Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (128)

plakát

KinnPorsche (2022) (seriál) 

Musím dát 5 hvězd, i když si to objektivně Kinnporsche úplně nezaslouží – těch kiksů je tam dost. První polovina seriálu je mnohem lepší, finále vyloženě téměř spadne do soap opery (to šokující odhalení), což mě hodně zklamalo, nemuselo být! Celkově začátek byl mnohem zajímavější, alespoň co se týká příběhu Porsche. Jeho romantický příběh byl podán opravdu moc hezky, gradoval dobře, a jak Apo tak Mile měli skvělou chemii a spoustu krásných momentů. Pak mě ale úplně dostal Vegas a Pete a úplně si ukradli seriál pro sebe (Bible a Build jsou úžasní). Kinn a Porsche mě najednou zajímali mnohem míň! Opravdu jsem místy nechápala, na co se dívám, pomalu mi docházelo, že tento seriál je opravdu jiné kafe! Nečekala bych, že tvůrci zajdou až tak daleko a dokážou romantizovat bez studu některé věci a vůbec zobrazí dost problematické scény a přesto některé postavy dostanou redemption, přitom ve většině seriálů by si to nezasloužili. No, ony si to nezaslouží ani tady, ale dostanou ho a já jsem ráda, protože tohle je pohádka, je to fantazie a opravdu je Kinnporsche kvůli tomu spíše pro takto vnímavé diváky (nemyslím pro chytré diváky, takové aspirace seriál určitě nemá, ale myslím spíš pro vyzrálejší diváky, co chápou rozdíl mezi fantazií a realitou a že ve fikci může být náš morální kompas trochu cinknutý). Taky by mě zajímalo, co o mně vypovídá, když postava, s kterou se nejvíc identifikuju, je Tankhun? (Ahahaahaha)

plakát

Pýcha a přemlouvání (2022) 

Nejsem vůbec proti volným, zmodernizovaným adaptacím Jane Austen, naopak vítám je (např. mé oblíbené Clueless či Emma.). Ale tohle je jeden velký průšvih. Když nic jiného, tak alespoň charakterizace hlavní postavy se mohla dodržet. I tiché, mírné povahy můžou být zajímavými a silnými hrdinkami! Nemuseli jsme opět dostat kopii Elizabeth Bennett. Johnson má charisma ale to nestačí na to, abych ji odpustila to neustálé pomrkávání po divákovi; prolomení čtvrté zdi je v tomto případě neskutečný cringe. Nová Anne nepřináší nic, proč bychom ji měli mít rádi - zdá se zapšklá a povrchní. A povrchní je příhodné slovo pro celý tento film, vše je tu naservírováno násilně stylem: podívejte jak jsme vtipní a cool. Nic z toho ale neplatí, většina scén působí spíš trapně. Kdyby aspoň ta romantika fungovala, ale bohužel. Spousta scén vyzní dost na prázdno. Přitom Austen byla mistr romantických komedií! Jediným světlým okamžikem jsou tu scény s Henrym Goldingem, který je opravdu charismatický fešák.

plakát

Qie shi tian xia (2022) (seriál) 

Začátek seriálu ukázal velký potenciál - nádherná, poutavá kamera, skvělé bojové sekvence, zajímaví hrdinové. To byly alespoň první dvě epizody. Pak šla kvalita trochu dolů. Pro mě bylo velké zklamání, že hlavní zápletka byla spíše o dění na královském dvoře a politických intrikách, protože začátek naznačoval příběh o dvou nesmrtelných hrdinech-rivalech a jejich dobrodružstvích v jianghu světě. Dostali jsme tak další drama, kde máme císaře, zlou nevlastní matku, která nepřeje hlavnímu hrdinovi a snaží se jako dědice protlačit svého potomka. Nezajímavé, protože tohle jsme viděli už mnohokrát. Přesto nevadí, protože seriál i tak dokázal spoustu nabídnout. První věc - pomalé vykreslování postav, táhlý děj, pomalejší (až nudné) díly, se vyplatily, protože asi v polovině seriálu mají skvělý emocionální dopad, který by nemohl být, pokud bychom nevěnovali charakteristice postav tolik času. Dále - herecké výkony obou dvou představitelů jsou velmi dobré (Lanxiho scéna, když otec zjistí jeho tajnou identitu, Bai Fengxi když ošetřuje Lanxiho), chemie mezi nimi také funguje. Bai Fengxi je dobrá emancipovaná hrdinka; už od prvního dílu je vykreslena velmi nekonvenčně a nikdy se nechová klišoidně nebo jako slabá "damsel in distress". Její přátelství s Qiwu (ztvárněnou krásnou Xuan Lu) namísto rivalství je osvěžující. Zápletka byla složitější a zamotanější, jak to u těchto seriálů bývá. Škoda hlavního záporáka, který byl velmi plochý a ztvárněn také nebyl nijak originálně nebo přesvědčivě. Kdo se mi velmi líbil, byl Huang Chao. Leon Lai je velmi charismatický! Nejlepší roli ale zvládla hudba - scény byly nádherně podkresleny a i samotné písně byly moc povedené. I když oceňuju pomalejší tempo v úvodu, přesto i tak by seriálu slušela kratší stopáž a zjednodušení zápletky a také více akčních a bojových scén, protože v těchto momentech je seriál velmi silný, ale dostatečně toho bohužel nevyužívá. Seriál doporučuju spíše pokud jste fanda některého z herců.

