Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Jedna z naprosto stěžejních filmových záležitostí mého života. Esence filmové fantazie, která mi tehdy dokonale vyvrátila moje přízemní představy o Středozemi, které jsem si velmi neohrabaně vyfantazíroval při čtení předlohy. Ano, Pídžej stvořil ve filmu Středozemi velkolepější než jsem si jí dokázal sám vůbec představit a to se mi stává málokdy (možná také ještě verbalovo ego je nad moje představy). Zasloužený král filmové i knižní fantasy.

Statečné srdce

Statečné srdce (1995)

Vyrostl jsem na tom a zemřu s tím. Pro mě naprostý kult.

Strážci Galaxie

Strážci Galaxie (2014)

Jedním slovem boží. Krásně se na to kouká, hlavní hrdinové jsou jeden lepší než druhý a tak jako tady jsem se v kině už teda hodně dlouho nenachechtal. Scénář je ve své podstatě hrozná volovina, ale komu to vadí, je to úplně jedno, stejně je to super jízda od začátku až do konce. Jasná trefa do černého, bod pro Marvel!

Jurský park

Jurský park (1993)

Vzpomínám si, jak jsem na tento film šel kdysi jako malý s rodiči, což bylo samo o sobě dost neobvyklé, protože na něco takového bych je oba normálně nikdy nedostal. Ale tenkrát se od filmu očekávalo hodně. A když se na plátně objevila první scéna s dinosaurem, tak nám všem spadla brada. Tohle totiž nebyla žádná Cesta do pravěku nebo pohádkový dráčci. To bylo úplně jiné kafe a nás to naprosto ohromilo. Prostě živí dinosauři, co asi pochytali někde v Americe. A to bych řekl, že je prostě stěžejní věc na tomhle filmu. Sice je dobře natočen, dobře zahrán, má skvělou hudbu a všechny ty atributy dobrého filmu, ale kouzlo toho filmu prostě bylo v tom, že divák nevěřícně vyvalil oči. A to je něco, na co se nezapomíná.

Baron Prášil

Baron Prášil (1961)

Filmy Karla Zemana pro mě znamenají hrozně moc, od malička jsem na nich vyrůstal a každá televizní reprýza kteréhokoliv z nejslavnější verneovské či dobrodružné pětice byla pro mě malým svátkem. Ze zmíněné pětice považuji tento za nejzábavnější a nejrozmáchlejší. Tolik fantazie se skrývá v těch scénách a o originální výtvarné stránce ani nemluvě. K tomu skvělý M. Kopecký. Dokonalé.

Panna a netvor

Panna a netvor (1978)

Tohle osobně považuji za jedinou českou fantasy. Není to sice fantasy čistokrevná, pohádkové rysy zůstávají, ale díky ponuré atmosféře je to na hony vzdálené od klasického pohádkového pojetí. Zaplať pánbůh za ty dary. A úvodní scéna v lese je jedním slovem kulervoucí. Nekompromisních pět hvězd.

Vetřelci

Vetřelci (1986)

Málokdy druhý díl překoná první. Tady se to povedlo. Dle mého názoru military pojetí vetřelci velmi sluší a druhý díl posunul celý příběh na vyšší level. Parádní a velmi pomalu stárnoucí záležitost.

Hvězdná pěchota

Hvězdná pěchota (1997)

Fim, v jehož hodnocení jsem se v průběhu let posunul od počátečního zavrhnutí k postupnému nadšení. Zde bylo zatím řečeno nejzávažnější slovo v žánru filmové military scifi. Kéž by se někdo dokopal k pořádnému pokračování, když dobře zatím dopadlo jen to čtvrté animované...

Ovládací panel
8 bodů