Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Asi můj nejoblíbenější film od Quentina a jeden z nejoblíbenějších vůbec. Geniálně propojené samostatné děje, fascinující hudba a vynikající výkony herců. Od Pulp Fiction si vážím Travolty jako herce. Film se pro mě stal již klasikou a mohu si ho pouštět několikrát ročně. Citaci monologu S.L. Jacksona před tím než hodlá někoho zastřelit jsem již několikrát použil, je geniální. Soundtrack z tohoto filmu mě provází při všech jízdách autem.

Černý jestřáb sestřelen

Černý jestřáb sestřelen (2001)

Jeden z nejlepších válečných filmů poslední doby. Ridley Scott natočil další film výborný film. Překvapivě otevřená výpověď o organizačních schopnostech amerického velení v Somálsku. Výborný střih, zvuk i herecké výkony. Nádherná hudba z dílny Hanse Zimmera pasující k ději, střihu a atmosféře více než geniálně. Film není jen akční podívanou, ale klade si otázky (alespoň já to tak chápal) zda může vojenská přítomnost, humanitární pomoc a jiné vměšování něco změnit v zemích jako je Somálsko.

Marketa Lazarová

Marketa Lazarová (1967)

Film, který si buď oblíbíte nebo ho zcela zavrhnete. Já ho miluji. Tři hodiny nádherné kamery a scenérií, kvalitní hudby a skvělých hereckých výkonů. Kdo má rád dílo Františka Vláčila nebude zklamaný. Já mám moc rád i Údolí včel, které je možná přijatelnější pro širší filmovou veřejnost. Ještě k Markétě Lazarové, rozdíl oproti Údolí včel je jako když čtete sbírku básní a román. (Na básně moc nejsem, ale Markéta Lazarová je určitě skvělý audiovizuální počin)

Údolí včel

Údolí včel (1967)

Co k tomuto filmu napsat. Pro mě shlédnutí tohohle filmu je vždy velkým zážitkem díky reálně předložené atmosféře pochmurného středověku a náboženské tvrdosti křižáckého řádu. Jsem milovník Markéty Lazarové (ve svém okolí nepochopený :-) ) a tak není divu, že tenhle film patří mezi mých TOP 10. Nejsem fanouškem hereckého projevu Jana Kačera, ale tady společně s mladým Petrem Čepkem odvedli podle mého názoru životní výkony. Tenhle film ve mně vždy vyvolává ještě jednu otázku, pokud si odmyslím skvělé herecké výkony, výtečnou čb kameru a skvělou hudbu, jak dlouho by dnešní člověk (já) přežil v řádu na severu u Baltu. Asi by stačila jediná koupel ve studeném Baltu a jediná noc v kopce křižáckého hradu a následoval by těžký zápal plic a jistá smrt ....

Hanebný pancharti

Hanebný pancharti (2009)

Prostě nádhera. Tarantino znovu boduje. Je vidět, jak své filmy domýšlí dopoledního detailu-výběr herců, hudba, scéna, gesto, světlo, střih, kostýmy, atd. Režisér tentokrát nevsadil na své dvorní herce (kromě Samuela L.Jacksona - opravdu jsem ho napoprvé nepoznal) a šel cestou castingů přímo v Německu a vybral opravdu dobře. Vedle výtečného Breda Pitta se blýskli Rakušan Ch.Waltz jako plukovník Landa (ten mě bavil asi nejvíce), Němec-T.Schweiger a A. Diehl, mohl bych pokračovat, protože nebolo špatných hereckých výkonů (nemohu zapomenout n adámy ty byly kouzelné v dobových kostýmech). Někomu se film zdá „užvaněný“ já říkám jedny z nejlepších dialogů Quentinovy tvorby. Scéna s Shosannou u zrcadla a u okna nádherně promyšlená. Červená barva šatů ladící k vlajkám s hákovými kříži a do toho krásné světlo, odrazy a povedený hudební podklad. Do toho všeho klasika Tarantino-střelba na židovskou rodinu pod podlahou, hromadná střílečka v hospodě, řezání skalpů, vyřezávání hákového kříže na čelo fašistům, střílení do prchajících diváků při požáru, atd. atd. Já se bavil a moc, ten kdo nemá rád Tarantina se možná bude bavit méně. 10 z 10 dávám i soundtracku Morriconne je bezchybný jako vždy a příjemně překvapil výběr Davida Bowle.

Hoří, má panenko

Hoří, má panenko (1967)

Jeden z nejlepších, možná nejlepší film Miloše Formana. Klobouk dolů za práci s neherci, za dialogy a otevřený pohled "jací opravdu jsme (jsme byli?)" my Češi. Scéna s dědou (sedí n ažidli , na sněhu v pyžamu a kouká se jak mu hoří chalupa), kterému hoří chalupa je nádherná i smutná. Dejte ho blíž k ohni ať mu není zima, a otočte ho, ať se nekouká jak mu hoří chalupa, pauza, vždyť se kouká, a divíte se když mu hoří chalupa....Asi to není přesné, ale vystihuje to celý film. Smějete se celý film, ale někdy je vám ten smích hořkne nad lidskou povahou (možná čecháčstvím)

Světáci

Světáci (1969)

Tohle je prostě klasika a herecký koncert. Sešly se tu hvězdy českého filmu a předvádějí svůj komediální talent. Vidět tenhle film znova a znova nemám problém, naopak se na něj těším.

Čelisti

Čelisti (1975)

Co tady napsat. Dnes již klasika. Steven Spielberg šponuje nervy diváků k prasknutí i bez toho, že je žralok na plátně od začátku do konce. Otázkou je, zda to bylo způsobeno nefunkčností modelu žraloka, ale to už je jedno, Spielberg to zvládl na jedničku, narozdíl od pokračovatelů serie. Od tohoto filmu mám, jako potápěč, prostě divný pocit, pokud plavu a nevidím dno, jen temnou modř kolem sebe a čekám kdy se objeví.......v uších slyším to temné a zryvhlující se tu, tu, tu. tu...

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Ridlley Scott pracuje s tématem podobně jako Spielberg v Čelistích. Jen nejde o oceán, ale temné prostory kosmické lodi, které nevěstí nic dobrého. Je zajímavé (statně jako ve všech hororech), že hrdinové filmu jdou vždy něco zkontrolovat právě opačným směrem, než bych já utíkal. Krásně zvládnuté umění vygradování nervů a strachu se závěrečnou lekačkou. Dnes už klasika, která určitě ani po letech neztratila nic ze svého lesku.