plakát

Srdcerváči (2022) (seriál) 

Tohle je taková jednohubka, co člověk zkoukne klidně za jeden den a rád. Ano, je to trochu cringe, někdy jsem měla second-hand embarrassment pocity, ale jinak je to hrozně cute. Především všechny hlavní postavy jsou moc sympatické, člověk jim to hrozně přeje. Velmi dobrý casting, velmi dobrý soundtrack. Jen to barevné schéma mi trochu už pak lezlo na nervy (ne kvůli žluté a modré, ale proto že se tak moc opakovalo). Skvělé bylo obsazení Olivie Colman - komu jinému by se člověk chtěl vyoutovat než jí? Dále pro mě byl příjemným překvapením i Fisayo Akinade (Charlieho učitel-mentor), kterého znám ze seriálů Cucumber a Banana. Heartstopper bude určitě důležitý pro spoustu LGBTQ teenagerů, což je skvělé.

plakát

Thor: Láska jako hrom (2022) 

Slabší průměr. Bavila jsem se, mám ráda Taikův smysl pro humor, ale v mnoha momentech už to bylo moc a v jiných momentech zase málo. Nějak to jako celek nefungovalo. Režie je ale hezká, najde se spousta krásných, vynalézavých záběrů. Sekvence bez barev byla opravdu povedená. Oceňuju homo vskuvky, přesto v těchto marvelovkách jsou spíš otravné, protože jde až moc vidět, že nikdy nedostaneme "the real deal". Příběh je jednoduchý s uspokojivým koncem, který nese pěkné poselství. Celkově je z filmu znát, že je inspirován Waititiho otcovstvím.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Wow takže Maverick/Ice romance pokračuje a dokonce spolu vychovávají dítě? Moc hezké. Chudák Maverick musí ale ke svému synovi cestu zase najít. To bylo velmi dojemné. V průběhu filmu jsem si opravdu přála, aby se na vztah otec a syn zatlačilo ještě víc, což se taky pak nakonec stalo. Za mě na té melodramatičnosti mohli klidně ještě přidat. Jinak po celkové stránce funguje všechno - velmi jednoduchý příběh, skvělá akce, napětí, překvapivé zvraty (sem tam), humor. Klasicky sympatické postavy - ovšem ničím nevybočující z normy, určitě mohly být zajímavější. Celkově ten film je velmi velmi cool - už začátek, první scény a zaznění Danger Zone vás dokonale vtáhne, vezme zpět v čase. Ani nevadí, že film v něčem schematicky opakuje jedničku, nový Top Gun dobře kombinuje nostalgické odkazování na první film a své vlastní sebevědomé moderní zpracování. Nedochází ani k tomu, že by původní film nějak shazoval (sklouznout k tomu by určitě bylo jednoduché). Co mi trochu místy vadilo, byl příliš epický soundtrack Hanse Zimmera, který se mi tam úplně vždy nehodil. Závěrečný záběr působil trochu lacině a nelíbil se mi. Jinak po vší stránce boží film, hezká pohádka o stíhačkách.

plakát

Vlajka smrti (2022) (seriál) 

Moc příjemné sledování. Já jsem čekala, že to pojede na podobném vtipu a tempu jako What we do in the shadows, ale je to mnohem umírněnější a zaměřené více i na dramatickou stránku. Víc než příběh táhnou tenhle seriál sympatické postavy a skvělí herci (krom ústřední dvojice i Rory Kinnear, Con O'Neill + všichni ostatní). Většina epizod končí nějakou boží písničkou. Doufám, že se dočkáme druhé řady - otevřené finále k tomu úplně vybízí. Navíc, jestli to má být rom-com, tak by se v rámci žánru hodilo, abychom dostali happy-end!

plakát

Yu sheng, qing duo zhi jiao (2022) (seriál) 

