Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Vrána

Vrána (1994)

"Kdysi lidé věřili, že když někdo zemře, jejich duše odnese vrána do země mrtvých. Ovšem někdy, když se přihodí něco velmi zlého a odchod doprovází nesmírný smutek, tak duše nenajde pokoje. A tak někdy, jenom někdy, ta vrána duši zavede zpátky, aby mohla vše špatné napravit." Těmito slovy začíná jeden z nejlepších filmů, který byl kdy natočený. Temná až mystická atmosféra, přímo brilantní herecké výkony, místy vysoce emotivně dojemné scény a to celé doladěné až k samotnému vrcholu dokonalosti. Mimo jiné je film obohacený i o strhující příběh nehynoucí lásky. Nechybí ani šermířský duel na střeše kostela. Film patří mezi mé nejoblíbenější a klidně bych dal bez váhání i deset hvězd, kdyby to šlo. Tento film bych doporučil úplně každému jako jeden z filmů, které zaručeně musíte vidět, než zemřete. "Je-li láska dvou lidí upřímná a pouze mezi nimi, nikdy se nepřestanou milovat ať se stane cokoli a když zemřou, láska zůstane navždy."

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977)

První díl něčeho, co obrátilo můj život naruby. Od do kdysi dávno minulých až po současnost se vždy rád zapojím do debaty o Vesmírných válkách a rád vysvětluji fanouškům Star Treku, že oni jsou ti vedle. Nepřekonatelně skuteční hrdinové bojující proti samému Impériu zla! Jak nádherně nás Lucas poměrně obsáhle seznámil s hrdiny a přesto děj neztratil spád, to se dnes už málokomu znovu povede. Je v tom silný příběh, novátorské nápady, sympatičtí hrdinové, silní záporáci, akce, příjemný vtip a dokonalý hudební doprovod! Nemám co bych vytkl... až snad na jedno, co jsem nikdy nepochopil... Proč se po zásahu světelným mečem Obi-Wan vypařil?

Atlas mraků

Atlas mraků (2012)

Jeden z nejlepších filmů všech dob. Když jsem ho viděl poprvé, uniklo mi opravdu hodně věcí. Člověk si musí zvyknout na styly, které se ve filmu střídají s každou změnou scény - a scény se zde mění velice často. Podruhé jsem viděl Atlas mraků v angličtině a mnoho věcí mi do sebe začalo lépe zapadat. A do třetice jsem jej viděl opět v češtině a konečně jsem snad pochopil i ty nejmenší souvislosti. Na tento film nelze koukat jen tak po očku, musíte mu věnovat svou plnou pozornost a zároveň musíte mít schopnost spojovat si ne zrovna jasně viditelné věci k sobě. Je to jeden z velice mála filmů, kde člověk musí skutečně přemýšlet a proto není pro všechny. V tuto chvíli má Atlas mraků 79% a to mi přijde zbytečně podhodnocené. Dnes, po dvou létech jsem viděl Atlas mraků nejméně desetkrát a klidně bych se na něj někdy podíval znovu. Vždycky když se někde promítá, tak se rád přidám a tento až gurmánský filmový zážitek si klidně zopakuji. --- Tom Hanks ale zejména v tomto snímku legendární Halle Berry podali neuvěřitelně dobré herecké výkony a zasluhují všechnu čest a slávu - a to je pravda pravdoucí.

Dvanáct rozhněvaných mužů

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)

