Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární
  • Akční

Recenze (207)

plakát

Dějiny násilí (2005) 

Ačkoliv to ve mně asi v konečném důsledku nezanechalo výraznou emocionální stopu, (možná bych potřeboval být v příběhu ponořený o několik minut víc?) tak řemeslně je to velmi dobré po všech stránkách. Scénář se vyhýbá klišé, je funkční a promyšlený, vztahy a chování postav působí uvěřitelně, Shoreova hudba jakožto LOTRovské memento svou ponurostí k dramatickým scénám pasuje skvěle a vizuální koncepce mě taky hodně baví - pro mě neznámý Peter Suschitzky má rozhodně zajímavý styl, holt polská šikovnost.

plakát

Spielberg (2017) (TV film) 

Je to skvělé, dokonalé, fascinující, ani minutu jsem se nenudil... ale vše je to asi tím, že jde prostě o Spielberga, a poutavé je ať už poslouchat jeho samotného, tak jeho kolegy, které o Spielbergově práci pějí ódy, během čehož navíc sledujeme záběry z daných filmů. Dokument je konvenční, podle zajeté uniformy, ale profesionální a velmi divácký.

plakát

Poslední samuraj (2003) 

Jedna z nejlepších amerických pohádek. Svým způsobem neuvěřitelný kýč, ale naprosto fungující a milování hodný.

plakát

Excalibur (1981) 

Obecně nejvíce opěvované zpracování snad nejlegendárnější legendy britské mytologie. Musím smeknout před technickým provedením - když to porovnám třeba se Soubojem titánů z roku 1980, tak ten oproti Excaliburu vypadá jako kdyby ho natočil Karel Zeman v 50. letech. Excalibur se už naopak vyrovná trikovým filmům konce 80. a celých 90. let. Občas mi připadalo, že se režisér ochuzoval o potenciálně atraktivněji zobrazitelné momenty, ať už v příběhu, tak ve vývoji postav. Carmina Burana má sice neskutečnou sílu, ale dle mého názoru se ji zde ani v jednom případě nepodařilo prodat. Film se mi líbil, ale asi je pro mě k tomuto tématu stále číslo jedno televizní film Merlin z roku 1998 - spíše z toho důvodu, že jsem se k němu dostal už jako dítě a mám k němu spjaté vzpomínky. Věřím, že kdyby to bylo naopak, tak je pro mě Excalibur srdcovým a stejně nostalgickým kouskem.

plakát

Dům k pověšení (1988) 

Jeden z nejkrásnějších filmů, co jsem kdy viděl - což mohu bezpečně prohlásit už po samotném prvním dokoukání. Potvrzuje to genialitu a hravost Emira Kusturici, výborně kombinovanou s géniem Bregovicem. Cikánský Al Pacino ala Davor Dujmovic ještě dlouho zůstane v mé paměti.

plakát

1917 (2019) 

Pocta kinematografii, hrané režii a filmové kameře, v neposlední řadě 1. světové válce. Dost mě baví, jakým způsobem berou Britové v posledních letech válečný žánr do svých rukou (1917, Dunkirk). Je to skvělá podívaná, stejně jako Dunkirk, má to neskutečný spád, hrozně věcí je tam elegantně řešeno a působí to až mrazivě důvěryhodně. Na plný počet hvězd nejdu asi spíše z toho důvodu, že emocionálního vyvrcholení se v těchto typech scénářů dosahuje velmi těžko, to už se spíše zcela poddáte té stránce technické.

plakát

Pacho, hybský zbojník (1975) 

Stylizace mi připadala vkusná a režijně jistá, propojení hudby z hranou akcí muselo dát velkou práci již při psaní scénáře - na kterém se podíleli i pánové Lasica, Satinský, což nikde bohužel není uváděno.

plakát

Vládce Paříže (2018) 

Herecky, dramaturgicky a technicky zdařilý přepis bídníkovské problematiky do stylu klasických francouzských kriminálek s Venturou, Belmondem, Delonem či Gabinem s nádechem westernu a tak trochu Assassin's Creed.