové ohně

Hrdinové ohně (2017)

Vrtulníku z Arizonského ministerstva veřejné bezpečnosti trvalo nalezení požárních úkrytů více než hodinu a půl. Prvním na místě byl záchranář Eric Tarr. Po příjezdu na scénu Tarr zkontroloval puls každého člověka a vyslal rádiem zprávu: „Mám 19 potvrzených úmrtí.

Občan X

Občan X (1995) (TV film)

Od roku roku 1978 do roku 1990 bylo za zločiny Čikatila odsouzeno 15 nevinných lidi.

Občan X

Občan X (1995) (TV film)

Starší bratr Čikatila - Stěpan, se údajně stal obětí kanibalismu při ukrajinském hladomoru.

Občan X

Občan X (1995) (TV film)

Soud shledal Andreje Čikatila vinným z vraždy celkem 31 chlapců ve věku od 8 do 18 let, 14 dívek ve věku 9 až 17 let a 18 mladých žen.

Reklama