Ajaj. Začátek seriálu byl celkem ok, i když se zdálo, že scénáristé snad nikdy nebyli v nemocnici, protože se tam dělo dost nesmyslů. Ale zápletka byla celkem zajímavá, i když trochu těžká na dívání (pro mě opravdu trochu moc depresivní). Jenže Yang Zi hraje moc hezky, dobře se na ni dívá, a její hrdinka v první půlce seriálu nebyla úplná blbka. Bohužel to se nedá říct o zbytku dílů. Prostřední část seriálu je věnována rozvoji vztahu mezi Zhixiao a Gu Weiem. Určitě důležitá část, ale prospělo by, kdyby byla o dost zkrácena. Navíc ústřední dvojice postupně ztrácí i tu špetku chemie, co mezi nimi byla, Xiao Zhan hraje méně a méně přesvědčivě někoho zamilovaného a místy spíš vypadá jako chladnokrevný vrah, který právě našel svou novou oběť? Absolutně jsem nechápala tuto proměnu. Opravdu tady pro mě hlavní dvojice moc nefungovala a mnohem víc mě zajímala Sansan a Gu Xiao, bohužel ti mnoho prostoru zrovna neměli (i na vedlejší dvojici to bylo nezvykle málo!) - navíc jejich vztah vůbec nedošel rozuzlení! Opět nechápu.  Nakonec jsem byla ráda, když se vrátila Dr. Gao, kterou jsem ze začátku nemohla vystát pro její klišoidní roli. Snad je teď šťastná s Dr. Yanem, to je pro mě jediná útěcha. Celkově - nekonzistentní seriál, nepodařilo se skloubit vážnou stránku seriálu (umírání, vyrovnání se se smrtí blízkého člověka) a romantickou zápletku.

plakát

Bridgertonovi (2020) (seriál) 

Mně se tu líbily jen dvě věci, a to soundtrack (i když též dokáže štvát) a pak ten nápad s alternativní realitou, kde černí lidi získali nějaké práva. Vlastně i ten módní mišmaš byl docela zábavný. Jinak ale nevím, o čem to vlastně bylo? Strašná nuda. Koho zajímá nějaká Lady Whistleblower (navíc se dá uhádnout, kdo to je a to přísahám, že jsem hodně tupý divák). Nepříjemné postavy, ale fakt nepříjemné. Proč všichni bratři Brogertonovi vypadají naprosto stejně? Abysme je nerozeznali? Proč další mužské postavy vypadají hrozně podobně jak bratři Brigortontovi? Díky bohu za ty černé lidi tam, bo aspoň někoho člověk rozezná. Nejsměšnější byl ten pokus o nějaké feministické drama, ale takhle se to vůbec nedělá. Ono fakt nestačí, aby lidi v době svázané konvencemi vedli osvícené řeči... Edit po 2. řadě: Ok, zvyšuju hodnocení na tři hvězdičky a smekám. Ne kvůli tomu, že by to bylo nějaké veledílo, ale protože se tvůrcům nějakým způsobem podařilo přitáhnout celosvětově tolik diváků, ale hlavně - povedlo se jim přitáhnout mě, člověka, který první řadu z duše nenáviděl. Druhou řadu jsem úplně žrala, i když to byla taková blbost. Ale prostě... má to něco do sebe. Proč se mi seriál tak líbil má však jeden zásadní důvod a tím je herečka Simone Ashley, která mě totálně okouzlila a zamilovala se do ní dokonce aj má jinak 100 % hetero mamka. Nebýt však Kate, tak seriál určitě nedokoukám. Když budu upřímná, ostatní zápletky mě dost nudily a  často jsem přeskakovala jen na tu část děje, kde se objevuje Kate. Romance mezi ní a Anthonym mohla být zvládnuta lépe - nebyla úplně tak romantická a vzrušující, jak bych si přála. Dávám to za vinu jak scénáři (donekonečna napínání, kdy se konečně políbí/dají dohromady), ale i hlavní herecké dvojici. Nebylo to zahráno úplně dobře! Ještě že jsou oba herci (především Simone) tak atraktivní a my jim leccos odpustíme. Soundtrack byl hezký (Dancing on My Own, Wrecking Ball), ale mohl být ještě lepší.

plakát

Emma. (2020) 

Je to točené pro austenofily, kteří už viděli všechny verze Emmy a už se jim to zajídá, ale jakmile slyší Jane Austen, tak si to stejně musí pustit. Každý už víme, o čem Emma je, a tak chceme něco jinčího a tahle moderní adaptace delivered! Chceme víc nahých zadků v těchto těžkých dobách. Nahých zadků hrdinek i hrdinů prosím. Emma vždy stojí na tom, jak se povedl Mr Knightley a tady jsem byla ze začátku hodně na vážkách (blond???) - no ale ne moc dlouho, jen do té odvážné nahé scény. A je to docela ošklivec a nevadí to vůbec! Myslela jsem, že Emmu budu nenávidět, ale Anya Taylor-Joy je uhrančivá a charismatická a taková ještě víc sebevědomější a míň ukňouraná verze Emmy než Gwyneth (a Gwyneth je má nejoblíbenější Emma). Takže pro mě spokojenost. Po všech stránkách velmi vydařená adaptace, ale kdybych byla nečtenář nebo neznalec předchozích verzí, tak bych byla totálně ztracená. Miluju některé změny - hlavně co se týče přátelství Emmy a Harriette! Proč ne? Proč bysme toto nemohly mít, je rok 2020! Ta tečka mě irituje ale.