Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Oblíbené filmy (10)

Tenkrát v Americe

Tenkrát v Americe (1984)

3 a 1/2 hodiny- neuvěřitelná délka pro film, ovšem pokud jde o film vynikající, tak to nemůže vadit. Pro mě je to nejlepší mafiánský film, myslím si, že je o dost lepší než Kmotr (i když tady jsem byl ovlivněn faktem, že jsem nejdřív četl knihu) se skvělou atmosférou. Když kamera ve zpomaleném záběru snímá pětici utíkajících kluků, na které střílí gangster za doprovodu skvělé hudby, pak se dostanu do absolutní filmové extáze. Režie - Sergio Leone, hudba - Ennio Moricone, hl. herec - Robert de Niro... tři géniové se spojili, aby vytvořili geniální dílo a to taky vzniklo.

Dracula

Dracula (1992)

Film vlastně ani není horor. Nedá se říct, že bych se bál, ale napětí dokáže Coppola udržet až do konce. Výtvarné zpracování je neobvyklé, ale filmu dodává větší náboj a je provedeno bezchybně. Co mě však nejvíc na tomto filmu upotalo, byl přístup, s jakým Coppola zpracoval Stokerův příběh. Ukazuje nám Dracula jednak jako krvelačného upíra, ale taky jako nešťastně milující bytost. Tohle se mi opravdu líbilo, narozdíl od všech ostatních podobných výtvorů, které ukazují Draculy, mumie apod. jenom z té jejich špatné stránky, i když oni chtěli jenom lásku. Coppolův Dracula je v tomto směru vyjímečný a scénař je doatžený do puntíku. Herci už jenom korunují tento snímek na jeden z nejlepších filmů, které jsem kdy viděl. Dvakrát bravo, Francisu Fordovi, tímhle si mě opravdu získal!

Human Traffic

Human Traffic (1999)

V tomto filmu je mnohem více životní pravdy než ve většině současných "seriózních dramat", která jsou oceňována na filmových festivalech! A jen tak mimochodem - taky je to neskutečně zábavné, hravé, chytře natočené se spoustou krásných drobností a vůbec je radost se na to dívat. Nemohu to nemilovat - jeden z mých nejoblíbenějších filmů.

Old Boy

Old Boy (2003)

Naprosto jedinečný thriller! Vizuálně perfektní, originálně zvolená hudba a nezapomenutelná atmosféra.... ještě teď se třesu! Lepší než Tarantino a Fincher dohromady!

Horší už to nebude

Horší už to nebude (2006)

Hlavou se mi honí mnoho myšlenek a opravdu nevím, jak je mám zhustit do smysluplného komentáře. Přesto se o něj pokusím :) Scenárista Zach Helm se blýskl vyváženou směsicí romantiky, vtipnosti, krásy vypravěčství i lehounké moralitky. Dodržuje žánrová pravidla, zároveň si s nimi však pohrává a přetavuje je do výsledku, jenž může být lahůdkou pro běžného diváka i fajnšmekra. Vynikající tvůrčí tandem vytvořil s Marcem Forsterem, jehož režie vyniká až neuvěřitelnou lehkostí a nenuceností. Některé scény filmu by se mohly pod taktovkou jiného režiséra změnit v kýč a přehánět sentimentalitou, Forster však potenciálně zrádná místa ukočíroval s takovým přehledem, že se nebojím mluvit přímo o nefalšované katarzi. A v neposlední řadě nesmím zapomenout na perfektní ansámbl. Will Ferrell je naprosto přesvědčivý, Maggie Gyllenhaal (jíž jsem před filmem nějak moc nevěřil) mě doslova okouzlila a Dustin Hoffman s Emmou Thopson jsou zkrátka bezchybní. Pro mě osobně patrně film roku 2006 a jeden z nemilejších zážitků vůbec. A ti, kteří žehrají na konec, vůbec neví, o čem mluví :)

Romeo a Julie

Romeo a Julie (1996)

Pro mě osobně lepší film než Moulin Rouge a proto tento komentář budu koncipovat jako jakousi obhajobu Luhrmannova pojetí. Předně si nemyslím, že Luhrmann modernizací dramatu udělal krok vedle či snad dokonce znesvětil slavnou tragédii. Luhrmann naopak učinil velkou poctu Shakespeareovi, když posunutím do současnosti nádherně dokázal, že jeho příběh vášnivé, zakázané látky je skutečně nadčasovou záležitostí. Vždyť čas i prostor je u Shakespeara často poddružnou záležitostí, v případě Romea a Julie obzvláště. Navíc se Luhrmann věrně drží příběhu, vždyť používá dokonce stejný text. Dále, s výtkami na úvodní scénu na benzínce nesouhlasím. Luhrmann se, pravda, honí za efektem, nicméně úvodní scénu považuju jako skvělé vyjádření nezměrné nevraživosti obou rodin. Stejně tak nesouhlasím s výtkámi ohledně disko výstupů - to mi přijde jako hledání sebemenších záporů, vždyť tyto výstupy zabírají ve dvou hodinách všeho všudy ubohých pár minut. A krom toho, těžiště filmu je přeci někde jinde a to ve scénách s titulní dvojic, naprosto bravurně zahrány Leonardem DiCapriem a Claire Danes. Scény s akváriem, ve výtahu, v bazénu, v posteli a samozřejmě závěrečná v hrobce jsou mistrnou ukázkou umělecké romantiky. Nedokážu posoudit, zda je Luhrmann vizionář budoucnosti, nebo jen manýrista, já ale jeho pojetí Romea Julie velice rád podlehnu.

Život je zázrak

Život je zázrak (2004)

Neuvěřitelně nádherný film. Směs bizarní komedie, válečné tragédie a milostné romance je sladěno perfektně dohromady, aniž by Kusturica padal do kýče či umělého patetismu. Krásný obraz, krásná hudba a krásný konec... Život je zázrak, život je čudo, life is a miracle, lavie est un miracle, Leben ist ein Wunder...