Tak tenhle film mě naprosto dostal. Nikdy bych nečekal, nevěřil, že černobílý snímek z roku 1957 natočený v jedné místnosti může být tak dokonale mistrovským dramatem! Neuvěřitelné, co vše se odehrává za zavřenými dveřmi mezi účastníky poroty. Vinen? Nebo nevinen? Přímo fenomenálně brilantní herecké výkony dvanácti porotců, kteří se vzájemně snaží argumenty přesvědčit ty druhé o svém přesvědčení a domněnkách. Tím se rozpoutává tvrdý emocionální souboj, který rozhodně nikdo z účastněných nečekal. Je vedro, brzy začne toužený baseball a někteří porotci by raději poslali bez rozmýšlení poslat mladého obžalovaného na elektrické křeslo, ale naštěstí pro něj ne všichni jsou tak povrchní. Jako Čech jsem hrdý, že si v takovém veledíle zahrál i Jiří Voskovec. Každopádně tento film si zaslouží své místo mezi filmovou elitou ve světovém měřítku a já jej doporučuji každému, kdo dokáže ocenit kvalitně odvedenou práci.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Velkolepě podaný příběh generála a gladiátora jdoucího na smrt, však nesmrtelného v našich filmových srdcích - Maxima Decima Meridiuse. Na začátku filmu naše oko potěší pohled na bitvu mezi římskými legiemi a pohanskými válečníky a dál už se budeme kochat pouze příběhem psance uvrženého do otroctví, který bojuje o svůj vlastní život. Nejedná se však o klasickou mlátičku v aréně, která by pozbyla příběhu i děje... nalezneme zde silný příběh opředený láskou k rodině, svému vládci i Bohu. V českém znění, ale i v originále si pak každý divák vryje do paměti legendární představení sebe sama v aréně, před císařem Commodusem... "Jmenuji se Maximus Decimus Meridius. Velitel Severní armády. Generál legie Felix. Věrný služebník pravého císaře, Marca Aurelia... Zavraždili jste mi syna a zavraždili moji ženu. Ale já se pomstím teď, nebo v přístím životě." - To celé podloženo perfektní hudbou Hanse Zimmera. Pět hvězd a ani o jednu méně.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Strhující příběh neprávem odsouzeného Andyho Dufresna v přímo brilantním podání Tima Robbinse. Příběh o přátelství, odvaze a nepřízni osudu. Příběh o nekonečné trpělivost a zadostiučinění. Od samého začátku jsem se nechal do tohoto příběhu vtáhnout a s úsměvem na rtech jsem ho opustil až na pláži s krásně modrým mořem. Andy to rozhodně neměl za zdmi Shawshanské věznice jednoduché, zejména ze začátku, ale v průběhu děje se "vypracoval" až na samý vrchol, kam až se vězeň vůbec může dostat. Celý příběh je precizně natočený a jeho rozuzlení nemůže nechat nikoho chladným. A tak příběh z "chládku" oceňuji všemi pěti hvězdami. Nevím, zda je tento film nejlepším ze všech filmů z historie, ale rozhodně patří do první desítky, s klidným svědomím možná mohu říct, že snad i do první pětice nejlepších filmů všech dob. Netřeba dál zlatit zlato, film doporučuji naprosto všem bez rozdílu - a kdyby to šlo, klidně bych dal i o hvězdu víc.

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Tenkrát na Západě je jeden z nejlepších westernů všech dob, to je asi nezpochybnitelné! Krásný příběh paní McBainové, záhadného "Harmonikáře", sympatického (mě byl) bandity Čejena, chladnokrevného Franka a jeho zaměstnavatele pana "Vláčka" vás přímo vtrhne do děje! Každá postava má svou vlastní hudební scénu, což filmu velmi přidává na zážitku a lépe se necháte vtáhnout do děje. Dlouhé koukací scénky se zasloužili u mé milované maminky o přezdívku "koukači", což však není myšleno nijak špatně. Ba naopak, ke správnému filmu to prostě patří! Tento film si získal tisíc tisíců fanoušku... tedy... ehm... milióny fanoušků po celém světě a já se tomu vůbec nedivím - mě si získal též. Jednou do roka si vždycky najdu chvilku na westernový večer, kde snímek Tenkrát na Západě nikdy nesmí chybět! Pět hvězd, bez debat.

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Jeden z nejlepších westernů vůbec. Možná, že se jedná o úplně nejlepší westernový počin? Těžko říct. Každopádně tento film mě uchvátil již po prvním shlédnutím a po každém dalším se jen ujišťuji, že to prostě má hlavu a patu. Tři hlavní postavy s naprosto rozdílným charakterem... každý má svůj příběh a svou cestu. Sjednocuje je jen jedno - touha po zakopaném pokladu! Film plný zvratů, triků, podrazů, nezapomenutelných hlášek a nesmrtelných scén. Těžko víc zlatit zlato, každému kdo neviděl prostě doporučuji tento western shlédnout od začátku až do konce. A i když nejste třeba zrovna fandové tohoto žánru, jsem si jistý, že i tak na vás film v dobrém zapůsobí. A co víc, jednoho ze tří hlavních hrdinů si zahrál příjmením můj jmenovec. Šest hvězd s náběhem na sedmou.