Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (36)

plakát

Pole v Anglii (2013) 

Neobyčejně černohumorný i děsivý tanec s typologií osob, dějovými zvraty i vizualitou. To vše naservírované s příměsí čisté černé magie a přimíchané do šmakózní houbové polívčičky. Promícháno - vycizelovaná dokonalost... Že se nebude jednat o mainstreamovou záležitost se dalo s jistotou předpokládat už z traileru, tedy jsem samozřejmě nadšen.

plakát

Cesta do školy (2013) 

Jednoduchý koncept a velmi působivé zpracování. Každodenní pouť do školy je u dětí ze snímku dokonale fascinující. Námět pro film je to samozřejmě podbízivý, rozhodně ale ne lacině. Štábu se povedlo cesty dětí zaznamenat excelentním způsobem a každá jednotlivá pouť obsahuje větší množství komických zážitků i úsměvných detailů, stejně jako chvilkových dramat. Respekt dětem i štábu, který to s nimi vždy několikrát absolvoval.

plakát

66 scén z Ameriky (1982) 

Excelentní konceptuální dokument, u kterého si každý prožije Ameriku tak trochu jinak. Vedle aktuálního stavu naladění, hlavně díky schopnosti přemýšlivě vnímat a hledat v detailech i celcích. Takto složená Amerika je pak spíše emotivní cestopisnou výpovědí, což je víc než dobře. A mlčky poobědvat s Andym přibližně akorát vprostřed snímku, je jednoduše dokonalé vydechnutí.

plakát

High School (1968) 

Z dnešního pohledu zajímavá školní sondáž z doby doznívající rasové segregace, éry hippies a války ve Vietnamu. Mezi slovními výměnami názorů staré a mladé generace většinou stojí strmá zeď a kamera se často zkoumavě magneticky přitahuje k detailům věcí, řečníků i poslouchajících. Hypnotické, vtipné, kuriózní.

plakát

Work of Art: The Next Great Artist (2010) (pořad) 

Reality show o hledání nové umělecké hvězdy? Někdy to přijít muselo a ostatně u nás se to dokonce dávno mírně ironicky předvídalo (http://artycok.tv/lang/cs-cz/2819/artstar). Tato americká už zcela „seriózně“ zpracovaná reality show především vtipně vystihuje fatalitu uměleckého snažení v časovém presu. Je sice drobnou záhadou, jak vlastně byli jednotliví účastníci vybráni, protože dohromady tvoří opravdu zvláštní skvadru, nicméně vzhledem k šíři umělecké produkce, jde o skupinu vlastně spravedlivě a atraktivně zastoupenou. Samotný formát reality show mě sice děsí, ale pokud přináší sofistikovaný zážitek, není důvod si ji nezamilovat. Ke shlédnutí zde: http://www.youtube.com/watch?v=PEbPMZh_rHs&list=PLD3A9CA3CC05F3B7C

plakát

Matka a syn (1997) 

Tento film je DOSPĚLÝ. Musí se na něj čekat! Všem unuděným nebo příliš zbrklým prostě nezbývá než doporučit, aby nejdříve zkusili tento film dorůst, než se o něj mohou opřít. Dostane se vám pak dospělé, pokorné a (navzdory téměř snovému vizuálu) nesmírně opravdové životní lekce.

plakát

L'Ange (1982) 

Cesta od temnoty ke světlu. V přístupu se tu setkávají jak filmové, tak fotografické, grafické až téměř malířské postupy. Experimenty optické, světelné, obrazové i narativní a vše neustále vybízí divákovu představivost i pozornost. Komentář bierce je ve všem dalším dokonale vystihující.

plakát

Rychlofilm (2003) 

Na poli animace (způsobem animování, úžasnými nápady, vtipnou hrou s filmovými klišé i postupy a upřímnou adorací filmu obecně) je Fast Film vybroušený briliant.

plakát

Cremaster 1 (1996) 

Cyklus Cremaster v žádném případě není pro nepoučeného diváka. Rozklíčování celé symbolistní roviny narace je bez seznámení s koncepty jednotlivých Cremasterů absolutně nemožné a právě proto (i přes excelentní vizuální stránku) dost možná i nekoukatelné. Všem proto doporučuji předem se "teoreticky" připravit na stránkách cyklu: http://www.cremaster.net